Scroll Top

Измамите осмех својим дамама

izmamite-osmeh-svojim-damama
Сличне теме

Препорука за романтичну вечеру

Ако сте у дилеми како да обележите једини званичан празник ни лепшег ни слабијег, већ по­ла који мења свет романтич­на вечера је увек добар избор. “Све за њен осмех” је парола правих џентлмена, а да се не бисте мучили и бирали међу бројним кулинарским идеја­ма, аутор емисије “Гастроно­мад” Катарина Каја Петровић припремила је савршене ре­цепте за овај датум. Остаје још само да припремите боцу доброг црвеног вина и будете идеална пратња за предсто­јећи Дан жена.

Стек у сосу од црвеног вина

  • 600 г бифтека
  • чен белог лука
  • 4 главице љутике
  • 2 штапа целера
  • ловоров лист
  • гранчица тимијана
  • медитеран уље
  • 200 г говеђег меса
  • 500 мл црвеног вина
  • л говеђег бујона
  • уље
  • со
  • бибер

       Прилог

  • 300 г кромпир-пиреа
  • 3 главице љутике
  • кашика балзамико сирћета
  • кашика меда

     

    Начин припреме

    Сос: На загрејано уље ставити ситно исецкан лук и на траке исецкана два штапа целера, тимијан, бели лук и ловоров лист. Говеђе месо исећи на коцкице и пропржити на загрејаном тигању с уљем. Кад се месо пропржи, додати га у шерпу с луком и целером. Тигањ у ком се пржило месо налити вином и чим запени, тигањ је деглазиран, тада вино пребацити из тигања у шерпу. Налити говеђим бујоном и оставити на тихој ватри да се крчка. На крају сос процедити и користити га за преливање меса при сервирању.

    Прилог од љутике: 3 главице лука исећи на колутове и пржити на загрејаном уљу. Додати балзамико и мед, кратко пропржити и одвојити лук у посуду.

    Бифтек: Исећи бифтек на три једнака комада од по 200 грама. Науљити и зачинити сољу и бибером. Пржити на сувом угреја­ном грил тигању да буде средње печен.

    Сервирати на тањир кромпир пире, пропржен лук са балза­миком и медом и бифтек исечен на пола. Зачинити с мало соли, бибера и прелити сосом од црног вина.


    Безе од смеђег шећера са шљивама у црвеном вину

    • кашика кукурузног
    • брашна
    • кашичица сирћета
    • кашичица екстракта ваниле
    • 3 јаја
    • 100 г шећера
    • 50 г смеђег шећера

     

           За шљиве

    • 200 мл црвеног вина
    • 85 г смеђег шећера
    • цимет у кори
    • 10 шљива
    • 400 г крем фреша

      Начин припреме

      Безе од смеђег шећера: Одвојити жуманца и беланца. У једну посуду спојити сирће, кукурузно брашно и екстракт ваниле и умешати да се доби­је паста. Миксером мутити одвојена беланца и постепено додавати смеђи и бели шећер. Када се беланца чврсто умуте, додати направљену пасту и умутити. Од добијене масе направити четири безеа у облику гнезда на плеху с пек­папиром. Плех ставити у загрејану рерну на 120 степени сат времена.

      Шљиве у црвеном вину: Истопити шећер и додати вино, преполовљене шљиве без коштице и штапић цимета. Кувати неколико минута, па процедити. Вино сачувати и наставити с кувањем на лаганој ватри док се не згусне. Скуване шљиве одвојити од кожице кад се охладе.

      Охлађену пуслицу у облику гнезда напунити направљеним крем фрешом и поређати ољуште­ не куване шљиве. Прелити редукованим сосом од вина, у којем су се првобитно кувале шљиве.

      Фото : ADVANCE MEDIA

Додај коментар: