Scroll Top

Србија је земља за коју се вреди борити

srbija-je-zemlja-za-koju-se-vredi-boriti
Сличне теме

Дајана Пауновић, оснивач и председник фондације за родну равноправност

Од оснивања фондације имали смо визију и знали смо чему тежимо – друштву без стигматизације и фаворизације, друштву равноправности у свим сферама и сегментима

Фото: Милош Надеждин

Дајана Пауновић постала је синоним борца за родну равноправност, социјалну и популациону политику.

За само две године, колико постоји фондација с њеним именом, својим радом, залагањем и хуманитарним активностима успела је да се попне на сам врх групе људи који се залажу за бољу и праведнију будућност.

Честим одласцима у најугроженија подручја наше земље, посетама српском становништву на КиМ, као и непосредним разговорима с онима којима је то најпотребније, Дајана задире у срж проблема нашег становништва.

Поред тога, оснивањем хуманитарне организације тежи да женама пружи подстрек у свим сферама, а да оним најугроженијима буде ослонац за даљи живот.

У вези с тим, Фондација “Дајана Пауновић” у сарадњи са Храмом Свете Петке, а уз благослов патријарха српског Порфирија 5. јула доделиће Орден Свете мајке Анастасије мајкама са троје и више деце, које дају посебан допринос нашој заједници.

Другу годину заредом доделићете Златни орден Свете мајке Анастасије. Колико је важно пружати овакав вид подршке мајкама с троје и више деце?

– Негативни демографски трендови дугорочно представљају највећу опасност по опстанак наше нације. Управо због тога неопходно је да сви заједно утичемо на подизање свести, пре свега код младих, о потреби да стварају потомство и будућим генерацијама оставимо државу и друштво, који ће имати сигурну будућност. У циљу одавања друштвеног признања мајкама које су наше друштво даривале с троје и више деце и тиме дале велики допринос опстанку нашег друштва, установили смо овај орден, који је већ сада постао признање од националног значаја. Поред ордена, као врсте моралног признања, изабране мајке добијају и новчану награду од по 100.000 динара.

Борите се за родну равноправност, популациону и социјалну политику и бавите се хуманитарним радом. Шта за вас представља највећи изазов?

– Све три побројане области тесно су и на веома комплексан начин повезане. Нема успешне социјалне и демографске политике без оснажене и остварене жене. Посебно је важно оснаживање угрожених група жена, тешко запосливих, које најчешће долазе из социјално угрожених породица и сеоских средина. Ипак, најтежи проблеми јесу демографија и миграције, односно проналажење одговора на питање како да нас буде више и како да зауставимо даљу метрополизацију Србије и одумирање села и градова у унутрашњости.

Често путујете по Србији, обилазећи наше становништво и на тај начин им пружате подршку. Каква су ваша искуства с терена и шта је оно с чим се најчешће сусрећете?

– Свакодневно смо на терену и то је оно што наш рад посебно издваја, не полемишемо много и не проводимо време у канцеларији, већ смо у личном контакту с народом. Трудимо се да заједно с Владиним институцијама и Министарством за демографију дођемо до заједничких и одрживих решења. Проблеми се разликују; неки су лако решиви, неки су изазовни и изискују време, а неки пак читаву измену законске регулативе. Свако се суочава с различитом врстом проблема. Трудимо се да помогнемо свима колико је у нашој моћи и тражимо сви заједно решења која ће побољшати свакодневни живот наших грађана. Тешко је издвојити с чим се најчешће сусрећемо јер од локалне самоуправе до локалне самоуправе проблеми народа су различити, али је важно да су решиви, само им треба посветити време и детектовати их.

Каква је ваша сарадња с Владиним институцијама и СПЦ?

– Поносни смо на сарадњу с институцијама наше државе и нашом црквом и посебно на то што смо доказали да између државе и НВО сектора не морају нужно да постоје тензије, већ и сарадња за добробит свих наших грађана. Само уједињени можемо да достигнемо високо постављене циљеве, од којих ће зависити у каквом ће друштву живети наша деца.

Недавно је требало да реализујете хуманитарну акцију на северу КиМ, али вам је забрањен улазак у ову покрајину. Како то коментаришете?

– Очигледно да режиму Аљбина Куртија смета свако сведочење о постојању Срба на Космету, посебно о тешком животу којим они живе у 21. веку у Европи. Још више од тога му сметају наше поруке да Срби у нашој јужној покрајини имају будућност, на чему ми интезивно и предамо радимо заједно с нашом државом и Српском листом, као легитимним политичким представником косметских Срба. Оно што могу да поручим и Куртију и онима који су га саветовали да ми забрани улазак на КиМ јесте да нас неће зауставити, да ће се наши пројекти на Космету наставити, а ја ћу већ наћи начина да будем с мојим народом на светој српској земљи и у томе ме нико неће зауставити јер је Србија земља за коју се вреди борити.

Од оснивања фондације прошле су две године. Да ли сте веровали да ћете постићи овакве резултате?

– Веровали смо. Имали смо визију и знали смо чему тежимо, а то је друштво без стигматизације и фаворизације, друштво равноправности у свим сферама и свим сегментима, али ако ме питате да ли смо веровали да ћемо за две године постићи овако велике резултате на подручју Косова и Метохије и Србије, у то нисмо веровали. Од оног тренутка када смо основали наше организације, за нас није било сна, одмора и празног хода, сав фокус био је стављен на друштвено-политичка дешавања, најпре оне људе који су најугроженији, па затим на младе и децу. Успели смо да успоставимо сарадњу с државом, као кровном политичком организацијом, са СПЦ, невладиним организацијама које се баве сличним активностима као што је наша и, оно што је најважније, нераскидиву конекцију с нашим народом, који нам верује, односно породицом која је основна целина друштва. Мислим да смо једина НВО којој је то пошло за руком, искључиво преданошћу, посвећеношћу и великим радом.

Који су планови и активности фондације до краја године?

– Одлазак на терен међу народ, хуманитарне активности, друштвени дијалози, демографија, стање и перспективе. Као и централни догађај фондације, додела Златног ордена Св. Мајке Анастасије, где ће бити представници Владе и СПЦ.


 Шест жена – педесеторо деце

Орден Свете мајке Анастасије, плакету и новчану награду, прошле године добило је шест жена, које заједно имају педесеторо деце.

Орден је примила и Јоана Бациалау за хуманитарни рад и помагање у рађању 30 беба у Србији финансирањем вештачке оплодње.

Орден је додељен једној мајци из Београда која има петнаесторо деце, њеној суграђанки, самохраној мајци петоро деце, као и мајкама из Косовске Митровице и Прибоја, које имају једанаесторо деце.

Ове године, 5. јула, у Крипти Храма Светог Саве, орден ће добити две мајке са подручја КиМ, две мајке из централне Србије и две из Војводине.


Фото:Фондација Дајана Пауновић

Додај коментар: