Scroll Top

Пола века смеха

pola-veka-smeha
Сличне теме

50. Дани комедије у Јагодини

 У такмичарском програму налази се седам представа из земље и региона

Јагодина ће и ове године бити домаћин једног од најзначајнијих догађаја у свету позоришта – јубиларног фестивала Дани комедије, који ће се одржати од 20. до 27. марта. У оквиру богатог такмичарског програма седам домаћих и регионалних представа такмичиће се за престижну награду ,,Мија Алексић“, која се традиционално додељује за најбољу представу у целини. У избору селектора Александра Милосављевића ове године су ,,Развојни пут Боре шнајдера“ Југословенског драмског позоришта, ,,Вања, Соња, Маша и остали“ Атељеа 212, ,,Браво за кловна” Народног позоришта из Суботице, ,,Љубинко и Десанка“ Народног позоришта ,,Тоша Јовановић“, ,,Радован Трећи“ Народног позоришта Сомбор, ,,Било једном на Бријунима“ Битеф театра и ,,Ћелава певачица“ Центра за културу Тиват.

Уз такмичарски, посетиоци ће имати прилику да уживају и у разноврсном пратећем програму, који укључује изложбу посвећену легендарном глумцу Мији Алексићу поводом стогодишњице његовог рођења. Изложба у фоајеу галерије Културног центра је омаж једном од највећих српских глумаца, а њен аутор је Културни центар Горњи Милановац у сарадњи са Југословенском кинотеком.

Зорица Стојилиновић, директорка Културног центра ,,Светозар Марковић“ из Јагодине, истакла је за Борбу још два важна догађаја везана за фестивал. Један је изложба о 50 година трајања фестивала, од прве одлуке о формирању нечега што ће се касније звати Дани комедије, све до
данашњих дана.

На стручном скупу позоришни критичари и театролози разматраће ,,Шта је данас смешно“

 

– Материјал ће обухватати преко 50 великих паноа, на којима ће се пронаћи документарна грађа из Завичајног музеја. Аутори изложбе су Културни центар и Завичајни музеј – објашњава Зорица Стојилиновић. У припреми је и велика монографија ,,50 година борбе за смех – Дани комедије у Јагодини“ Александра Милосављевића из Новог Сада.

– Ова раскошна монографија биће промовисана 20. марта, у 18 сати, у фоајеу Културног центра, непосредно пре почетка фестивала – напомиње директорка КЦ и додаје да су у част јубилеја припремили и специјалне повеље, којима ће захвалити свим људима који су обележили 50 година трајања фестивала. Један од важнијих догађаја и једна од централних активности пратећег програма, специфична за Дане комедије, јесте стручни скуп. На Учитељском факултету у Јагодини 23. марта истакнути српски позоришни критичари и театролози разматраће тему ,,Шта је данас смешно и куда иде комедија“.

У припреми је раскошна монографија фестивала

 

– Велико предавање о природи комедије и природи смеха за студенте Учитељског факултета и грађанство у Јагодини одржаће господин Небојша Ромчевић, који је и један од ранијих добитника награда на Данима комедије – наводи Зорица Стојилиновић. Очекује се да ће овај скуп бити драгоцен извор анализа и дискусија о тренутном стању комедије у позоришту.

– Данашњи смех више није онај исти, као 1972, кад је почео фестивал. Данас је то болан смех, смех уз сузе, кроз стиснуте зубе, али то је катарзичан смех. Када публика напусти салу, осећа се другачије јер је била део догађаја где није била сама. Било је људи који деле исте проблеме, имају исте сумње и боре се с истим тешкоћама. Тада схвате да њихова невоља није само њихова. На тај начин комедија делује катарзично, ослобађајући један део људског бића, разведравајући га и усмеравајући га ка лепшим стварима – закључује директорка фестивала о значају смеха и комедије, уз обећање да ће јубиларни Дани комедије бити незаборавно и посебно издање.

Додај коментар: