Scroll Top

Мање је више

manje-je-vise
Сличне теме

Марија Ристановић, доктор естетске и антиејџинг медицине

Тренд у свету је што природнији изглед и индивидуални приступ сваком пацијенту. Бесмислено је да на улици имамо лепе жене које личе једна на другу

Они који знају сво­је квалитете не плаше се конку­ренције. Ово би могло да се каже и у случају докторке Марије Ристановић, која своје знање, без сујете и страха, преноси на друге. Њен естетски цен­тар “Dermamedic” у Бијељи­ни постоји већ шест година, а однедавно је постао и едукативни центар. Када је по­чела с радом, имала је циљ да људима у својој околини приближи естетску медици­ну да би схватили да она није баук, а дуготрајан рад и по­свећеност довели су до тога да нема проблема када је по­верење клијената у питању.

Dermamedic

Одакле потиче љубав ка естетској медици­ни? Шта вас је навело да кренете у том смеру?

– Мислим да је по рођењу сва­ко предодређен за неке таленте и осећај за свет око себе, тако се и моја љубав да улепшам простор и све што је подложно корекцији обновим и проме­ним јавила још у детињству. Касније, водећи рачуна о соп­ственом изгледу, схватила сам да ме усрећује све што прија мом оку и да све што се везује за лепоту, заправо, представља велики део мог бића.

Који је највећи изазов који ваш посао ставља пред вас? Чему тежите раде­ ћи свој посао?

– Увек се трудим да помогнем људима, да их усрећим, то ова професија омогућава и то ми представља највећи изазов и мотив. Тежим да будем најбо­ља верзија себе, кроз оно што волим и радим у исто време.

Који је ваш савет за младе када је у питању естетска медицина?

– Младима увек саветујем да због убрзаног животног ритма и нездравих навика попут лоше исхране и недовољне коли­чине сна, воде рачуна о нези коже већ у двадесетим годи­нама. Да би успорили процес старења, потребно је да кори­гују стил живота на време јер ће им кожа бити захвална када дођу у зреле године. Када су третмани у питању, крећемо од биолошких третмана преко мезотерапије, којом путем малих иглица у средишњи слој мезодерма аплицирамо хијалуронску киселину, која се, иначе, налази у саставу наше коже, затим, минерале и витамине који су потребни за индукцију колагена. На тај начин ћемо одложити појаву првих бора.

Шта бисте препоручили особама у зрелијим годинама?

– Када су у питању већ видљиви знакови старења попут губитка волумена и мимичних бора, саветујемо комбиноване третмане. Хијалуронским филерима надокнађујемо волумен, док боре које настају од експресије, тзв. мимичне боре око очију, хоризонталне и вериткалне, нестају помоћу ботулинског неуромодулатора. Нехируршки лифтинг у виду COG нити свакако ће делимично редуковати вишак коже, а у комбинацији с регенеративним третманима попут PRP третмана, мезотерапије и хемијског пилинга постижемо пун ефекат. На тај начин неће бити кориговане само боре него ће кожа добити свежији и здравији изглед.

Није тајна да су многе жене направиле озбиљан промашај с филерима. Како добро одабрати у мору понуда?

– Морате се информисати, пре свега да ли је особа која аплицира филере едукована за ту врсту третмана и да ли у оквиру законског оквира има дозволу то да ради. Након тога морате да знате који филери се користе приликом третмана јер неки филери који се појављују на нашем тржишту су сумњивог порекла, а, самим тим, и квалитета. Ту је и значајан моменат да ли доктор који изводи третман обави консултације с пацијентом на начин да му сугерише да нису све жеље које пацијент има добра опција за њега да не би дошло до дисхармоније на лицу.

Све више се прича о нехируршким захватима који мењају физиономију лица. Можете ли нешто више да нам кажете о том тренду. Шта све може да се коригује и на који начин?

– То су минимално инвазивни естетски третмани попут моделирања лица и већину њих сам поменула код третмана за зрелу кожу. Третман подизања обрва, мачје очи, већ је доживео своју експанзију. Оно што је сада тренд је, свакако, што природнији изглед и индивидуалан приступ сваком пацијенту, што и потенцирамо јер је бесмислено да на улици имамо лепе жене које све личе једна на другу.

Који третмани су најтраженији у вашој клиници?

– Најтраженији третмани су тренутно хијалуронски филери, ботокс и COG нити, којима је могуће отклонити све недостатке на лицу, а од процедура, ту су корекција средњег масива тј. јагодица, врло популарна корекција доње трећине лица, да се извуче лепа линија вилице, затим “руске усне”, волуминизација усана, уз корекцију облика, те корекција подочњака. Не смемо да занемаримо регенеративне третмане који кожи дају леп, негован, природан изглед јер узалуд нам је да коригујемо боре, ако нам кожа делује дехидрирано и с хиперпигментацијом. Ја увек наглашавам, прва линија је инстант ефекат (филери, ботокс, ЦОГ нити), а регенеративни третмани су друга линија, која је дуготрајнија. Она подразумева учесталије доласке и већу посвећеност, што је, генерално, проблем код нас жена, тај континуитет који морамо да имамо, јер ми бисмо све и одмах!

Да ли припадници мушке популације посећују вашу клинику?

– Како је свест о важности физичког изгледа подигнута на вишу лествицу, и мушкарци су се одважили да долазе. Обично је то третман ботоксом јер они имају јаку експресију, углавном чело и боре око очију, јако су популарне и корекције браде и подочњака. Постоје и они који желе да одржавају добар изглед, те редовно практикују третман биоревитализације.

Прославили сте шест година рада клинике. Који су циљеви за предстојећу годину?

– Континуирана едукација, надоградња знања и праћење трендова, то нам је свакако императив. Кроз наш едукативни центар прошло је много колега и на то смо посебно поносни. Узалуд вам знање ако га не примењујете у пракси и не делите с другима. Као дистрибутери бренда “Неувија” (Neauvia) за БиХ, у овој години обогатићемо понуду новим и атрактивним производима и услугама у Бијељини, а спремамо и изненађење у нашем едукативном центру у Сарајеву.

Трендови у естетској медицини мењају се из године у годину. С којим естетским трендом ћемо се ускоро опростити и да ли предвиђате нешто ново?

– Самим тим што се сада укидају и соларијуми, приметно је да се велика пажња посвећује заштити коже, односно, да се више води рачуна о третманима којима се кожа подвргава. Дефинитивно су потиснути трајни препарати попут биополимера. Порука коју су послали стручњаци из света естетске медицине са недавно одржаног конгреса IMCAS у Паризу је природан негован изглед, а ја бих још додала: “Мање је више!”

Митови о филерима

Два највећа мита о филерима су да су штетни и да су трајни. Да су штетни, то је донекле и истина, када су у питању непроверени филери сумњивог квалитета, којих, нажалост, има на нашем тржишту. Улога филера је да надоместе изгубљени волумен тако што ће привући велике молекуле воде, чиме долази до хидратације коже, односно, кожи се враћају изгубљени колаген и хијалуронска киселина. Ензим хијалуронидазе, који је присутан у нашем организму, разлаже хијалуронску киселину, примарну компоненту наше коже. Зато је потребно континуирано, у консултацији с доктором, радити допуне хијалуронских филера, објашњава др Марија Ристановић

Фото: PEXELS/Gustavo Fring

Додај коментар: