Scroll Top

Вече сећања

vece-secanja
Сличне теме

Вече сећања на Чарлса Симића, америчког песника српског порекла, биће одржано у Палати уметности Мадлена 12. октобра, са почетком у 19 часова

Рођен као Душан Симић 1938. године у Београду, након што се 1953. године са породицом преселио у Америку мења име у Чарлс Симић и пишући на енглеском језику постаје један од највећих америчких песника двадесетог века. Прва књига објављена му је у Америци већ 1966. године, а за њом су уследиле и друге, не само песничке већ и прозне и есејистичке књиге. Критичари су га проглашавали онтолошким песником, новим метафизичарем и мистиком свакодневице.

Добитник је највећих америчких и међународних признања и награда: од награде Макартурове фондације (познате као награде за генијалне ствараоце), Пулицерове награде, награде „Едгар Алан По“ и „Валас Стивенс“, медаље Роберт Фрост за животно дело, до награде Америчке академије, чији је био члан (уз Пупина, једини Србин), награде Поета Лауреатус Конгресне библиотеке у Вашингтону (као први имигрант коме енглески није матерњи језик) и многих других. За Чарлса Симића писати је значило „измислити свет у коме је могуће живети“.

У Југославији је први пут после емигрирања гостовао 1972. на Струшким вечерима поезије, а онда и као Фулбрајтов стипендиста три месеца у Београду 1982. године, када му и излази прва књига преведена на српски језик, објављена у Нолиту. После 2000. био је три пута, 2006, 2011. и 2017. године. У Беграду, Новом Саду и Нишу одржао је незаборавне књижевне вечери и био изузетно прихваћен од публике и читалаца. У Србији му је објављено девет књига поезије и четири књиге есеја, али није добио ниједну награду нити признање, осим награде српског ПЕН-а осамдесетих за превођење српске поезије и састављање Антологије српске поезије објављене у Америци. Осим рада на Антологији српске поезијепревео је књиге поезије Васка Попе, Ивана Лалића, Александра Ристовића, Новице Тадића и Радмиле Лазић.

Вече 12. октобра 2023. биће уприличено као сећање на њега, на његов допринос светској поезији и као захвалност што је светом проносио име Србије. На вечери ће говорити Гојко Божовић, Весна Рогановић, Владимир Пиштало и Радмила Лазић, а стихове Чарлса Симића читаће глумац Миодраг Крстовић.

Фото: Промо

Додај коментар: