Scroll Top

СПЕКТАКУЛАРНА СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА “ROCK EL CLASICO“ У ДУБАИЈУ

spektakularna-svetska-premijera-rock-el-clasic
Сличне теме

ОВАЦИЈЕ ЗА СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА НА ЦЕНТРАЛНОЈ БИНИ ЕКСПО 2020

У недељу 20. Фебруара, у оквиру представљања Србије на Светској изложби Експо 2020 Дубаи, у највећој дворани Експо-а, спектакуларној Al Wasl Plazi своју светску премијеру имао је иновативни музички пројекат  „Rock El Clasico“ у коме су заједно наступили Стефан Миленковић и др Неле Карајлић, уклањајући зидове између рок и класичне музике. На истој бини су своје концерте раније одржале и светске звезде Coldplay, Alicia Keys, Black Eyed Pease, Psy и многи други.

У пуној Al Wasl Plazi, где је била публика из целог света, али и бројни гости из Србије и региона, играло се уз добро познате хитове др Нелета Карајлића у споју са чувеним класицима у извођењу Стефана Миленковића, па је тако “Гиле шампион” укомпонован са Лабудовим језером и изведен у маниру Чајковског, „Devil in the Business Class“ у комбинацији са Шостаковичем, Брамсове „Мађарске игре“ су маестрално спојене са „Вукотом“, „Три ратна хавера“ са Бетовеновом „Петом симфонијом“ и многе друге.

Стефан Миленковић, светски познати виртуоз на виолини и др Неле Карајлић, рок звезда, удружили су своје таленте и вишедеценијско искуство креирајући „Rock El Clasico“ као заједнички пројекат, доносећи  нова решења – дијалог неспојивог, а резултат је аутентично музичко дело настало као плод вишегодишњег спајања њихових изузетних уметничких печата.

Након наступа у Дубаију, Стефан Миленковић, иначе амбасадор националне платформе Србија ствара која је подржала креирање овог пројекта, је после наступа поделио своје импресије:

“Serbia Creates и организатори Експо 2020 Дубаи су нам указали велику част што су омогућили да наступимо на централној бини Експо и публици из целог света представимо уметност и креативност која се ствара у Србији. Све је било потпуно суреално да је било природно за нас. Изашли смо на сцену и растурали оно што је нама природно. Та музика, та комбинација, та енергија, та синергија и стварно могу да кажем да нисмо дигли Дубаи на ноге, него смо дигли цео свет на ноге, јер публика је била у суштини из целог света. Биле су скоро све земље света и то је невероватно да они слушају нас, слушају песме које нису на енглеском, али да је тај бит, тај пулс који имају апсолутно универзалан, интернационалан. Ми смо том енергијом држали људе сат и по времена на највећој сцени у Дубаију. Просто невероватно! Ја сам заиста презадовољан и пуног срца се враћамо у Србију и због овог концерта и због наступа наше величанствене Гудачке репрезентације младих.“

Др Неле Карајлић је кроз подсећање на историјски значај највеће светске манифестације поделио своје одушевљење:

“Експо је увек доносио неке иновације, неке новотарије које су мењале путању човечанства. Тесла је на пример за време Експа у Чикагу осветило тај град, Ајфел је подигао онај велики торањ који је сада симбол Париза, а данас су у Дубаију Стефан Миленковић и др Карајлић имали свој велики наступ! Живио Експо! Живела музика!”, изјавио је Карајлић.

Велики мултимедијални спектакл Стефан и Неле припремају и за домаћу публику, а концерт „Rock El Clasico“  ће бити одржан на Светски дан музике, 21. јуна на стадиону Ташмајдан.

Покровитељ концерта и прославе Националног дана Србије на Експо 2020 је компанија Телеком Србија.

Фото: Live production

Додај коментар: