Scroll Top

У славу аутентичности

u-slavu-autenticnosti
Сличне теме

10. Башта фест, смотра кратког играног филма у Бајиној Башти

Биће приказани најбољи наслови из целог света, који истичу квалитетне глумачке интерпретације и оригиналност остварења

Бајина Башта ће од 29. јуна до 2. јула 2023. бити домаћин десетог издања Башта феста, интернационалног фестивала кратког играног филма.

Ова манифестација, која слави кратки филм и младе филмске ауторе, обележава први велики јубилеј свог постојања и рекапитулира претходних десет година рада и развоја.

Фестивал ће се одржавати на отвореном простору на три локације у граду, а сви посетиоци ће имати прилику да на најлепши могући начин дочекају лето и бесплатно уживају у четири дана филмског, едукативног и музичког програма.

На фестивалу чији су оснивачи глумци Јован Јелисавчић и Маја Шуша биће приказани најбољи краткометражни филмови из целог света, који истичу квалитетне глумачке интерпретације и аутентичност филмских остварења.

У такмичарском програму овогодишњег издања налази се 29 кратких играних филмова различитих жанрова и тема из 20 држава, два ревијална филма биће приказана у оквиру затварања фестивала, а током четири вечери биће одржан и музички програм на отвореном.

Оно што је карактеристично за Башта фест јесте фокус на заједнички рад редитеља и глумаца, с посебним нагласком на квалитетне глумачке интерпретације.

Ова оријентација је имала велики утицај на афирмацију фестивала међу интернационалним фестивалима краткометражног филма.

Ослањајући се на аутентичност глумачких остварења, Башта Фест је постао препознат као културна оаза која промовише младе домаће и
интернационалне ауторе кратког филма.

Кроз пројекције филмова младих аутора из Србије и света, који су успели да изразе креативност и визију кроз кратки формат филма, публика ће бити у могућности да се упусти у емотивна и интригантна филмска искуства која ће их надахнути и покренути на размишљање.

С друге стране, током дана, гости Башта феста имаће прилику да доживљај употпуне уживајући у дивној природи Националног парка Тара, на обалама реке Дрине и језера Перућац и Заовине.

Поред промоције Бајине Баште, као културне дестинације, ова манифестација има значајан утицај и на развој локалне филмске сцене, а једна од кључних карактеристика фестивала јесте и његов значај за децентрализацију културе.

Фестивал је усмерио разнолик филмски, музички, едукативни и пратећи програм на ову регију.

Од самог почетка идеја је била да се невероватна природа Бајине Баште и околине отвори за што већи број посетилаца, а Башта фест је успео да привуче пажњу, како домаће тако и међународне публике, и тиме постао платформа која промовише овај предео као изузетно место за уметничка дешавања.

Башта фест је претходне године, заједно с партнерима из регионалних земаља – филмским фестивалима Drim Short  из Струге и Seanema из Улциња – основао Балканску мрежу кратког филма која има за циљ едукацију младих филмских аутора и промоцију кратког филма у региону.

Након успеха прошлогодишњег програма, Башта фест ће и ове године угостити три радионице, које ће окупити младе филмске ауторе из Србије, Северне Македоније и Црне Горе.

Ове радионице биће намењене развоју кратких играних филмова и представљају јединствену прилику за стварање веза и сарадње међу талентованим појединцима из региона.

Фото: Милена Арсенић

Додај коментар: