Scroll Top

Промоција монографије о Неди Арнерићи у Југословенској кинотеци

promotsija-monografije-o-nedi-arneri
Сличне теме

Монографија о Неди Арнерић ,,Чаробна меланхолија“ ауторке Аните Панић, биће представљена у великој сали Југословенске Кинотеке, у понедељак, 07. марта. На промоцији ће говорити филмски реидетљи Лордан Зафрановић и Дејан Караклић, позоришна редитељка Милица Краљ, глумац Светозар Цветковић, уредник издања Мирољуб Стојановић, и ауторка Анита Панић. Књига је у издању Филмског центра Србије.

Ова књига читаоцу пружа увид у глумачку каријеру Неде Арнерић, у њено специфично место и значај у југословенској кинематографији. Монографија доноси сећања на филмске ствараоце који су са Недом сарађивали, осврте критичара, архивску грађу, осветљавање њене позоришне и телевизијске каријере. Последња два поглавља доносе филмску и телевизијску филмографију Неде Арнерић и списак улога остварених у позоришту, као и списак награда које је глумица освојила за своје филмско стваралаштво. Књига се завршава текстовима Аните Панић и Даниела Рафаелића. Монографија је обогаћена бројним архивским фотографијама, од којих су неке мало познате широј јавности, књигу је дизајнирао Борут Вилд, а уредник издања је Мирољуб Стојановић. О свему овоме данас у разговору са гошћом Анитом Панић.

Књига је подељена на осам поглавља. Прво поглавље „Филм” доноси сећања филмских стваралаца који су сарађивали са Недом Арнерић, а то су Раде Шербеџија, Миодраг Брик Кривокапић, Лордан Зафрановић, Бранко Цвејић, Милан Јелић, Горан Марковић, Мето Јовановски, Никола Коле Ангеловски,  Милош Радивојевић и Дејан Караклајић. У другом поглављу „Филмске импресије” налазе се текстови о Неди Арнерић које су написали Даниел Рафаелић, Вељко Крулчић, Горан Јовановић, Џевдет Тузлић, Дејан Дабић и Стојан Синадинов, док су у трећем поглављу „Звездана прашина” сабрани чланци о глумици објављивани у бројним часописима, књигама и сајтовима, а чији су аутори Мира Боглић, Александар Мандић, М. Пепић, Зоран Петровић, Зоран Јанковић, Слободан Шијан и Рајко Грлић. Четврто поглавље „Позориште”  фокусирано је на позоришну каријеру Неде Арнерић (уз текстове Милице Краљ, Александра Алача, Лазара Ристовског, Душана Ковачевића, Светозара Цветковића…), пето поглавље „Телевизија” бави се телевизијским улогама наше истакнуте глумице (кроз сећања Станка Црнобрње, Владимира Алексића и Хрвоја Баришића), док се у шестом поглављу „Ликовност” налази текст Сузане Спасић „Војна деца”. Последња два поглавља, како је саопштио Филмски центар Србије, доносе филмску и телевизијску филмографију Неде Арнерић и списак улога остварених у позоришту, као и списак награда које је глумица освојила за своје филмско стваралаштво. Књига се завршава текстовима Аните Панић и Даниела Рафаелића. Монографија је обогаћена бројним архивским фотографијама, од којих су неке мало познате широј јавности, а књигу је дизајнирао Борут Вилд. Уредник издања је Мирољуб Стојановић.

Фото: Промо

Додај коментар: