Scroll Top

Савлађујући препреке у себи, постајемо бољи људи

savla-uju-i-prepreke-u-sebi-postajem
Сличне теме

КРИСТИНА МАДИЋ, СУОСНИВАЧ И ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ФОКУС РАДИЈА

Само личним успехом и повећањем критичне масе успешних људи можемо допринети свеукупном развоју српског тржишта

– Живимо у времену свеопште дигитализације, која се савршено уклапа у брзи ритам живота. У урбаним срединама брзо живимо, брзо радимо и, нажалост, веома се мало одмарамо. Услед таквог начина живота људи немају много времена да се посвете конзумирању визуелних садржаја. Све се ради у покрету с фокусом од највише неколико минута – започиње разговор за Борбу Кристина Мадић, суоснивач и главни и одговорни уредник новог радија Фокус, чији је назив у складу са данашњом културом живљења. Током четири године постојања радија Кристина заједно с колегама свакодневно креира забаван и културан садржај, који својим слушаоцима представља на интерактиван начин, прилагођен брзом животу, какав данас сви водимо.

Као суоснивач и главни и одговорни уредник Фокус радија, реците нам ка-ква је разлика између староги новог Фокус радија?

Нови Фокус радио формирали смо 2017. мој пословни партнер, серијски предузетник Зоран Савић, и моја маленкост. Идеја је била да све добре стране ранијег Фокус радија комбинујемо са новим приступима у креирању радио-програма и да нашим слушаоцима понудимо ново искуство слушања радија које прате различити дигитални садржаји. Кренули смо прво са порталом, који пружа различите информације о забавном, културном и пословном животу у Србији. Портал је пратило емитовање музичких садржаја, а потом и креирање сопственог јутарњег програма кроз емисију “Антистрес јутро”, која се емитује сваког радног дана од осам до 11 часова.

Предузетница сте велики број година. Које су то потешкоће с којима се суочавате на тржишту Србије и региона?

Србија је, као што сви знамо, још у транзицији. Доста ствари се споро мења, самим тим, законски оквири не прате економски и социјални развој у свету брзином која би била пожељна. Сами привредници, такође, много тога очекују од државе, не схватајући да су и они сами одговорни за креирање повољног тржишног окружења. Само личним успехом и повећањем критичне масе успешних људи можемо допринети свеукупном развоју српског тржишта и креирању компанија, које ће имати компетитивне предности и на светском тржишту.

Фокус радио је од ове године успоставио годишњу доделу награда у оквиру World Focus Awards манифестације. Који су циљеви манифестације и планови за наредне године?

– Када смо, као што је Зоран у уводном говору на манифестацији употребио ту модерну реч, ресетовали Фокус радио, идеја нам је била да, осим добре забаве, нашим слушаоцима и пратиоцима осветлимо оне вредности које у сваком друштву подстичу развој и напредак. Размишљајући како то учинити, схватили смо да је најбоље показати добар пример и на тај начин уверити друге да је успех могућ. Одлучили смо се да одаберемо, а потом и промовишемо истакнуте појединце, организације и институције, које су својим радом направили добре резултате и који својим примером могу послужити другима као путоказ на њиховом развојном путу. Часопис Борба са директором Андријом Јоргићем на челу, као један од добитника, својим примером показао је како се уз много рада, залагања и стварања колектива од младих људи креира добра пословна иницијатива, која ће, надамо се, у наредном периоду од непрофитног пројекта постати и успешан бизнис. Честитамо вам на томе.

Какви су планови Фокус радија за наредни период?

– Наш тим ће превасходно радити на креирању нових садржаја. Сведоци смо времена у ком кратке форме мултимедијалног искуства доносе резултате и наш главни изазов биће како придобити пажњу корисника, а онда и исту задржати, кроз креирање интересантних емисија које ће поменуте кориснике потакнути да се с нама друже сваког дана, седам дана у недељи и 365 дана у години.

Трудићемо се да новим видео-формама оснажимо, за почетак, Јутјуб канал Фокус радија, а касније планирамо да покренемо и нашу мултимедијалну платформу с претежно забавним, образовним садржајем и школским програмом за децу. Намера нам је, такође, да кроз поменуте забавне и едукативне садржаје што више повезујемо наше људе из дијаспоре с матицом.

Савладај своју гордост

Који је ваш животни или пословни мото?

– С обзиром на то да часопис Борба информише чи таоце садржајем из области културе и уметности, животни мото ћу преузети из цитата Достојевског: “Смири се, горди човече, и, пре свега, савладај своју гордост! Истина није ван тебе, већ у теби самом. Нађи себе у себи, потчини себе себи, савладај себе и угледаћеш истину.” Као неко с довољно животног искуства, могу рећи да се већина препрека налази у нама. Само савлађујући те пре преке у себи постајемо бољи људи. Пола пута ка успеху је тиме пређено. Остаје да се посветимо вредном и марљивом раду и успех неће изостати.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ:ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: