Scroll Top

Наш херој на филмском платну

nas-heroj-na-filmskom-platnu
Сличне теме

Изложба “Бата у 90 слика” отворена у Источном Новом Сарајеву

Ове године се навршава девет деценија од рођења Велимира Бате Живојиновића, глумца који је одиграо преко 300 улога телевизијских и филмских улога

Изложба фотографија “Бата у 90 слика” посвећена легендарном српском и југословенском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу, отворена је 8. новембра у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Ове године навршава се девет деценија од рођења славног глумца који је одиграо близу три стотине телевизијских и филмских улога, а сама изложба била је идеалан начин да се подсетимо глумчевих достигнућа кроз призму бројних, досад необјављених, фотографија из архиве Борбе.

На церемонији свечаног отварања говорили су унука глумца Дина Живојиновић, директор часописа Борба Андрија Јоргић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић и изасланик градоначелника Источног Сарајева Никола Вујичић.

Дина Живојиновић истакла је да је избор фотографија за породицу био емотиван процес јер су неке од њих видели први пут и поручила да су веома захвални на прилици да те фотографије буду објављене и да што више људи има прилику да их види.

Андрија Јоргић рекао је да је идеја о овој изложби настала пре два месеца, те да је у сарадњи с Министарством културе Републике Србије одлучено да премијерно буде постављена у Источном Сарајеву, у оквиру манифестације Дани Србије у Републици Српској.

– Из Борбине богате фото-документације заједно с породицом Живојиновић направили смо одабир од 90 фотографија, а поводом 90 година од Батиног рођења. Наша архива поседује заиста велики број његових фотографија, али смо изабрали оне које најбоље представљају нашег Бату – нагласио је Јоргић и додао да треба настојати да се културом још више повежу Република Српска и Србија, те да је ова изложба добар начин за то.

Младен Јанковић истакао је да је за све у Источном Сарајеву изузетна част и задовољство што имају прилику да први виде изложбу “Бата у 90 слика”.

– Захваљујући Борби и породици Живојиновић, ово је једно путовање кроз његов рани период, дане славе и признања, као и период када је постао наш херој на филмском платну – указао је директор Културног центра. На отварању је приказан и документарни филм о животу и раду легендарног глумца, а публика је уживала и уз музичке мотиве из филма “Валтер брани Сарајево”, уз извођење Луке Новосела.

Непосредно пре отварања изложбе потписан је и споразум о сарадњи Културног центра Источно Ново Сарајево и Борбе, с циљем да у наредном периоду заједнички остваре још сличних пројеката, те је актуелна изложба први леп знак да ће та сарадња бити успешна и дуготрајна.

Изложбу “Бата у 90 слика” грађани Сарајева моћи ће да погледају наредних месец дана у холу Културног центра Источно Ново Сарајево, тако да ће се наћи и у програму овогодишњег Међународног фестивала малих сцена и монодраме.


Огледало душе народа

Мало је глумаца у свету који су остварили уметнички континуум од 55 година у медијуму филма, старом тек нешто више од сто година. Још мање је оних који су у том, сада се већ може рећи, херојском и митском добу стварали кинематограф, проживели безмало све његове преображаје и постали знаци свог времена.

Када је реч о српском и југословенском филму и једно и друго остварио је филмски глумац Велимир Бата Живојиновић. У години у којој је славио своје јубилеје Бата Живојиновић може се похвалити још нечим – он је у српском и југословенском филму играо главну улогу. Без обзира на појединачне улоге, свака његова појава на екрану најчешће се доживљавала као митско присуство изабраног народног јунака. Он је рано стекао харизму, која је у покретној слици друге половине 20. века оживела архетипове српског наслеђа, али и низ општих, универзалних атрибута митских хероја.

У преко три стотине његових филмских и телевизијских улога може се пратити јарка нит овог континуитета, који је испоставио стварног јунака нашег доба са читким, дубоко утиснутим обележјима, врлинама и манама, успесима и падовима, смехом и тугом, а увек с љубављу, једином сталном особином овога света.

Ненадмашан у индивидуализацији својих филмских ликова, Велимир Бата Живојиновић потекао је из народа и вратио се у народ као огледало његове душе, његов кинематографски двојник.

(Проф. Божидар Зечевић, драматург, филмски критичар и теоретичар)


О Бати

Велимир Бата Живојиновић (5. јун 1933. – 22. мај 2016) био је истакнути српски и југословенски глумац. Рођен је у селу Кораћица, близу Младеновца, у тадашњој Краљевини Југославији. Након што је завршио средњу глумачку школу у Нишу и Новом Саду, уписао се на Позоришну академију.

Остварио је преко 340 филмских и ТВ улога и сматра се једним од најбољих глумаца бивше Југославије. Дебитовао је 1955. у филму “Песма с Кумбаре”. Играо је и хероје и негативце, прелазећи између главних и споредних улога. Врхунац популарности стекао је партизанским филмовима, насталим седамдесетих година.

Једну од најпознатијих улога остварио је у филму “Валтер брани Сарајево”, који је стекао култни статус у Кини. Живојиновић је био иницијатор, оснивач и први председник Удружења филмских глумаца Србије, а својевремено је био и директор филмског програма Слободарских свечаности у Сопоту. Преминуо је 22. маја 2016. у Београду.


Фото: Студио Васић

Додај коментар: