Scroll Top

Више од модерне дестинације

vise-od-moderne-destinacije
Сличне теме

Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања

Поносни смо на чињеницу да прво коришћење врњачке термалне воде у лековите сврхе датира још из периода цара Константина

Фото: Александар Николић

На помолу су велики пројекти и инвестиције, а оно што је најбитније јесте да смо тимским радом, уз подршку државе и привреде, успели да створимо снагу континуитета развоја који је од почетка био усмерен у три правца: инвестирање у инфраструктуру, улагање у нове туристичке садржаје и трагање за инвеститорима, с богатим искуством у хотелијерству, који ће изградити нове и реконструисати постојеће хотеле.

Једино је планирање на овај начин било добитна комбинација која је водила развоју и унапређењу нашег места, уз истовремено повећање броја туриста – објашњава за Борбу председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, који је за време свог десетогододишњег мандата успео да је учини једним од најпосећенијих туристичких места у Србији.

Разлог томе јесте што последњих година ништа није препуштено случају, већ се, поред свих природних блага и културних манифестација, по којима је већ годинама добро позната и привлачна туристима, вредно радило и на бројним новим пројектима попут гондоле на Гочу, малог зоо-врта, унапређења школског и спортског програма и многим другим.

Врњачка Бања данас с правом носи епитет краљице туризма. Који су основни предуслови за успешан развој модерне, функционалне и економски стабилне општине?

– Пре свега, велика и безусловна подршка наших грађана и њихова вера у оно што радимо већ више од десет година, као и јасна визија онога што желите за своју општину и људе који ту живе. Наравно, велика храброст и смелост да се ухватите укоштац с комплексним проблемима који су годинама онемогућавали даљи развој Врњачке Бање. Дугим и преданим радом, уз огромну подршку државе и приватног сектора, остварили смо велике економске успехе, препородили бању и учинили ово место пријатним за живот наших грађана, атрактивним за инвеститоре и привлачним све већем броју туриста.

Стратешки пројекат Врњачке Бање јесте и изградња панорамске гондоле. Колико ће реализација овог пројекта оснажити туризам на Гочу, али и подстицати даљи развој и улагања у Бању?

– Гондола је вишедеценијски сан многих Врњчана и омогућава нам да на најефикаснији начин повежемо ужи центар Врњачке Бање и врх планине Гоч. Планирано је да гондола буде дуга 7,1 километар, с висинском разликом од 780 метара. Имаће 108 кабина за по 10 особа, а предвиђена брзина је шест метара у секунди, док би вожња требало да траје око 20 минута. Имаће носаче скија, бордова, маунтин бајкова, вај-фај кабине, грејање седишта и једну кабину с додатним комерцијалним садржајима. Почеће да се гради ове године, у сарадњи са породицом Ђоковић, и носиће име нашег прослављеног тенисера Новака. Изградњу гондола пратиће и улагања у нове туристичке атракције на Гочу попут адреналин парка, зиплајна, боба на шинама, нових ски-стаза, стаза здравља, сувенирница… Уредићемо и простор око језера новим шетачким зонама и атракцијама на води, а у плану је и изградња мини зоо врта, који ће бити дом дивљим аутохтоним врстама, као и изградња типских планинских туристичких насеља с додатним садржајима. Унапређењем туристичких садржаја на Гочу, реализујемо и један од приоритетних циљева који се огледа у томе да Врњачка Бања, својом јединственошћу, осигура конкурентност на туристичком тржишту.

Када је реч о ширем простору Бање, у коликој мери се улаже у сеоска подручја и каква је понуда сеоског туризма?

– Последњих десетак година локална самоуправа води политику равномерног развоја свих делова општине, првенствено када је реч о улагањима у изградњу путне инфраструктуре у сеоским подручјима. Реконструисали смо домове културе, радили на подизању квалитета здравствених услуга у сеоским срединама, где су реконструисане или отворене нове, потпуно опремљене, амбуланте и здравствене станице. Све групе, од јаслица до старијих васпитних и предшколских група, сада нуде исте услове и у градској и у сеоској средини. Велика су улагања и у јавну расвету, школске објекте, спортску инфраструктуру, стварање повољног амбијента за живот и останак младих у месту где су рођени. Подстичемо и улагања у туристичку понуду и садржаје у сеоским срединама, па тако имамо зоо-врт у Врњцима, Кедар село на Гочу, ранч Дебељак, хотел и ауто-кампинг Врњачко врело, Спортски центар “Каровић”, који се може подичити нарочитом понудом, али и високим естетским карактеристикама.

Наредне године обележава се 1.700 година од коришћења лековитих бањских вода. Како је замишљен пројекат којим ће се обележити овај значајан јубилеј?

– Цела година биће у духу јубилеја. Планирана је промоција овог значајног датума кроз све манифестације, фестивале и карневал, односно
сва дешавања која буду организована у Врњачкој Бањи јер људи који не негују своју историју и традицију, немају ни будућност. Желимо и да давно креиран идентитет Врњачке Бање представимо широј јавности јер смо поносни на историјске чињенице које датирају још из периода цара Константина, када је и почело прво коришћење врњачке термалне воде у лековите сврхе. Врњачка Бања је много више од модерне туристичке дестинације, зато и желимо да њену готово два миленијума дугу традицију приближимо људима и упознамо их с њеном историјом.

Love fest

Колики је значај манифестационог туризма и како оцењујете културни живот Врњачке Бање?

– Манифестациони туризам је изузетно значајан за Врњачку Бању и њен развој. Бања је позната по великом броју манифестација за све укусе и све генерације. Место је одржавања фестивала народне, забавне и класичне музике, ликовних колонија, изложби, филмских и позоришних представа, спортских манифестација. Најпосећеније су Врњачки карневал, Лав фест, Фестивал филмског сценарија (манифестација са најдужом традицијом), Дани Данила Бате Стојковића. Преко целе године, а нарочито лети, Бања постаје велика уметничка сцена, која својим посетиоцима нуди изузетно богат, садржајан и разноврстан културно-забавни програм.

Фестивал филмског сценарија

Након деценије на челу ове општине колико сте задовољни постигнутим и на шта сте највише поносни?

– Врњачка Бања је од једне девастиране општине у туристичком смислу, доласком Српске напредне странке на власт, постала најпосећенија туристичка дестинација у Србији, али и препознатљива на туристичкој мапи света. Најпоноснији сам на чињеницу да смо успели да променимо свест грађана, који су почели да мисле о свом месту, да воле Врњачку Бању, да као прави домаћини дочекују госте и да их испраћају као пријатеље. Поносан сам што је Врњачка Бања данас место у ком можете да имате квалитетан живот јер оно чему смо некада хрлили и тражили у неком другом месту, сада имамо у свом.

Где видите Бању на културној и туристичкој мапи Србије за пет година?

– У току је израда плана развоја општине Врњачка Бања за период до 2030, где смо јасно дефинисали визију Врњачке Бање. У 2030. видимо је као јединствену туристичку дестинацију и бањско лечилиште у Европи, с аутентичним велнес&спа садржајима и задовољним грађанима у одрживом животном окружењу. Моја жеља је да буде и незаобилазна станица на културној мапи Србије, с дугом традицијом и богатим културним садржајима.

Фото: Петар Ђорђевић

Неговање природног блага испред свега

Страхујете ли да би, због велике урбанизације, природне лепоте Бање могле доћи у други план?

– Апсолутно не страхујем јер од самог почетка, у том смислу, искључиво и бескомпромисно, следимо један принцип, а то је отварање нових
пространстава у зонама које неће нарушити најбитнији и највиталнији део Врњачке Бање: паркове, шеталишта и изворе и Гоч. Врњачка Бања је своју традицију и градила на константном споју природе с елементима модерних услуга, пратећи Европу и свет, али увек уз поштовање и неговање њеног природног блага и културног окружења.


Фото: Општина Врњачка Бања

Додај коментар: