Scroll Top

Отворена изложба „Век Борбе“

otvorena-izlozhba-vek-borbe
Сличне теме

Поводом обележавања сто година постојања имена „Борба“, данас је у истоименој згради у холу Иве Андрића, свечано отворена изложба под називом „Век Борбе“, младе ауторке Милице Драшковић, новинарке часописа „Борба“. Поставка обухвата 150 фотографија изложених у 14 целина, која обједињује настанак и рад куће „Борба“, почев од изгледа зграде, насловних страна Борбиних издања, штампарије, али и акција редизајнираног часописа које су одржане у протекле две године.

На церемонији отварања изложбе присутнима се обратила помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић, која је подсетила на значај Борбе као културне установе, издања која је покренула, као и  да су Радио станица Студио Б и Атеље 212 настали управо у Борбиној згради. Присутнима се обратио и Иван Карл, градски секретар за културу града Београда, који је изложбу и прогласио отвореном.

-Пре 100 година када је основана, то је била борба за идеологију и борба за једно хуманије и праведније друштво . Током Другог светског рата, то је била борба за слободу и борба против нанјвећег зла савременог света, а то је фашизам. Након рата и оснивања нове Југославије, то је била борба за развој и борба за тржиште. Сада је борба за културу и од свих борби та је вероватно најлепша, истакао је  Карл, а потом пресекао црвену врпцу чиме је изложба и свечано отворена.

Андрија Јоргић, директор „Борбе“ истакао је овом приликом да је изложба само једна у низу акција поводом обележавања века постојања „Борбе“ као и да се наредна очекује врло брзо, а то је завршетак дигитализације свих бројева листа „Борба“.

Музички део програма уприличиле су ученице Математичке гимназије и Средње музичке школе  „Даворин Јенко“.

Изложбу „Век Борбе“ посетиоци ће моћи да виде током целе године, у Холу Иве Андрића на другом спрату зграде „Борба“.

Фото: Борба

Додај коментар: