Scroll Top

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА ТЕСЛА – СВЕТЛОПИС У ВРЕМЕНУ

premijerno-izvedena-predstava-tesla
Сличне теме

Никола Тесла и његов лик и дело вечна су инспирација и мотивација, што је показала и огромна заинтересованост публике за премијеру представе “Тесла – Светлопис у времену” аутора и редитеља Мирослава Бенке. Карте су се распродале за само један дан, али добра вест је да ће публика имати прилике да представу погледа и данас 15. јула у 21 час.

Радња представе се дешава у родној Лици, у кући генијалног проналазача и научника Николе Тесле, у Њујорку, на Лонгајленду и у Теслиним сновима. Ахронолошки ток ове представе  – различита раздобља и доба Теслиног живота која се логички преплићу у складу са повезаношћу идеја, као и певање хора које прати представу, помажу нам да приђемо ближе овом великом научнику и боље разумемо његову стварност. Суровост америчког друштва, али и неолибералног капитализма који и данас разара овај свет и друштво стављајући профит испред човека, долазе још више до изражаја спрам Теслиних идеја и начина живота. Никола Тесла био је човек испред свог времена, а његове идеје тек треба да разумемо: “Сви смо ми једно. Људи су међусобно повезани невидљивим силама.”

Фантастичној глумачкој екипи коју чине Милан Никитовић, Весна Станковић, Ненад Ћирић, Хаџи Ненад Маричић, Лепомир Ивковић, Владан Гајовић, Сташа Николић и други, придружио се и талентовани Марко Јакшић као мали Тесла. Изванредне реакције публике која је дугим аплаузом поздравила глумце, привукла је и раскошна продукција, као и магичан костим Невене Миловановић и сценографија Бориса Максимовића.

За викенд, 16. и 17. јула у 21 час Хаџи Петар Божовић играће своју представу “Луча Микрокозма”. “С точке сваке погледај човјека, како хоћеш суди о човјеку – тајна чојку човјек је највиша. Твар је творца човјек изабрана!”. Са великим глумцем заједно ће наступити Прво београдско певачко друштво, које следеће године слави 170 година постојања, а предводи га диригенткиња Светлана Вилић. “Желим да људе ослободим неоправданог страха да је ово Његошева “тешка књига” пуна дубоких филозофских размишљања. “Луча Микрокозма” нам говори о основним координатама света и човековом месту у њему”.

За наредну недељу Позориште Театријум спремило је богат репертоар: у понедељак 18. јула Тихомир Станић играће своју монодраму “Детињарије”, а у среду 20. јула Милица Јанковић своју монодраму “Злостављање” на основу приповетке Иве Андрића. У уторак 19. јула биће изведена представа “Усамљени Балкан”, у четвртак 21. јула “Без поговора” Харлода Пинтера, а у петак 22. јула Јелица Сретеновић и Катарина Жутић извешће представу “Свлачење”.

ПОЗОРИШТЕ ТЕАТРИЈУМ: Идеја о позоришту Театријум покренута је на иницијативу нашег уваженог драмског уметника Тихомира Станића, уз подршку Универзитета у Београду, који је уступио двориште Капетан-Мишиног здања и градске општине Стари град. Управник и један од оснивача позоришта је глумац Владан Гајовић, а у оснивању је учествовала и глумица Весна Станковић. Позориште је прошле године имало врло успешну „нулту“ сезону у којој је одиграно чак 50 представа, а ове године је „прва“ сезона отворена 01. јула. Ове сезоне новина је дечји програм – сваког викенда у 11 сати играју се представе за децу, а улаз је потпуно бесплатан за све, захваљујући подршци фондације „Алек Кавчић“. Планирано је око 80 представа које ће се играти скоро свако вече током јула и августа, а Тихомир Станић ће својом монодрамом „На Дрини ћуприја“ затворити сезону 31. Августа.

Фото: Константин Новаковић

Додај коментар: