Scroll Top

Вера у идеју и културу

vera-u-ideju-i-kulturu
Сличне теме

Изложба “Век Борбе” у Културном центру Параћин

Поставка од преко 300 фотографија представља печат једног времена, с наставком ове наше приче, која траје три године, а то је редизајниран часопис

Поставка изложбе “Век Борбе”, која је први пут свечано отворена у Београду пре тачно годину дана, поводом обележавања стогодишњице ове медијске куће, кренула је на своје вишемесечно путовање по Србији. Прва станица била је галерија Културног центра Параћин, где је 27. јануара свечано отворена у присуству директора “Борбе” Андрије Јоргића, аутора изложбе Милице Драшковић и директора Културног центра Параћин Ненада Јевтића.

– Сам повод за изложбу је озбиљан и за понос, а то је 100 година постојања куће “Борба”. Прошле године у фебруару прославили су свој први век, а ми смо, поред Београда, имали ту привилегију и част да прва у низу изложби буде баш у нашем културном центру – поручио је Ненад Јевтић.

Изложба се састоји од 15 целина и преко 300 фотографија, које приказују настанак и рад куће “Борба” од 1922. до данас, почев од изгледа зграде, штампарије, Борбиних издања, акција истоименог часописа током претходне три године, као и признања и награда. Фотографије које чине поставку одабране из су богате фото-документације “Борбе”.

Андрија Јоргић истакао је да му је изузетно драго да се прва Борбина путујућа изложба отвара баш на Савиндан и у Параћину.

– Развојни пут Борбе током минулих сто година био је врло борбен, од оне прве Борбе, која је изашла 1922. у Загребу, преко Борбе из 1941. у Ужичкој Републици, када је 19 бројева штампано под бомбама, до Борбе, која је светло дана угледала у тек ослобођеном Београду 1944, што је означило један нови пут куће која је била локомотива целог система током наредних 70-80 година. Имали смо и киоске и камионе за транспорт, али нам је перјаница увек била новинарска струка. Данашња Борба је ревитализација, редизајн, потпуно нова прича, с лепим темама попут културе, традиције, старих заната, уметности, туризма чиме је Србија пребогата – рекао је директор “Борбе”, представљајући изложбу у Параћину.

Аутор изложбе и новинар Борбе Милица Драшковић изразила је захвалност директору и целом тиму КЦ Параћин на гостопримству.

– Оно што сам приметила током рада на самој изложби јесте да су Борбу увек чинили ентузијасти, захваљујући којима је Борба настала, али и опстала све ово време. Данас смо ми ту да посведочимо нашем ентузијазму и вери у културу, за коју се данашња Борба бори. Надам се да ће сви који посете изложбу бар на тренутак осетити дух Борбе који ми свакодневно живимо – поручила је Милица Драшковић, чиме је свечано и отворила изложбу, а затим и спровела све присутне кроз временски тунел “Век Борбе”.

Изложба је била отворена до 14. фебруара, а наредних месеци путује у Јагодину, Ћуприју и Крушевац.

Печат једног времена

– Протекла година је била врло успешна за Борбу, али и тешка. Међутим, само име које носимо налаже нам да будемо мало борбенији него што је то уобичајено. Верујем да ће сви заинтересовани посетиоци бити одушевљени овом изложбом јер представља печат једног времена, с наставком ове наше приче, која траје три године, а то је редизајниран часопис Борба – казао је Андрија Јоргић.

 

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: