Scroll Top

Песмом и игром кроз Србију

pesmom-i-igrom-kroz-srbiju
Сличне теме

Несвакидашње вече ,,Ситан вез“ у једној београдској кафани

Врхунски извођачи – глумац, оркестар и фолклор – воде госте крозмнеобично путовање по нашој земљи, где сваки крај представљају карактеристичном музичком и фолклорном нумером

Када кажеш кафана, свако има своје виђење шта је то. У некима ти неко дође и ,,изгусла“ нешто изнад главе, прошета 300 песама за два минута и оде даље, а овде је сасвим другачији ужитак. Овако глумац Иван Зекић почиње причу о јединственом кафанском програму ,,Ситан вез“, који је осмислио за ,,Салаш Звонко Богдан“ у Београду.

Реч је о путовању кроз различите крајеве Србије и њено културно наслеђе, представљено карактеристичном песмом и игром за сваки крај. Оно креће са широких, плодних равница Војводине у лаганом ритму да би се лагано загрејало уз банатски мађарац, потом спустило на бреговиту Шумадију, уз неизбежно чачанско коло, па даље ка југу, где се температура подиже уз врањанску свиту, те залази за брда Косова и Метохије.

– И кад је штимунг на врхунцу, заборави се из ког смо краја пошли и где смо дошли јер је само важно да је весело, што се, по правилу, код нас прославља уз ванвременске кафанске хитове, као и ромску музику, која се слуша у сваком кутку земље – закључује се у званичној најави програма.

– Жеља ми је била да направим нешто што је у духу кафане и Србије, али да је другачије и оригинално и да има форму представе или шоуа. Ја сам све смислио за једно поподне, али реализација је била шкакљивија ствар – где наћи све те добре извођаче – каже Зекић.

На крају су окупили заиста изванредан тим. Атмосферу током целе вечери на високом нивоу држи оркестар Дејана Вукчевића, чист и снажан глас Мине Мујкић изводи неке од антологијских народних песама, специјални гост је генијални трубач Богдан Николић Доња, док брзе ноге фолклораша доводе атмосферу до усијања (фолклор-мајстор је Вукан Шебез). У улози домаћина вечери, који кратким игроказима води госте од региона до региона, јесте глумац Милан Вучковић.

Програм је заиста савршено осмишљен да вас у неколико сати песме и игре проведе кроз целу Србију, а у њему уживају не само прави љубитељи кафане већ и они који у њу не залазе често.

– Овако нешто немате где да видите, ни у Београду ни у Србији. Можда на РТС или на неком концерту, али у кафани не и зато гости, кад програм крене, немају идеју шта се дешава. Помисле, океј, ово су неке песме из Војводине, сад неки глумац нешто прича, добро… Али кад се појави фолклор, сви су у фазону: ,,У, јееее!“ И атмосфера расте, гости почињу да устају, певају, играју… Реакције су сјајне, и наших и странаца. Био је изазов да ово поставимо. Власницима је требало храбрости да се упусте у овако нешто јер то није обично вече, које можеш да видиш било где, чему се најчешће прибегава – каже Зекић.

Тој ,,културној кафанској“ атмосфери доприноси и незанемарљив податак да нема новокомпонованих и турбо-фолк песама.

– То је био мој ултиматум. Мислим да је најмлађа песма из 1979. јер ја сам заљубљеник у стару праву народну музику. Она је истинско благо и захтевала је озбиљно умеће и оних који су је компоновали и оних који су је изводили – напомиње наш саговорник.

,,Ситан вез“ премијерно је изведен почетком априла и, засад, не мења свој ,,сценарио“, али је квалитет овако замишљеног концепта у томе што лако може да се допуњује.

– Да би нешто кренуло да се мења, неопходно је да се изведе одређен број пута. Ако се развије онако како желимо, ми ћемо ,,Ситан вез“ стално мењати, убацивањем нових песама и игара из других регија Србије, новог текста, а можемо се посветити и одређеним обичајима – набраја Зекић.

Необично вече народне песме и игре на програму је сваког четвртка, од 20 сати, у ,,Салашу Звонко Богдан“ (Карађорђева 2). Летња сезона завршава се 4. јула, а прво извођење после паузе биће 29. августа.

Аутор Миона Ковачевић

Додај коментар: