Scroll Top

Жеља за глумом је остала

zelja-za-glumom-je-ostala
Сличне теме

БИЉАНА ЧЕКИЋ, ЈУНАКИЊА ФИЛМА “ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА”

По завршетку снимања одлучила је да се фокусира на школу, али не отписује могућност да, после средње, упише филмску академију

Биљана Чекић, познатија као Дара из филма “Дара из Јасеновца”, постигла је невероватан успех са свега 11 година, снимивши главну улогу у првом српском филму који говори о једном од најстрашнијих концентрационих логора у историји. Лик девојчице коју је тумачила ретко кога је оставио равнодушним, а оно што је посебно интересантно јесте да се она пред објективом камера нашла сасвим спонтано, након аудиције која се одржала у основној школи у Козарској Дубици.

– Када је почела аудиција, испрва нисам хтела да се пријавим, некако се нисам проналазила ту. Касније сам, ипак, одлучила да одем на кастинг и сваки пут пролазила у следећи круг, где је остајало све мање деце, да би ми на крају рекли да су мене изабрали за главну улогу. Била сам шокирана, мислила сам да немам таленат за глуму – каже Биљана Чекић током посете нашој редакцији.

Потресне сцене страдања српског становништва реди тељ Предраг Гага Антонијевић приказао је на потпуно реалистичан начин, а није тајна да су многи славни и искусни глумци одбили да играју у овом филму управо због тежине самог сценарија. Ипак, Биљана, као веома млада, успела је да оправда главну ролу и пренесе емоцију на публику. Уопште се нисам трудила да превише размишљам о томе. Код мене је то ишло само од себе, крене да се снима, ја причам текст. Тако сам се барем ја осећала, на тај начин сам се уживела у улогу и нисам се превише трудила да глумим. Колико је било тешко? Није толико физички, осим неколико последњих сцена. Више бих рекла да је било емотивно него тешко – присећа се она и додаје да јој је једна од најтежих сцена за снимање била претпоследња, у којој је требало да да брата.

– То је било много потресно. Поента те сцене је у погледу, тако да смо је понављали више пута да би била што реалистичнија – истиче млада глумица.

Фото Промо

Након снимања филма живот ове тинејџерке се доста променио. Људи на улици је свакодневно препознају, а током прошле године обишла је пола Србије промовишући ово остварење. Како сама каже, осећај је леп, али уме да буде и напорно. За сада се није се опробала ни у једној другој улози јер је одлучила да се посвети школским обавезама.

– Тренутно сам највише фокусирана на школу и обавезе око ње јер сам, услед снимања филма, изгубила доста градива у седмом разреду. Готово читав дан проведем у школи с обзиром на то да идем у други град у средњу школу. Устајем у пет сати. У плану ми је и да упишем школу глуме, да се мало више усавршим и посветим тој професији – каже Биљана.

Иако је у свет глуме закорачила сасвим спонтано, Биљана је показала невероватан таленат, те је њена улога мале Даре, девојчице из логора у Јасеновцу, освојила и она најтврђа срца.

– Осим понеких школских представа, нисам пре тога имала додира са светом глуме – истиче она. Пре улоге Даре, глума јој није била у плану, као рофесија којом би се бавила.

– Након филма, остала ми је та жеља за глумом. Тренутно сам прва година Средње економске школе, а после тога у плану ми је да једног дана упишем и (филмску) академију – открива нам Чекићева. Волела би да сарађује са многим нашим глумцима које често гледа у актуелним филмовима и серијама, а као омиљеног издваја Милоша Биковића. Након овог нимало лаког жанра, следеће у чему би се опробала су комедија и нека тинејџерска серија.

Кроз филм научила историју

– Током снимања филма научила сам доста ствари о Јасеновцу. Ми јесмо учили то у школи, али не толико опширно, тако да сам детаљну историју о Јасеновцу научила кроз снимање – поручује Биљана

 

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: НАТАЛИЈА КУНИЋ

Додај коментар: