Scroll Top

Мрђан Бајић „Непоуздани приповедач”

mrdjan-bajic-nepouzdani-pripovedac
Сличне теме

Након четири месеца у понедељак 23. јануара је завршена изложба „Непоуздани приповедач“ Мрђана Бајића, једног од водећих уметника савремене уметничке сцене у Србији. Изложба, постављена на свих пет нивоа Музеја и у Парку скулптура, обухватала је преко 150 радова од којих је 12 уметник наменски продуцирао за ову прилику, као и нову интерпретацију пројекта Yугомузеј. Кроз хронолошки и тематски конципиране изложбене целине публици су пружени увиди у све фазе развоја Бајићеве уметничке праксе (скулпторске и цртачке), специфичности приступа, поступака, у промишљању медија скулптуре и његових могућности унутар и изван уметничких контекста. Вишедеценијски скулпторски опус укључивао је од најранијих радова из осамдесетих година и истраживања у домену форме, изражајности материјала, преко примене карактеристичног архитектонско-конструкторског модела у елаборацији  различитих просторно-скулпторских ситуација и целина чију ће визуелну и интерпретативну динамику одређивати склоп односа статичног и нестабилног, скулпторалног и машински произведеног, утилитарног и културолошко-историјског, уписаног значења у сваки елемент рада.

Током трајања изложбе 21.000 посетилаца упознавала се са Бајићевим стваралаштвом и кроз богат пратећи програм у оквиру којег је реализовано девет јавних тематских догађаја (разговори и предавања), преко сто стручних и два уметникова јавна вођења кроз изложбу, Дечији клуб са радионицама као и промоција каталога изложбе. О различитим аспектима уметниковог рада и сарадњи са Мрђаном Бајићем на отварању изложбе говорио је британски уметник Ричард Дикон док су их касније у пратећим и говорним програмима у својим излагањима разматрали и историчари уметности и кустоси  Јерко Денегри, Биљана Томић, Лидија Мереник, Ана Ереш, Антонело Толве, Оливије Каплан, Симона Чупић и Јасмина Чубрило, историчари Дубравка Стојановић и Миливоје Бешлин, филозофи и теоретичари Бранка Арсић и Дејвид Вилс, позоришна редитељка Ана Миљанић и уметница Ана Адамовић. Током последњег викенда изложбе публици је представљена уметникова дугогодишња сарадња са драмском списатељицом Биљаном Србљановић која датира још из времена култне телевизијске серије „Отворена врата”.  Том приликом је уприличен догађај у којем је учествовала уметница Катарина Анђелић (у извођењу глумице Весне Тривалић), јунакиња поменуте серије из деведесетих година, чији је фиктивни уметнички опус за потребе пројекта осмислио, управо, Мрђан Бајић.

По завршетку изложбе „Непоуздани приповедач” Музеј савремене уметности ће бити богатији за још једно дело у Парку скулптура. У питању Бајићев рад из најновије продукције „Брандебуршка капија” који, захваљући сарадњи са Фондацијом Лана Бекавац, у непосредном окружењу Музеја остаје на неодређено време. „Брандебуршка капија” пример је уметникових континуираних и конзистентних истраживања изражајних потенцијала садејства различитих материјала (камен, инокс, гвожђе) док у тематском и значењском пољу, у врло карактеристичном ауторовом поигравању са референцама и симболима (исечак оригиналне берлинске тријумфалне капије реинтерпретиран је у горњем делу увођењем џиновских трофејних јеленских рогова) отвара низ питања о доминацији, преовлађујућем наративу у европским али и ширим глобалним геополитичк

Фото: Промо

Додај коментар: