Scroll Top

ОДЛАЗАК БРАНКА ЦВЕЈИЋА

odlazak-branka-tsveji-a
Сличне теме

Јуче 26. јула  је у Београду преминуо глумац Бранко Цвејић, дугогодишњи члан и бивши директор Југословенског драмског позоришта. Рођен је у Београду 25. августа 1946. а матурирао је у Петој београдској гимназији 1965. и исте године уписао глуму на Факултету драмских уметности у Београду. Заједно са целом новом генерацијом глумаца на позив Бојана Ступице постаје члан Југословенског драмског позоришта у мају 1967. У матичној кући одиграо је преко педесет улога од којих су најзначајније: Лорд Грахам (Лепеза леди Виндермир), Франк (Занат госпође Ворн), Петруњела (Дундо Мароје), Станковић (Пучина), Никола (Наход Симеон), Пера писар (Госпођа министарка), Симеонов-Пишчик (Вишњик). Највише је сарађивао са редитељем Дејаном Мијачем, као глумац, а касније и као продуцент бројних представа. Гостовао је и на другим позоришним сценама, између осталог и у Звездара театру – позоришту у чијем је оснивању и сам учествовао.

Играо је у више од 40 целовечерњих играних филмова и остварио низ значајних улога у ТВ серијама, филмовима и драмама. Био је директор Југословенског драмског позоришта од 2002. до краја 2011. Као помоћник директора био је ангажован у периоду 1986–1999. и именован за оперативногдиректора с одгов орношћу за послове изградње нове зграде Југословенског драмског позоришта 2000. године.

Као продуцент/директор водио је велики број независних пројеката и копродукција. Добитник је признања интернационалног ранга – Златног ловоровог вијенца на МЕСС-у у Сарајеву, Награде за позоришно стваралаштво „Град театар“ фестивала Град театар Будва (2011), награде фестивала Дани Сарајева (2011) и јединствене награде националног значаја, „Никола–Пеца Петровић“ Позоришног маратона у Сомбору (2006). Године 1989. добија Специјално признање Југословенског драмског позоришта. На Стеријином позорју, добио је глумачке награде листа Вечерње новости за улогу Николе у представи Наход Симеон, 1981. и награду листа Глас омладине за улогу Петруњеле у Дунду Мароју, 1977.

Бранко Цвејић припада генерацији српских и југословенских позоришних, филмских и телевизијских глумаца која је, крајем шездесетих година прошлог века, освојила, потпуно преузела и радикално изменила изглед овдашњег глумишта, направивши довршен стилски преокрет којим је најављени дах модерности из претходне деценије коначно постао доминантним сценским изразом у складу са духом епохе и кретањима у сценским уметностима у свету.

Бранко Цвејић, ликом и делом, оставља за собом особен и светао траг, трајан допринос не само српској култури, уметности и друштву, а у свом театру, Југословенском драмском позоришту, остаће запамћен као једна од најзначајнијих личности у богатој историји те куће.

Фото: Небојша Бабић

Додај коментар: