Scroll Top

Монтажерка Милена Предић добитница награде „Марко Глушац”

montazerka-milena-predic-dobitnica-nagrade-marko-glusac
Сличне теме

Монтажерка Милена Предић добитница награде Марко Глушац за монтажу филма Чувари формуле Драгана Бјелогрлића

На 29. Фестивалу ауторског филма додељена је награда фондације “Марко Глушац” монтажерки Милени Предић за монтажу филма “Чувари формуле” Драгана Бјелогрлића.

Награда фондације “Марко Глушац” се додељује већ девету годину заредом најперспективнијем млађем монтажеру дугих и кратких, играних и документарних форми.

Срдан Голубовић, председник савета ФАФ-а и селектор програма је на уручењу награде рекао:

-Ова награда је настала на иницијативу колега једног од наших најзначајнијих монтажера, али је пре свега настала са идејом да се професија филмског монтажера, која је скрајнута и ван фокуса и пажње јавности, осветли и да се промовише као важно филмско занимање. Публика најчешће познаје глумце и публика која долази на Фестивал ауторског филма воли да открива, разуме и води дијалог са важним и великим филмским редитељима. Али стварање филма је дубоко колективни посао, а посао филмског монтажера је један од најважнијих делова стварања будућег филмског дела.

Милена Предић, добитница овогодишње награде захвалила се на награди и присутнима се обратила речима: “Монтажа је једна невидљива уметност и за нас ретко ко зна и наш допринос филму углавном остане невидљив. Веома ми је драго да постоји једна оваква фондација која чува идеју о важности монтаже, не само као филмског заната, већ као једне уметности и једног ауторског доприноса који даје сваком филму”.

Награду је уручила Олга Кошарић, прошлогодишња добитница награде.

Фондацију “Марко Глушац” основали су редитељи, продуценти, монтажери и пријатељи, људи који су сарађивали са једним од наших највећих филмских монтажера.

Марко Глушац (1969-2012) је у краткој, али врло плодној каријери монтирао више од 40 филмова и телевизијских пројеката, почев од “Кажи зашто ме остави” (1993) Олега Новковића до “Кругова” Срдана Голубовића, чију премијеру 2013. године није дочекао.

У његовом разноврсном опусу су својевремени генерацијски хитови “Муње” и “Кад порастем бићу Кенгур” Радивоја Андрића, дугометражни анимирани “Технотајз: Едит и ја” Алексе Гајића, нискобуџетни “Живот и смрт порно банде” Младена Ђорђевића, домаћи блокбастер “Монтевидео, Бог те видео!” Драгана Бјелогрлића, награђиване драме “Клопка” Срдана Голубовића и “Хадерсфилд” Ивана Живковића, дугометражни документарац “Забрањени без забране” Милана Никодијевића и Динка Туцаковића.

Глушац је монтирао и популарне ТВ серије “Вратиће се роде”, “Војна академија” и друге.

Добитници награде “Марко Глушац” у претходних осам година били су монтажери Лазар Предојев, Ђорђе Марковић, Јелена Максимовић, Давор Босанкић, Марија Шарац, Мина Петровић, Вања Ковачевић и Олга Кошарић.

Поред плакете награђени добија и новчани износ у висини од 1000 еура у динарској противвредности коју финансира Филмски центар Србије.

Фото: Тања Дробњак

Додај коментар: