Scroll Top

Борба у срцу Шумадије

borba-u-srcu-sumadije
Сличне теме

Наша редакција посетила Крагујевац

Потписали смо споразуме о сарадњи са Спомен-парком Крагујевачки октобар и ТО Крагујевца

Екипа часописа Борба посетила је прошлог месеца прву престоницу модерне Србије град Крагујевац и том приликом промовисала октобарски број, чије стране су красиле знаменитости овога града.

Прва станица била је Ботаничка башта, чије богатство, између осталог, чине многе заштићене врсте биљака с различитих страна света. Ботаничка башта простире се на око 18,5 хектара и налази се у оквиру комплекса Спомен-парка Крагујевачки октобар. Свечано је отворена 1997, а посетиоцима су доступни бројни едукативни и туристички садржаји. Посебно је занимљива баштенска библиотека која пружа могућност да изаберете литературу на лицу места и уживате читајући окружени зеленилом.

Проф. др Снежана Бранковић упознала је новинаре Борбе са скоро сваким “становником” ове природне оазе, а том приликом чланови редакције, заједно са домаћинима, засадили су, као симбол пријатељства, црвенолисну шљиву, уз јасну поруку: “Нека сваки црвени лист који израсте представља и симболизује борбу за културу, традицију, просперитет, храброст и истрајност… баш као што то представља и пет црвених слова нашег имена – БОРБА.”

Током обиласка Спомен-парка Крагујевачки октобар, директорка ове установе Маријана Станковић срдачно нас је дочекала и, уз стручно вођење, упознала с поставком музеја, почев од изложбе слика Петра Лубарде “Крагујевац 1941”, које је уметник поклонио овој установи, и сталне мултимедијалне поставке “Крагујевачка трагедија 1941″.

Након тога је потписан и споразум о сарадњи Борбе и Спомен-парка Крагујевачки октобар, у циљу заједничког промовисања културе.

– За нашу кућу веома је важно да склапамо сарадњу с издаваштвом и институцијама које промовишу културу, као што смо данас учинили са медијском кућом Борба”. Битно нам је да се медијски испрате и промовишу све манифестације које се годинама одржавају. У плану нам је да у наредном периоду направимо заједничку изложбу на којој бисмо користили фотографије из архиве Борбе и спомен-парка. Веома се радујем будућој сарадњи и идејама – истакла је Маријана Станковић.

Споразум о заједничкој сарадњи потписан је и с директором Туристичке организације Крагујевац Бојаном Павловићем, који је био домаћин и водич екипе током читаве посете овом граду.

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: