Scroll Top

НОВИ СПОМЕНИК У ВАЉЕВУ

novi-spomenik-u-valevu
Сличне теме

У Ваљеву ће бити подигнут споменик светски чувеном балетском играчу Милораду Мишковићу, који је рођен у граду на Колубари. Градско веће Ваљева прихватило је предлог Фондације “Милорад Мишковић” о подизању споменика балетском асу, а сагласност је дало и Министарство културе. Простор површине 10 са 10 метара је, како је речено, усмерен ка главној градској улици. Централно место заузимаће фонтана у чијем средишту ће се налазити споменик Мишковићу.

Милорад Мишковић је рођен 1928, а преминуо је у Француској, у Ници, 21. јуна 2013. године. Најславнији део каријере остварио је у Паризу, а својевремено су га поредили са чувеним Рудолфом Нурејевом. Када је престао да наступа на сцени, постао је председник Асоцијације за игру Унеска.

Остало је забележено да је вишедеценијски директор париске балетске сцене Лифар својевремено изјавио да је Мишковић први Југословен који је Град светлости бацио под ноге. Његову каријеру, током које је наступао на свим најпознатијим светским сценама, обележиле су бројне награде и признања. Никада, међутим, Мишковић није заборавио родно Ваљево, које је истицао у интервјуима и изјавама за медије.

Фото: Википедија

Додај коментар: