Scroll Top

ПРЕДСТАВА ЕДИП ГОСТУЈЕ У ЉУБЉАНИ

predstava-edip-gostuje-u-lublani
Сличне теме

Прва премијерна представа Југословенског драмског позоришта у овој сезони, Софоклов Едип у режији Вита Тауфера, биће изведена на сцени Словенског народног гледалишча – драма у Љубљани у уторак 15. новембра.

У трагедији о Едипу, коме су прорекли да ће убити оца и оженити се мајком, играју Милан Марић, Наташа Нинковић, Срђан Тимаров, Бојан Димитријевић, Александар Ђурица, Милош Самолов, Небојша Љубишић, Зоран Цвијановић и Јоаким Тасић. Текст су адаптирали Весна Радовановић и Марко Манојловић, сценограф је Лазар Бодрожа, костимограф Марија Марковић Милојев, а аутори музике су Роберт Пешут – Magnifico и Александер Пешут -Schatz!.

Од премијере 17. септембра, представа је одиграна девет пута пред пуном салом па ју је до сада видело 5400 гледалаца. Сва четири извођења у новембру распродата су за свега 24 сата, а листа чекања је формирана још у септембру. Сарадња између једног од најзначајнијих словеначких театара, Драме Словенског народног гледалишча из Љубљане и Југословенског драмског позоришта траје већ годинама. На сцени Драме СНГ-а 1998. године гостовала је представа Буре барута. Уследила су гостовања са представама Београдска трилогија, Скуп, Молијер – још један живот, Hadersfild, Скакавци, Хамлет (р. Душан Јовановић), Елијахова столица, Рођени у JУ, Змајеубице, Хамлет (р. Александар Поповски), Тако је (ако вам се тако чини), Краљ Бетајнове. Последњи пут, ЈДП је гостовало у Љубљани у децембр 2019. године са представом Ујка Вања. У фебруару исте године, Драма Словенског народног гледалишча гостовала је на Сцени „Љуба Тадић” са представама Височка хроника и Проклети пушачи, а ново гостовање овог театра је 23. марта 2023. са представом Велики диктатор по филму Чарлија Чаплина у режији Дијега де Бреа. Размена представа између Југословенског драмског позоришта и Словенског народног гледалишча драма из Љубљане остварује се уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Фото:Небојша Бабић

Додај коментар: