Scroll Top

ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ ПЕТОГ „РАВНО СЕЛО“ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ДЕБИТАНТСКОГ ФИЛМА

proglasheni-pobednitsi-petog-ravno-se
Сличне теме

Равно Село, 03. јул 2022. – Равно Село Међународни фестивал дебитантског филма одржао се ове године од 30. јуна до 3. јула. Током четири дана приказано је 28 филмова у три такмичарска програма, а фестивал је био домаћин ликовне колоније и одржана је промоција књиге “Немањићи: биографија” Луке Минчете.

Одржана су два сјајна концерта филмске музике у Равном Селу и Новом Саду, а гости фестивала били су бројни уметници. На затварању фестивала наступили су етно група “Трн” и хор културног центра “Бачки певачи”. Гост селектор главног програма и ове године је Драган Јеличић, док је за докуметарни програм задужен Игор Тохољ.

И ове године домаћин фестивала је Академија уметности Нови Сад, а њихови гости су биле колеге са Факултета драмских уметности у Београду. Додељене су и дипломе учесницима филмске радионице за ђачки филм снимљен у Равном Селу.

На фестивалу је одржана и светска премијера домаћег филма “Џенга – чудна игра” Николе Кончаревића. Приказан је и филм који показује како ће изгледати Дом културе чија је изградња при крају, “Биће велики, простран и отворен за све креативне људе, не само из Равног Села”, изјавио је на затварању фестивала Лазар Ристовски.

Жири је заседао у следећем саставу: стручни жири – редитељ Драган Маринковић (председник), глумица Вања Милачић и глумац Павле Јеринић; жири публике: организаторка културних дешавања Маја Мараш (председница), секретар месне заједнице Равно Село Вук Јевтовић и библиотекарка Марија Богнар; драматург Иван Велисављевић је председник једночланог жирија документарног програма “Кратких 100 минута” а редитељка Александра Штифанић је председница једночланог жирија селекције студентског филма.

Додељене су следеће награде: Плакета Први метар за најбољи омладински филм додељена је филму ; ВЕЛИКАНИ у режији Милорада Савановића. У истој категорији додељено је специјално признање филму “АНИМУС” , редитељке Милице Спасојевић (ФДУ), награду је примио Ђорђе Галић, главни глумац филма. Награду у категорији кратких документарних филмова Кратких 100 минута освојио је филм ЗА ВИКЕНД ГАЈБИ ЛАСТОМ” у режији Данила Лазовића. У овој категорији специјално признање освојио је филм “Just a guy”, режија Схоко Хара.

Златни клип за најбољи филм по избору публике освојио је филм “ЏЕНГА – ЧУДНА ИГРА” у режији Николе Кончаревића, награду је примила продуценткиња Маја Поповић. Горки лист награду за најбољег младог глумца освојио је ДЕНИС МУРИЋ за улогу ДЕНИСА МАРКОВИЋА у филму “ЗЛАТНИ ДЕЧКО”, награду је у име глумца примио редитељ Огњен Јанковић. Златни клип за најбољи филм фестивала припао је остварењу “ЗЛАТНИ ДЕЧКО” редитеља Огњена Јанковића. Златни клип за најбољег редитеља дебитанта припао је француском редитељу МАНУЕЛУ ШАПИРО, за филм “ ХРОНИКА НАСИЉА”. Лауреат се јавио путем видео обраћања. Традиционално се одржао и пропратни програм “Филмић” – новосадска смотра младалачког филма који води професор Слободан Попов, и филмска радионица коју води глумица Лора Ђуровић.

Фото: Видоје Манојловић

Додај коментар: