Македонски залогаји на Кајин начин
Када кажемо септембар, прва асоцијација нам је почетак школске године. Аутор емисије ,,Гастрономад“ Катарина Каја Петровић спремила је за вас традиционалне македонске рецепте прилагођене данашњим домаћицама. Пошаљите своје малишане у ђачке клупе с укусним залогајима за ужину у којима ће уживати цела породица, не само школарци.
Колач из Дихова
-7 великих јабука
-кесица соде бикарбоне
-шоља млека
-2 шоље шећера
-4 кашике сунцокретовог уља
-100 г млевених ораха
-100 г сувог грожђа
-2 шоље пшеничног брашна тип 400
-кесица прашка за пециво
-кашичица цимета
За премазивање
-400 г мармеладе од шљива
Декорација
-јабука
-поморанџа
-пистаћи
-цимет шећер
Начин припреме
Очишћене јабуке изрендати. У њих додати млеко, соду бикарбону, шећер, орахе и суво грожђе. Оставити да одстоје сат времена. Додати уље, брашно, прашак за пециво и цимет. Сједињену масу излити у плех и пећи на 180°Ц око 30 минута. Када се испече, охлађени колач премазати мармеладом од шљива. Декорисати ситно сецканим воћем и пистаћима. На крају посути цимет шећером.
Куглице од јабука
-кг јабука
-поморанџа
-дл воде
-300 г шећера
-50 г презли
-дл сунцокретовог уља
-30 г цимета
Декорација
-веза нане
-свеже јестиво цвеће
-1/2 кашичице цимета
-лист пек-папира
Начин припреме
Јабуке и поморанџу опрати пре употребе. Јабуке ољуштити и изрендати. Кору од поморанџе изрендати и исцедити сок. На лагану ватру ставити експрес лонац и додати рендану јабуку, половину мере шећера (150 г), воду, сок и кору од поморанџе. Кувати два сата или док јабуке не постану кашасте. Оставити масу да се охлади. У прохлађену масу додати презле да покупе вишак влаге. Када је маса спремна, помоћу уља формирати куглице. Куглице уваљати у преосталу количину шећера и цимета. Направити фишек од пек-папира и у њега стављати куглице додатно декорисане млевеним циметом, гранчицама нане и јестивим цвећем.
Кошмишпита
Тесто
-кг брашна тип 400
-кашичица кухињске соли
-1/2 кашичице шећера
-кашичица сувог квасца
-2 кашике сирћета
-500 мл млаке воде
За премазивање
-100 г маргарина с маслацем
-50 г кукурузног скроба
За пуњење
-500 г урде
-3 јаја
-кашичица медитерарнске мешавине биља
Начин припреме
Умесити тесто да буде мекано. Поделити га на 15 делова. Од сваког дела развући јуфкицу. Ређати јуфку, премазати маргарином с маслацем, посути скробом, па опет јуфку, поновити премазивање и посипање и завршити јуфком. Поновити поступак да се добије пет кора. Развући коре и између филовати мешавином урде, јаја и зачина. Плех премазати отопљеним маргарином с маслацем. Ређати у округли плех. Исећи одмах на квадрате, средину сваког боцнути ножем у крст. Премазати отпљеним маргарином с маслацем и пећи на 180°Ц око 45 минута, док не порумени.