Scroll Top

Отварање изложбе Мариеле Цветић у Ликовној галерији Коларчеве задужбине

otvaranje-izlozbe-mariele-cvetic-u-likovnoj-galeriji-kolarceve-zaduzbine
Сличне теме

Изложба 1:12:1 Мариеле Цветић биће отворена у данас, 22. децембра у 19 часова у Ликовној галерији Коларчеве задужбине

Изложба 1:12:1 представља завршетак пројекта Свет по мени започетог пре 10 година. Прво излагање било je 2013. године у Галерији Културног центра Београда (кустос Гордана Станишић, аутор текста у каталогу Јасмина Чубрило). Фотографије са те изложбе као велики принтови излагани су у различитим форматима и концептима заједно са документацијом о изложби у Гете Институту у Београду 2017. године под називом Das Unheiliche: о (не)преводивом, затим у Контакт галерији СКЦ Крагујевац 2019 ̶ 2020. године, на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 2019. године, а као део групне изложбе на Нишком салону 12/2 у избору кустоса Бојане Бурић 2018. године у Нишу.

На овој изложби, поред фотографија, представљени су колажи настали ‘враћањем’ објеката излаганих на изложби Свет по мени рађени увећањем према малим колекционарским у размери 1:12, сада поново у раван, у две димензије, поново у скали 1:1, са ‘осама координатног система’ којима се читају њихове димензије. Друга врста колажа представљена је у форми уметникових књига насталих такође од првобитног материјала прве изложбе, са или без актуелних интервенција.

Медијски „флуидно“: од објекта, преко фотографије у слику и књигу ̶ колаж завршава се пројекат. Искорак из овог материјала је рад Измерити Тарковског тематски враћен на почетни концепт куће, модела, репетиције, проблема перспективе од великог ка малом и vice versa, рађен по сцени са снимања филма Жртва: и кад прави (?) дом буде уништен, модел (копија) остаје.

Пројекат је праћен публикацијом „О размери: монументализовање минијатуризованог“ (ауторке Јасмина Чубрило и Мариела Цветић, Архитектонски факултет, Београд, 2019) Проблеми скалирања (увећања и умањења) везани за овај пројекат били су представљани у форми текстова у зборницима и на конференцијама, а међу последњима је тематски број часописа Архитектонског факултета SАЈ, 2022. под називом Size: scale and proportion уреднице Мариеле Цветић.

Мариела Цветић

Поставку можете видети до 13. јануара 2024. године

Фото: Приватна архива

Додај коментар: