Scroll Top

Завршено јубиларно међународно Такмичење оперских певача „Лазар Јовановић“

zavrseno-jubilarno-medjunarodno-takmicenje-operskih-pevaca-lazar-jovanovic
Сличне теме

После два дана где су пред уваженим жиријем у храму музике певали они које тек чека каријера на сцени добили смо лауреате јубиларног такмичења „Лазар Јовановић“

На самом почетку младе певаче су поздравили и отворили такмичење мецосопран Јадранка Јовановић и баритон Жељко Лучић по којима ће од ове године награде и носити име, као и по примадони Радмили Смиљанић, уваженој професорки која на нашу жалост није била у прилици да нам се придружи из здравствених разлога.

 

Дирнути што су значајне награде понеле њихова имена, Јадранка Јовановић је надахнуто говорила о свом прегнућу у свету опере, који је представљала како на светским сценама, тако и широм Србије, разбијајући предрасуде о овој најсавршенијој сценској уметности, док је Жељко Лучић емотивним обраћањем такмичарима споменуо да када је он почињао није ни сањао где ће га ова уметност довести, а за то много дугује својим професорима, пре свега примадони Бисерки Цвејић.

Оба оперска уметника су пожелела срећу младим певачима и захвалила се професорки Љубици Живковић која је оснивач такмичења „Лазар Јовановић“, и која проноси име нашег уваженог тенора, који је имао кратку али завидну каријеру. Другог дана такмичења организовани су и разговори са оперским редитељем Мариом Павлом дел Монаком и сопраном Мином Глигорић, који су све заинтересоване упутили у тајне оперског заната.

 

Такмичење је било подељено у неколико категорија, а могли су да се такмиче сви оперски певачи од 16 до 33 године. Старије категорије су имале такмичење у две етапе. Главну награду под именом „ЛАЗАР ЈОВАНОВИЋ“ добио је Влатко Белас из Хрватске. Награда се састоји од солистичког концерта са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине у концертној сезони 2023/2024. Награду додељују Културни елемент и Коларчева задужбина.

Новчани износ главне награде износи 500 евра, а AV Team продукција обезбеђује видео снимак и фотографије концерта.

Награде Културног елемента најбољим певачима на овом престижном такмичењу, које од овог јубиларног издања носе имена наших уважених оперских легенди освојили су: награду „ЈАДРАНКА ЈОВАНОВИЋ“ Софија Свидерски из Србије и Жига Чопи из Словеније, награду „РАДМИЛА СМИЉАНИЋ“ Андреј Главан из Србије и награду „ЖЕЉКО ЛУЧИЋ“ Лобел Барун из Хрватске. Сви добитници ових награда, осим повеље, такође ће бити награђени и финансијском наградом у износу од 200 евра. Ове награде су симбол изузетности и посвећености уметности соло певања, и представљају инспирацију за будуће генерације музичких талената.

 

Опероса фондација и ове године, традиционално награђује кандидате такмичења треће, четврте и пете категорије. Специјална награда подразумева учешће носиоца награде у активностима Оперосе, на једином оперском фестивалу у Црној Гори, који се одржава у Херцег Новом и на полуострву Луштица или у неком од едукативних програма које Опероса одржава у склопу активности на пројекту ЕНОА мреже, а у зависности од фестивалских и пројектних активности. Ове године награду је добила Катарина Катанић из Србије.

Награда Оperabase најбоље пласираном кандидату омогућава годину дана премијум претплате на Оperabase платформи. Влатко Белас је носилац и ове награде.

Специјалну награду LYTHEC (Lyric Тheater of Crete) додељену од стране председника и уметничког директора Маноса Кристофакакиса у виду учешћа у оперској продукцији ове уважене куће добио је главни лауерат такмичења Влатко Белас.

Препоруком жирија, награду „ДАВИД БИЖИЋ“ која подразумева индивидуалан рад у виду мастер класа са светски познатим баритоном Бижићем добили су Бојан Медић и Хана Ђорђевић, обоје из Србије.

Награду Шиманди такмичења коју додељује Мариа Темеши и која подразумева учешће на овом престижном оперском такмичењу у Мађарској понео је Влатко Белас.

Фото: Бранко Качаревић

Додај коментар: