Scroll Top

Томи Здравковићу споменик у Београду

tomi-zdravkovi-u-spomenik-u-beogradu
Сличне теме

Град Београд је са задовољством прихватио иницијативу коју је поднео председник Сoциjaлдeмoкрaтскe пaртиje Србиje Рaсим Љajић, у својству грађанина, да Тома Здравковић добије споменик у Београду, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић после састанка коме је присуствовала председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић.

– На следећој седници Скупштине града ћемо донети одлуку о подизању спомен-обележја које би требало да буде у Скадарлији, управо на месту где је последњи пут певао – истакао је Весић.

Нагласивши да је Тома Здравковић део историје нашег града и наше културе, Весић је истакао да ће бити расписан конкурс у којем ће учествовати Завод за заштиту споменика културе, с обзиром на то да је Скадарлија под заштитом државе јер спада у културно-историјску целину.

– Надамо се да ће наши уметници учествовати у том конкурсу и да ћемо добити једно добро решење које ће бити уклопљено у Скадарлију. Тиме ће овај део града добити додатну вредност, а истовремено ћемо сачувати успомену на овог изузетног човека о коме се сада поново прича захваљујући филму. Кажу да човек може да умре два пута, једном физички, а други пут када сви забораве на њега. Ако је то тачно, Тома Здравковић никада неће умрети јер га се сећају и генерације које су дошле после његове смрти – навео је заменик градоначелника.

Рaсим Љajић је у присуству градског секретара за културу Ивана Карла прeдao данас у Грaдскoj упрaви Бeoгрaдa, у свojству грaђaнинa, инициjaтиву дa слaвни пeвaч нaрoднe музикe Toмa Здрaвкoвић дoбиje спoмeник у глaвнoм грaду.

Расим Љајић је том приликом нагласио да је предлог да то буде у Скадарској улици испред броја 26, те да нема ништа против уколико Комисија за споменике и називе тргова и улица Града Београда одлучи да то буде на некој другој локацији.

– Свакако сматрамо да Тома Здравковић, песник, композитор и певач заслужује да добије споменик у Београду. Био је јединствен и познат не само у Београду и Србији већ и на целокупном простору бивше Југославије. Човек који је свој живот сликао музичким нотама, док су његове песме и данас популарне као и када су настале, и то у сваком граду наше бивше државе – рекао је Љајић, додавши да се у истраживању које су спровели овим поводом 64 одсто Београђана позитивно изразило о овој иницијативи.

Извор: Беоинфо

Фото: Предраг Митић

Додај коментар: