Scroll Top

Вечерње новости обележиле 68. рођендан

vecherne-novosti-obelezhile-68-ro-endan
Сличне теме

КОМПАНИЈА “НОВОСТИ” ИСПИСУЈЕ ДУГУ ТРАДИЦИЈУ

“Брзо, кратко и јасно” био је слоган којим су се водили оснивачи једног од водећих и најутицајнијих дневних листова у земљи

Као и све велике идеје, Вечерње новости настале су захваљујући групи одлучних ентузијаста која је имала визију да направи нови лист који би излазио у поподневним часовима не би ли се задовољила потреба за информацијама које су у том тренутку само навирале. Југославија, октобар је 1953, период у коме је Тршћанска криза досезала свој врхунац, а вести и најновије информације нису могле да чекају „сутра“. Главни лист у то време била је Борба, а њен главни и одговорни уредник Владимир Дедијер. Тих дана, у редакцији Борбе владала је узаврела атмосфера, у којој идеје нису мањкале, у складу са целокупном ситуацијом, те је предлог о по- кретању листа Вечерња борба био сасвим логичан. Јавила се потреба за новим листом, који би излазио по подне, а у ком би биле објављене кратке вести са доста фотографија и крупних наслова, како би се народ брзо обавестио о свим догађајима и динамици Тршћанске кризе. Прво издање листа, али под називом Вечерње новости излази 16. октобра поменуте године, а иза свега стоји главни уредник Слободан Глумац, без којег лист не би био могућ. „Брзо, кратко и јасно“ био је слоган којим је био надахнут, а и сада се тиме води један од водећих и најутицајнијих дневно-политичких листова. Одолевши времену и свим кризама и тешкоћама које оно носи, данас „Вечерње новости“, осим матичног листа, издају и Треће око, Огласе, Калибар, Зов, Енигму и Тип, а могу се похвалити и једном од најслушанијих радио станица – у питању су, наравно, радио Новости. Традиција и сарадња два великана, Борбе и Новости, трају већ скоро седам деценија, и даље су на истом месту – на Тргу Николе Пашића број 7. Наставља се и заједничка борба, овог пута и за културу будући да сваког месеца ове две компаније шаљу заједничку и јасну поруку да култура треба да буде доступна свима. У том смислу и врло конкретно, Борба и Новости реализију заједничку акцију у виду донација најразличитијих наслова из колекције „Новости“ библиотекама и Културним центрима широм Србије.

Редакција часописа Борба упућује искрене честитке руководству и запосленима у компанији „Новости“ поводом 68. рођендана, са жељом да и даље успешно трају и у деценијама које следе.

Екипа Борба

Додај коментар: