Scroll Top

Почиње велика научна авантура

pocinje-velika-naucna-avantura
Сличне теме

Eвропска ноћ истраживача у 24 града широм Србије

Диносауруси, гејминг, научни циркус, еликсир бесмртности и тајна Мона Лизе само су неке од тема у фокусу овогодишње манифестације

Највећа и најатрактивнија научна манифестација у земљи Европска ноћ истраживача ове године биће одржана 14. пут, од 29. и 30. септембра, од
16 до 22 сата, у 24 града широм Србије под слоганом “Светлост науке”.

Као и сваке године, програми су потпуно бесплатни за посетиоце. Европска ноћ истраживача организује се уз подршку Европске уније и дешава се истовремено у 26 земаља Европе, с очекиваном посетом од око милион и по људи.

У Србији ће ово научно дружење бити организовано у следећим градовима: Београду, Чачку, Крагујевцу, Трстенику, Нишу, Лесковцу, Рановцу, Рековцу, Зајечару, Неготину, Новом Саду, Шапцу, Кикинди, Крушевцу, Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши, Параћину, Јагодини, Свилајнцу, Деспотовцу, Пироту, Инђији и Ћуприји.

У њима ће научници, кроз савршен спој едукације и забаве, показати како то све наука обликује свет и утиче на наше свакодневне животе, уз најновија достигнућа из многих природних и друштвених научних области.

– Ово је јединствена прилика да публика кроз забаву научи нешто од истраживача, али да и истраживачи, кроз директан контакт, науче нешто од публике. Последњих година смо били сведоци одређеног нивоа неповерења према појединим научним достигнућима, те је ово прилика да истраживачи сазнају како их публика види, да чују њене дилеме и одговоре на њих – каже проф. др Биљана Шљукић Паунковић, координатор пројекта.

Већ по традицији, најбогатији програм биће одржан у Београду на неколико локација.

Трка робота, лов на благо, научна вртешка, ћаскање с вештачком интелигенцијом, научни циркус, дружење с микроорганизмима и палеолитским сликарима и модирање као у старом Риму, само је део активности.

У Луки Београд 30. септембра у 20 часова бенд Гладни научници одржаће концерт и показати како су музика и наука неодвојиве
једна од друге.

Научници у Новом Саду припремили су теме као што су еликсир бесмртности, сликање хемијом, тајна у Мона Лизином оку, балерина из лабораторије, путеви ветра, који је твој алгоРИТАМ и физика сенке.

Чачак је у фокус поставио еколошке проблеме, Шабац ће се бавити диносаурусима и угроженим врстама, Ниш је објединио уметност, технику и вештачку интелигенцију, Зајечар је предност дао гејмингу, Рановац истражује становнике морског дна и преиспитује Гугл преводиоца, у Крагујевцу ће бити отворен научни кафе…

Европска ноћ истраживача у Србији реализује се кроз пројекте РеФоцус Арт и СциенцесЦоол. Координатор РеФоцуС Арт је Центар за промоцију науке у сарадњи с Институтом за биолошка истраживања “Синиша Станковић”, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Координатор СциенцесЦоол је Факултет за физичку хемију у партнерству с Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство из Београда. Пројекти су финансирани из програма Хоризон Еуропе, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности.

Детаљан програм 14. Европске ноћи истраживача можете пронаћи на сајту www.nocistrazivaca.rs.


Недеља истраживача као загревање

Као увод у Европску ноћ истраживача биће одржана Европска недеља истраживача, која почиње 25. септембра.

– Откако је 2016. отворен велики број научних клубова широм Србије, код наших колега примећујемо све већи напредак у разумевању, обради и
презентовању наука, што ће потврдити и овогодишњи програми у Недељи истраживача – истиче Дарије Јаношевић, један од координатора пројекта.


Фото: Тања Дробњак

Додај коментар: