Scroll Top

Отворен 25. Новосадски џез фестивал

otvoren-25-novosadski-dzez-festival
Сличне теме

Јубиларни 25. Новосадски џез фестивал отворен је 15. новембра на Великој сцени Позоришта младих

У препуној Великој сали наступили су Кени Гарет и Алфредо Родригез Трио. Ове године улогу домаћина фестивала имала је Ксенија Јанковић Балабан, која је поздравила многобројну публику и најавила четири концертне вечери.

Манифестацију је свечано отворио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је изјавио да Новосадски џез фестивал не правда свој углед само традицијом дугом 25 година, него и сталним квалитетом и свакако је прерастао у институцију и бренд града, на који смо поносни. За претходне 24 године – истиче Рожић – на њему је учествовало преко хиљаду извођача и двеста педесет бендова и то само у главном концертном програму. И ове године на Новосадски џез фестивал у наш град пристижу врсни џез музичари из земље и света.

Рожић је честитао организаторима првих 25 година, у нади да ће из године у годину нека нова публика проналазити пут до овог жанра музике и да ће Фестивал расти.

Улазнице су још увек у продаји на продајним местима Gigstix-a.

https://new.gigstix.com/event/25-novosadski-jazz-festival-novembar-2023/

Овогодишњи џез фестивал представиће палету испреплетаних музичких жанрова базираних на џез музици и неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на Велику сцену Позоришта младих доносе музичари из Србије, САД, Кубе, Италије, Хрватске, Русије, Мађарске…

Као неизоставни део фестивала, након концертних вечери у Дому културе, публику ће дочекати House Band након чега следи jam session.

Прво фестивалско вече отворио је генијални Кени Гарет концертом који је назвао по свом новом ауторском албуму „Sounds From The Ancestors”. Велико име актуелне светске џез сцене, чију су каријеру обележили врхунски концерти, као и сарадње са легендама попут Мајлса Дејвиса, Чика Корије, Хербија Хенкока и других, очекује поновни сусрет са новосадском публиком, након наступа 2006. и биће то прилика за упознавање са материјалом који је чувени часопис Даунбит оценио као „изузетно уметничко дело” којим Гарет успева да минуциозно комбинује радосне мелодије са интроспективним истраживањима и слободнијим импровизацијама, а да при томе албум не делује као „пастиш стилова”.

Прво фестивалско вече затвара маестрални кубански пијаниста и композитор Алфредо Родригез, који у Нови Сад долази са својим триом. Каријера овог сјајног инструменталисте, великог следбеника израза Чуча Валдеса и Мишела Камила, али пре свега Кита Џарета, кренула је узлазном путањом када га је на фестивалу у Монтреу 2006. где је представљао Кубу, запазио Квинси Џонс.

Родригезова способност да на диркама „свира приче“ омогућава му да се повеже са својим слушаоцима на дубоко личном нивоу. Албуми одражавају његова сећања на Кубу, имигрантска искуства и пут самооткривања кроз музику.

Другог фестивалског дана, 16. новембра, публика ће моћи да ужива у концертима ЗЗ квартета с почетком у 20.00 часова и Друмбоотy у 22.00 часа.

ЗЗ квартет представља модеран састав који предводе хрватски гитариста са ротердамском адресом Ратко Зјача и италијански акордеониста Симоне Заћини. Како сами за себе кажу, квартет су који промовише „музички театар”, јер не желе да их било који правац или стил ограничавају, с тим да не крију велики утицај који на њихов израз имају авангардна уметност и филмови Фредерика Фелинија и Пјера Паола Пазолинија.

Други концерт другог фестивалског дана одржаће чувени српски композитор и бубњар Предраг Пеђа Милутиновић, који ће се представити својим друмбоотy квинтетом, у чијој свирци се сусрећу ођеци старинског фјужна и фанка са џез традицијом и садашњошћу, односно електронска манипулација звуком са конвенционалним приступом џез инструментима, енергична и мелодична фузија џеза, електронике, хип-хопа и фанка.

У петак, 17. новембра публику очекују два узбудљива концерта. Први ће се публици представити Алекс Шипиагин и В. Костандиновић (20.00 часова), а затим Ференц Немет Трио (22.00 часа).

На сцену Позоришта младих прво изаћи ће секстет најпознатијег руског џез трубача Алекса Шипиагина, изузетног композитора али и дугогодишњег сајдмена таквих звезда као што су Ерик Клептон и Елвис Костело, те нашег сјајног бубњара и аранжера Владимира Костадиновића. „Као импровизатор, Шишиагин спаја своје руско-америчко порекло у нешто јединствено” – речи су трубача Рендија Брекера, док је за Костадиновића критичар портала All About Jazz написао да је „маштовит бубњар чији звук испуњава простор крећући се музичким фронтом различитих стилова”.

Вече ће затворити трио Ференца Немета, мађарског бубњара који је за свој ауторски албум Freedom добио једно од најпрестижнијих признања у свету џеза – Indepedent Music Awards.

Последњег фестивалског дана (18. 11. 2023) публика ће имати прилику да ужива у извођењу Новосадског Биг Бенда под управом Федора Вртачника, с вокалном солисткињом Бојаном Стаменов, у 20.00 часова, а финале 25. Новосадског џез фестивала резервисано је за трио вишеструко награђиваног пијанисте и композитора Матије Дедића с почетком у 22.00 часа.

Новосадски Биг Бенд под управом Федора Вртачника, с вокалном солисткињом Бојаном Стаменов посветиће концерт свом прерано преминулом пијанисти и композитору Александру Бањцу. НББ обележиће 20 година уметничког рада оркестра, при чему ће програм бити одраз духа периода заједничког музицирања и стицања нових музичких знања кроз сусрете са различитим стиловима.

Матија Дедић, легендарни пијаниста и композитор, новосадској публици представиће се својом ауторском музиком. Заједно са њим, у саставу још свирају искусни џез музичари из квартета Тамаре Обровац, Жига Голоб (контрабас) и Крунослав Левачић (бубњеви). Аутор је албума Оцтопуссy (1998), који је проглашен за један од најбољих дебитантских албума у последњих десет година.

Фото: КЦНС

Додај коментар: