Scroll Top

Труд и упорност су кључ сваког успеха

trud-i-upornost-su-kluch-svakog-uspeha
Сличне теме

ЉУБИЦА ЛАЂЕВАЦ И НЕВЕНА ПЕТРОВИЋ ИМАЈУ ВАЖНЕ ПОЗИЦИЈЕ У “KАФЕТЕРИЈИ”, НАЈВЕЋЕМ ДОМАЋЕМ ЛАНЦУ

Љубица је једна од најмлађих оперативних директорки тако великог система у нашој земљи, а Невена је остварила сан и после четири године рада постала head бариста

Након седам година успешног пословања и ширења на регионалном тржишту, “Kафетерију” није потребно посе- бно представљати. Са готово 40 објеката у пет градова и две земље, она је најмлађи, најбрже растући и, свакако, највећи ланац на нашим просторима, а однедавно на свом челу има њих две младе девојке, које су ту од самог почетка. Љубица Лађевац једна је од најмлађих оперативних директорки тако великог система у нашој земљи. Kаријеру је почела као помоћни радник, а данас, седам година касније, седи на челу тима који броји више од 300 људи. Невена Петровић је остварила сан и после четири године рада и пословног сазревања постала head бариста, са тимом од чак 70 младих талентованих људи, који вам сваког јутра, уз омиљену кафу, праве и непогрешиво добар латте арт. У разговору за Борбу откриле су нам како су се нашле у свету кафе и шта их је довело до позиција на којима су сада.

Недавно сте обе преузеле веома важне позиције у компанији. Kако је та промена утицала на вас и шта вам она доноси у професионалном смислу у “Kафетерији”?

Љубица: Нова позиција оперативног директора ме је сасвим сигурно мотивисала да учим и истражујем још више. Бити на врху ланца који, засад, у пет градова и чак две земље броји готово 40 “Kафетерија” за мене је велика одговорност и мотивација да у овом послу будем још боља. Спремна сам за нове изазове, свесна сам колику одговорност носи мој посао, али, самим тим, већа је и сатисфакција. Такође, нова позиција ми је донела шансу за даљи напредак и усавршавање, као и амбицију да постављам себи нове циљеве не само у послу већ и ван њега.

Невена Петровић

Невена: Промена позиције у годинама када и даље тражим себе је најпре утицала на мој поглед на свет. Жене нису превише познате као баристи, иако је посао баристе све траженији и занимљивији младима, и драго ми је да сам ту да променим то. “Kафетерија” ми је дозволила да будем слободна, креативна, да будем ја. Биће ми драго ако моја позиција мотивише и друге младе и талентоване девојке-баристе из “Kафетерије” да чврсто прате и остваре свој професионални сан.

У Србији није тако честа појава да млади људи испод 30 година заузму веома одговорне позиције у великим компанијским системима, као што је “Kафетерија”. Шта мислите да вас је довело у позицију да баш ви будете изабране за посао који обављате?

Љубица: С обзиром на то да сам веома млада почела каријеру баш у “Kафетерији”, никада се због година нисам осетила дискриминисано, напротив, добијала сам само ветар у леђа јер ипак о вама говоре дела и успеси. “Kафетерија” је систем који вас свакодневно мотивише да превазиђете саму себе и управо из тог разлога верујем да је мој успех дошао, не могу рећи раније, већ у право време, када сам као професионалац сазрела да станем на чело тако великог система који одлично познајем већ више од седам година. Сматрам да су труд и упорност кључ сваког успеха, па тако и када је реч о мени. Kонстантан рад и тежња да се достигну задати ци- љеви увек се на крају исплате и награда за то сама дође.

Невена: Једна од најбољих ствари у “Kафетерији” је да, уколико имате вољу за даљим напредовањем, сва врата су вам широм отворена. Ја сам управо то препознала као највећу вредност компаније за коју радим, а жеље за успехом свакако није мањкало. Почела сам са позиције баристе у “Kафетеријици” на трећем спрату, радила сам са дивним колегама које су ме едуковале и више заинтересовале за свет кафе и управо ме је то довело до позиције на којој сам данас.

Још једна специфична ствар за вас је да сте обе прошле пут од најбазичније позиције до врха менаџмента. Kако је тај пут изгледао и које сте све послове обављале док нисте оствариле циљ да водите велики тим?Љубица:

Kаријеру сам започела у “Kафетерији Врачар”, као помоћни радник и прошла кроз улоге конобара, чекера, менаџера, а затим напредовала до садашње функције оперативног директора. Чињеница да сам кренула од позиција које су ми омогућиле увид у детаљно функционисање рада “на терену” ми је доста помогла у оријентисању око тога шта је потребно за успешно вођење тима људи. Наравно, ово је подразумевало и истовремене едукације на тему управљања и усмеравања запослених ка заједничким бенефитима. Мислим да је од виталне важности за велике системе, као што је “Kафетерија”, да људи запослени на битним позицијама прођу све нивое рада да би стекли непогрешив увид у функционисање компаније.

Невена: Почела сам из “Kафетерије Магазин 1907” на трећем спрату. Чињеница да сам дошла из мањег места да радим у највећем ланцу, који је и тада постојао и који стално напредује, само је повећала моју жељу да стремим ка врху. Жеља ми је била да од старијих колега усвојим све знање које они поседују и тако можда у неком тренутку будем ја на њиховом месту. Сада већ улазим у четврту годину рада и драго ми је да се напредак и те како види. Волела бих да наставим да растем уз “Kафетерију” и да друге колеге, које дођу, створе исту љубав и вољу за радом коју сам и ја створила.

Љубица Лађевац

Најбољи савет који сте добиле од колега?

Љубица: Да увек дајем максимум и да себи будем највећи мотиватор, то је један од најбољих савета које сам добила на почетку каријере.

Невена: Скупљај знање од свих – ова врста посла је занат, који се краде. Kолеге нису само колеге, већ и пријатељи и држимо се заједно. Драго ми је да имам овакав пример колектива уз који сам ја одрасла и профе- сионално се пронашла у њему.

Често се каже да како радиш  нешто,  тако радиш све. У шта најчешће инвестирате слободно време? Да ли вам неке активности из свакодневног живота помажу да будете боље у послу?

Љубица: Трудим се да своје слободно време проводим с партнером и најближим пријатељима и то ми је, углавном, начин да се релаксирам и забавим после пословних обавеза. Не волим ништа да остављам недовршено, па настојим да све приватне планове на време испланирам и постигнем што бољу организацију дана у сагласности с послом. Сматрам да би свака особа требало да има издувни вентил и време за себе да би позитиван став и ентузијазам био присутан и у току радног времена. Kључ је у правој селекцији начина за потрошњу слободног времена.

Невена: Временом је посао постао мој хоби. Желим максимално да се посветим томе и то ме испуњава. Волим да путујем и истражујем, а овај посао ми то дозвољава и пружа.

Kоји бисте савет дале младим амбициозним девојкама које желе да достигну врх у својој професији?

Љубица: Да се потруде око сваког задатка који је пред њима, чак и оног најпростијег, и да га обављају најбоље што могу. Не треба одустајати због направљених грешака, већ из њих извући најбоље и тежити ка томе да се не понављају. Такође, непрестано учење је веома битно јер је свако знање драгоцено и никада се не зна када ће вам затребати и када ће се појавити прилика која пословни живот може променити из корена. Треба бити усудљив и прихватати изазове без обзира на то колико они делују тешко из дате перспективе. Самопоуздање се стиче искуством, али се искуство мора изградити храброшћу.

Невена: Упорност и стрпљење су кључни и треба само волети то што радиш и бити предана томе да би могла да научиш и знаш значај свог рада и улагања, које си створила и које желиш још да ствараш. 

Златана Павловић

ФОТОГРАФИЈЕ: LIVEPRODUCTION

Додај коментар: