Scroll Top

Почели Дани италијанског филма – Cinema Made in Italy

poceli-dani-italijanskog-filma-cinema-made-in-italy
Сличне теме

Пројекцијом филма Бескрајна недеља (Una domenica sterminata) аутора Алена Паронија у уторак, 24. октобра у мтс Дворани почели су Дани италијанског филма – Cinema Made in Italy

Дани италијанског филма се одржавају по први пут у нашој земљи у организацији Cinecittà, једног од најважнијих и највећих европских филмских архива, Италијанског института за културу, MegaCom Филма и мтс Дворане уз подршку Министарства културе, Општине Стари град и Амбасаде Италије.

На Данима савременог италијанског филма биће приказана најновија остварења италијанског филма, а посебан програм манифестације биће посвећен Федерику Фелинију, маестру италијанске кинематографије.

На свечаној церемонији отварања Дана италијанског филма публици су се обратили Кристина Касано испред студија Cinecittà, Ален Парони, аутор филма „Бескрајна недеља“, Роберто Чинкота, директор Италијанског института за културу у Београду и Игор Станковић, директор MegaCom Филма, коорганизатора манифестације.

Кристина Касано се публици обратила у име Cinecittà и рекла: „Велико ми је задовољство што сам овде на првом издању Дана италијанског филма у Београду. Наша мисија је да промовишемо савремени италијански филм и у наредним данима моћи ћете да погледате филмове младих редитеља који долазе са првим, или другим филмом. Нанија Моретија, чији ћете филм Сунце будућности гледати на овој менифестацији, вероватно већ познајете. Ових дана Србију ће посетити млади аутори и ауторке који ће представити своје филмове. Вечерас ћете гледати филм Алена Паронија који је освојио две награде на Филмском фестивалу у Венецији. Имаћете прилику да гледате и филм Мими – Принц таме, Бранда де Сике који је добио награду на фестивалу у Локарну. Гледаћете филм Рекао сам ти ауторке Ђиневре Елкан који је приказан на фестивалима у Риму и Торонту, као и филм редитељке Лиде Патитучи Као овце међу вуковима, која у свом филму има и глумце из Србије, између осталих у овом филму игра и Милош Тимотијевић. Желим вам да уживате у фестивалу и видимо се и наредне године“.

Ален Парони, аутор филма Бескрајна недеља је отворио фестивал и нагласио: „Велика ми је част да сам данас овде и да се са мојим првим филмом отвара ова манифестација у Србији. Бескрајну недељу сам снимао када сам излазио из периода адолесценције и када сам све доводио у питање. Овај филм је тзв. филм “вандализма” и у њему можемо да гледамо какав је однос младих генерација према слици, јер млади данас више комуницирају кроз слике него кроз прави дијалог. Препустите се нарацији и гледајте слике, а онда ће вас филм одвести даље.“

Роберто Чинкота, директор Италијанског института за културу у Београду је пожелео добродошлицу публици и гостима из Италије и обратио се речима: „Велико ми је задовољство што сам овде вечерас и што организујемо прво издање Цинема Маде ин Италy. Ова манифестација ће након Београда путовати и у Нови Сад и Ниш, а након тога у Црну Гору и Северну Македонију. То само говори о томе колико нам је ова промоција важна, јер ми у Италији можемо да се похвалимо са великим класицима, али је и савремен италијански филм веома жив“.

Игор Станковић је поводом почетка манифестације казао: „Драго ми је да ћете од вечерас па у наредних неколико дана уживати у остварењима италијанске кинематографије на једном од најлепших, по величини и формату, филмских платна у Београду. Велику захвалност дугујемо Кристини Касано и Моники Москато из Цинециттà на чију иницијативу се ова манифестација реализује, уз захвалност и свим партнерима манифестације“.

Филмска смотра Цинема Маде ин Италy у Београду траје до суботе, 28. октобра, док ће публика у Новом Саду и Нишу најновија остварења савременог италијанског филма моћи да погледа у новембру.

Италијанска Cinecittà је један од најважнијих европских филмских архива у коме се налазе најзначајнији материјали европске и италијанске кинематографије. Реч је о великој аудиовизуалној збирци Archivio Luce која се бави историјом 20. века, а UNESCO ју је уписао у регистар Memory of the World. Cinecittà управља легендарним студијима Cinecittà, а италијанску кинематографију промовише као члан Европске филмске промоције (EFP).

Програм манифестације налази се на сајту: хттпс://данииталијанскогфилма.рс/

Фото: Филип Олћан

Додај коментар: