Готово сваки град у Србији овог лета нуди богат садржај, комбинацију добре...
Препорука за романтичну вечеру
Ако сте у дилеми како да обележите једини званичан празник ни лепшег ни слабијег, већ пола који мења свет романтична вечера је увек добар избор. “Све за њен осмех” је парола правих џентлмена, а да се не бисте мучили и бирали међу бројним кулинарским идејама, аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић припремила је савршене рецепте за овај датум. Остаје још само да припремите боцу доброг црвеног вина и будете идеална пратња за предстојећи Дан жена.
Стек у сосу од црвеног вина
- 600 г бифтека
- чен белог лука
- 4 главице љутике
- 2 штапа целера
- ловоров лист
- гранчица тимијана
- медитеран уље
- 200 г говеђег меса
- 500 мл црвеног вина
- л говеђег бујона
- уље
- со
- бибер
Прилог
- 300 г кромпир-пиреа
- 3 главице љутике
- кашика балзамико сирћета
- кашика меда
Начин припреме
Сос: На загрејано уље ставити ситно исецкан лук и на траке исецкана два штапа целера, тимијан, бели лук и ловоров лист. Говеђе месо исећи на коцкице и пропржити на загрејаном тигању с уљем. Кад се месо пропржи, додати га у шерпу с луком и целером. Тигањ у ком се пржило месо налити вином и чим запени, тигањ је деглазиран, тада вино пребацити из тигања у шерпу. Налити говеђим бујоном и оставити на тихој ватри да се крчка. На крају сос процедити и користити га за преливање меса при сервирању.
Прилог од љутике: 3 главице лука исећи на колутове и пржити на загрејаном уљу. Додати балзамико и мед, кратко пропржити и одвојити лук у посуду.
Бифтек: Исећи бифтек на три једнака комада од по 200 грама. Науљити и зачинити сољу и бибером. Пржити на сувом угрејаном грил тигању да буде средње печен.
Сервирати на тањир кромпир пире, пропржен лук са балзамиком и медом и бифтек исечен на пола. Зачинити с мало соли, бибера и прелити сосом од црног вина.
Безе од смеђег шећера са шљивама у црвеном вину
- кашика кукурузног
- брашна
- кашичица сирћета
- кашичица екстракта ваниле
- 3 јаја
- 100 г шећера
- 50 г смеђег шећера
За шљиве
- 200 мл црвеног вина
- 85 г смеђег шећера
- цимет у кори
- 10 шљива
- 400 г крем фреша
Начин припреме
Безе од смеђег шећера: Одвојити жуманца и беланца. У једну посуду спојити сирће, кукурузно брашно и екстракт ваниле и умешати да се добије паста. Миксером мутити одвојена беланца и постепено додавати смеђи и бели шећер. Када се беланца чврсто умуте, додати направљену пасту и умутити. Од добијене масе направити четири безеа у облику гнезда на плеху с пекпапиром. Плех ставити у загрејану рерну на 120 степени сат времена.
Шљиве у црвеном вину: Истопити шећер и додати вино, преполовљене шљиве без коштице и штапић цимета. Кувати неколико минута, па процедити. Вино сачувати и наставити с кувањем на лаганој ватри док се не згусне. Скуване шљиве одвојити од кожице кад се охладе.
Охлађену пуслицу у облику гнезда напунити направљеним крем фрешом и поређати ољуште не куване шљиве. Прелити редукованим сосом од вина, у којем су се првобитно кувале шљиве.
Фото : ADVANCE MEDIA