Scroll Top

Јагода на врху шлага

jagoda-na-vrhu-slaga
Сличне теме

СЛАТКА ПРЕПОРУКА КАТАРИНЕ КАЈЕ ПЕТРОВИЋ

У потрази за новим слатким укусима, ауторка кулинарске емисије “Гастрономад” поделила је са нама нове и необичне рецепте

Трендови у храни се мењају, креативни кувари готово сва­кодневно осмишља­вају нове рецепте за сјајне посластице, али једно је сигурно ­колачи ће заувек бити одличан избор, како за сва­ки дан тако и за свечане и славске трпезе.

Изврнути колач са ананасом

Са­сто­ј­ци:

  • 7 кашичица слатког од вишања
  • 300 г ананаса
  • 100 г маргарина
  • 150 г смеђег шећера
  • 100 г брашна
  • кесица прашка за пециво
  • штапић бурбон ваниле
  • 2 јаја
  • 2 кашике сока ананаса
  • 300 г сладоледа од ваниле

При­пре­ма:

Рерну загрејати на 180 степени. Умутити 50 г омекшалог маргарина са 50 г шећера, а затим премазати калуп, у ком ће се пећи колач. У подмазан плех поређати ананас. Централне делове ананаса попунити слатким од вишања.

У одговарајућу посуду ставити омекшали путер и преостали шећер, добро умутити, па додати јаја, сок ананаса и, на крају, суве састојке. Умућену масу прелити преко ананаса. Пећи 35 минута на 180 степени. Охлађени колач служити уз сладолед од ваниле.


Чоко-оранж бомба с Аљаске

Састојци:

Кора:

  • 2 јаја
  • 2 жуманца
  • 3 кашике шећера у праху
  • 100 г црне чоколаде
  • 100 г маргарина с маслацем
  • 50 г брашна

Сладолед:

  • штапић бурбон ваниле
  • 200 мл млека
  • поморанџа
  • 100 г шећера
  • 600 мл слатке павлаке
  • 6 жуманаца
  • 5 кашика џема од поморанџе

Сорбе:

  • 500 мл сока од поморанџе
  • 4 звездице аниса
  • 200 г шећера

Прелив:

  • 4 беланца
  • 225 г шећера

Припрема:                       

Кора:

Умутити цела јаја, жуманца и шећер у посуди док не постану пенаста. У микроталасној отопи­ти чоколаду и маргарин. Кад се јаја умуте, а чоколада истопи и сједини с маргарином, спојити све заједно и лагано умешати. Додати просејано брашно и лагано мешати док се не сједини. Кад се сједини, излити на плех с пек­папиром и пећи десетак минута у загрејаној рерни на 160°Ц. Када се кора испече, оставити да се охлади. Калуп за пудинг од литра обложити прозирном фолијом. Изрезати мали круг од коре да би одговарао основи, а затим исећи троугласте комаде да би обложили стране. Попунити све празнине и сачувати преосталу кору за поклопац. Ставити посуду у замрзивач да се учврсти

Сладолед:

Махуну ваниле преполовити по дужини и извући семенке. У шерпу ставити млеко, семенке ваниле и махуну, изрендану кору поморанџе, шећер, слатку павлаку и оставити да про­ври, уз повремено мешање. У већој посуди умутити жуманца. Врућу крему полако сипати на јаја, уз непрестано мешање. Вратити смесу у шерпу и непрестано мешати на лаганој ватри пет минута док се смеса не згусне. Процедити кроз цедиљку и оставити да се охлади 30 минута. Додати џем и поново умутити миксером. Ставити сладолед у посуду обложену кором, остављајући у среди­ ни удубљење помоћу мање посуде, како би се додао сорбе. Оставити у замрзивачу сат времена.

Сорбе:

Прокувати све састојке и оставити у замрзивачу. Мешати на сваких сат неколико пута да би се разбили кристали. Сорбе од поморанџе прелити у центар бомбе, прекрити целу основу чиније слојем сачуване коре и вратити у замрзивач најмање осам сати пре служања.

Прелив:

Умутити беланца са шећером и прстохватом соли док не постану чврста. Кашиком пре­мазати умућена беланца по целој бомби. Бренером запећи беланца и послужити.

 

ФОТО: ADVANCE MEDIA

Додај коментар: