Scroll Top

Оформљен жири награде Терпсихора за 2024.

oformljen-ziri-nagrade-terpsihora-za-2024
Сличне теме

Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, саопштило је имена трочланог стручног жирија, који ће одлучивати о лауреату за престижну Награду и Специјалну похвалу Терпсихора за 2024. годину из области уметничке игре

Награда за уметничку игру (класичан балет, савремена игра, народна игра), традиционално се додељује сваког 29. априла на Светски дан игре у Музеју народног позоришта у Београду, саопштио је председник удружења Александар Илић.

У саставу жирија, као и претходних година, деловаће представници из све три области уметничке игре: Тома Крижнар солиста Балета Народног позоришта у Београду – овогодишњи лауреат Награде Терпсихора, Милица Церовић, кореографкиња и Андрија Караклајић Први солиста Ансамбла народних песама и игара „КОЛО“.

Награда и Специјална похвала Терпсихора додељује се у 2024. години, тринаести пут по реду уз подршку Министарства културе Републике Србије, поводом Светског дана игре, интернационалног празника који слави читав свет, а који је установио Међународни савет за игру – CID УНЕСКО 1982. године, а досадашњи добитници награде Терпсихора су Ана Павловић првакиња балета, Јован Веселиновић првак балета, Константин Костјуков првак балета и кореограф, Ђорђе Макаревић првак балета и кореограф, Мира Нешић педагог класичног балета, Балет Народног позоришта у Београду, Бојана Жегарац Кнежевић првакиња балета, Милан Рус првак балета, Игор Пастор првак балет и кореограф, Олга Олћан Миљевић солисткиња балета Народног позоришта у Београду и Ана Игњатовић Загорац савремена играчица, чланица Битеф Денс компаније и педагошкиња савремене игре и Тома Крижнат, солиста Балета Народног позоришта.

Ауторка свих медаљона Терпсихора који је израђен од чистог стерлиншког сребра 925, је уметница Тамара Младеновић која живи и ствара у Грчкој.

Фото: Белкиса Бека Абдуловић

Додај коментар: