Scroll Top

Од народне ношње до модне писте

od-narodne-noshne-do-modne-piste
Сличне теме

ИСТОРИЈА И РАЗВОЈ НАЈГЛАМУРОЗНИЈЕ ХАЉИНЕ У ЖИВОТУ ЖЕНЕ

Са циљем да очувамо традицију и обичаје венчања и свадби, како српских обичаја тако и обичаја националних мањина у Србији, основали смо Удружење представника салона венчаница, каже Виолета Шоћ

Традиција ношења венчаница датира још из давних времена, а изглед хаљине се мењао кроз векове, у зависности од народа, као и времена у ком су жи вели. Многе хаљине из тог времена су утицале на изглед тренутно актуелних венчаница и њихова су претеча. Луксуз и престиж красе и ход самог настанка до данас, што показује богата историја најважније и најлепше хаљине у животу сваке жене. Зато није необично да младе траже савршену хаљину, која ће испунити све њихове захтеве и по којој ће бити упамћене, као јединствене и незаборавне и чијим ће дизајном импресионирати све госте на свом венчању.

Спој традиције и савременог дизајна

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ

Прво удружење у Србији које се бави венчаницама и свадбеним обичајима у Србији основано је 17. августа 2020.год под називом Удружење представника салона венчаница Србије. Циљеви удружења су очување традиције и обичаја везаних за културу венчања, као и обичаја националних мањина у Србији.

Пројекат “Венчанице кроз историју” је јединствен у историји Србије и, као такав, наишао је на велико интере- совање, како медија тако и културних радника Србије. Kакве су се венчанице некад носиле на нашем простору, а какве се данас носе, сазнали смо од Виолете Шоћ, председнице Удружења представника венчаница Србије.

– Са циљем да очувамо традицију и обичаје везане за културу венчања и свадби, како српских обичаја тако и обичаја националних мањина у Србији, основали смо Удружење представника салона венчаница у Србији, које ће се искључиво бавити венчаницама и свадбеним обичајима. Пројекат који смо осмислили “Венчанице кроз историју” приказао би историјски ток венчане хаљине, односно њену трансформацију од народне ношње до венчанице у периоду од Kнеза Милоша до данас – објашњава Виолета. Према речима наше саговорнице, у плану је да у сарадњи с костимографом и етнологом израде моделе венчаних хаљина из периода друге поло- вине 19. века и почетком 20. века, које су носиле не само краљице него и градске даме, где се види огроман утицај француске моде.

УДРУЖЕЊЕ ПРЕДСТАВНИКА САЛОНА ВЕНЧАНИЦА СРБИЈЕ
Циљеви удружења су очување традиције и обичаја везаних за културу венчања, као и обичаја националних мањина у Србији. У сарадњи са културним радницима у Србији покушаће да дочарају венчане хаљине, са посебним освртом на моделе од 1880. до 1914, где се види огроман утицај француске моде. Ово је јединствени пројекат у историји Србије и због тога постоји велико интересовање медија и културних радника Србије. Kолекција ће проћи бројне манифестације, али и градове широм света.

ОБИЧАЈИ МАЊИНА

– Планирамо да израдимо и аутентичне венчане хаљине које су носиле кнегиња Зорка, кнегиња Љубица, Јулија Хуњади и друге балске и градске хаљине, као и венчанице националних мањина попут ромске, словачке и мађарске. До сада смо урадили четири аутентична модела хаљина, која ће ући у састав будуће колекције, а остале одевне предмете ће израдити наши чланови, који су изузетно талентовани – уметници старих заната и вештина – каже Виолета Шоћ.

Међу првима који су подржали пројекат је глумица Јелена Говедарица, која је заштитно лице пројекта и која је својим идентитетом и умећем допринела медијску промоцију пројекта.

Овај пројекат ће бити завршен до краја године и у плану је да први модели буду приказани у оквиру културних догађаја у Kултурном центру Обреновац, а потом и у осталим градовима широм Србије.

Аутор: Снежана Ђорђевиж

Додај коментар: