Scroll Top

Чачански крај, српска Света гора

cacanski_kraj
Сличне теме

ОАЗА КУЛТУРЕ, ПРИРОДНОГ БОГАТСТВА И ДУХОВНОСТИ У СРЦУ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ

Град на Западној Морави колевка је бројних људи који су својом генијалношћу осветлали образ српске културе, уметности, здравства и дипломатије. Природа је изванредна, историја пребогата, а потенцијал за развој непресушан

Разноврсност и богатство – две главне речи које описују Чачак и његову околину. Бање, атрактивна и живописна села, језера, планине, манастири и бројни културно- историјски споменици чине богату туристичку понуду овог града. Када свим овим вредностима додамо и манифестације из области културе и гастрономије, можемо слободно рећи да је је ово један од туристички најпривлачнијих градова на територији Републике Србије.

Сила и лепота природе

Град је смештен у западном поморављу, окружен предивним планинама и броји нешто више од 115.000 становника (сам Чачак има доста мање, око 75.000 становника). Ако пажљиво погледамо историју, овај град је имао много фаза у развоју и свака од тих фаза је оставила дубок траг, што се и данас може видети наулицама Чачка. Кажу да живот у континуитету траје више хиљада година, а током српске средњовековне државе у 13. веку град се спомиње под називом Градац.

НЕМИ ПРЕД ДИВОТОМ

Лепоти града доприноси река Западна Морава. Посебно интересантан део у долини ове реке је Овчарско-кабларска клисура, проглашена за предео изузетних одлика. Нема тог путника који није занемео пред природним лепотама и културно-историјским споменицима ове клисуре. Доминантне мотиве представљају планине Овчар и Каблар, по којима је клисура и добила назив. Клисура је богата термалним изворима, док лепоти пејзажа доприносе уклештени меандри. Ако се у вама крије авантуриста, немојте пропустити да се поп-нете на Каблар јер ћете са планине уживати у непоновљивом погледу! Пред вама ће се наћи меандри Западне Мораве, Чачак, манастири, поглед на Овчар и околину…

У Чачку често кажу да се Овчар бања налази у самом срцу Овчарско-кабларске клисуре. Окружена је зеленилом, а постоје неки извори који кажу да су се благодети ове бање користили још у римском периоду. Традиција бањског лечења је настављена и касније, током средњовековне Србије, периода турске владавине и траје све до дана данашњег. Главна вредност су термалне воде, богате калцијумом, натријумом, баријумом, јодом, бромом… Некадашњи пут који је ишао према Црногорском приморју је посебно доприносио туристичком развоју Овчар бање. Међутим, како је изграђен нови пут, бања је остала по страни туристичких токова. Њен значај јесте опао, али није потпуно нестао. Добијањем статуса бање крајем 2011. бања поново добија на значају, с тога можемо очекивати њено јаче активирање када је реч о туристичком развоју.

У долини Овчарско-кабларске клисуре се налази чак 10 православних манастира и два света места. Због тога ћете често чути да овај крај називају српском Светом гором. Ови манастири чине јединствен споменички комплекс на територији наше земље, а сваки од манастира је посебан и леп на свој начин. Неки манастири су веома лако доступни за туристе, док је до неких мало теже доћи. Чини ми се да је манастир Благовештење најпосећенији јер се налази у Овчар бањи и због таквог положаја је најприступачнији. У овом манастиру се замонашио патријарх српски Павле, а у Овчар бањи се 27. септембра сваке године одржава први део манифестације Дани патријарха Павла. Осим овог манастира, морамо споменути и остале који красе овај део Србије Илиње, Јовање, Кађеница, Никоље, Преображење, Савиње, Сретење, Манастир Свете Тројице, Успење, Ваведење и Вазнесење. Морам похвалити туристичку сигнализацију, која је у овом делу беспрекорна, и, ако се одлучите да посетите неки од манастира, сигурно ће вам оваква сигнализација бити од користи.

  ПОЗНАТИ ЧАЧАНИ Познати српски песник Владислав Петковић Дис рођен је у Заблаћу, код Чачка, 1880. Из богате збирке песника, посебно се издвајају: “Бол и стид”, “Лепота”, “Међу својима”, “Можда спава”, “На Калемегдану”, “Плаве мисли”, “Променада”, “Слутња”, “Тајна”… На дан његовог рођења (10. март) сваке године почиње манифестација Дисово пролеће. Манифестација има веома дугу традицију, организује се од 1964, а главни циљ јој је да подстиче стварала­ штво младих аутора. Народна библиотека у Чачку носи име Владислава Петковића Диса, а у својој колекцији има преко 140.000 књига. Мештани су прилично поносни на чињеницу да је у Чачку рођена и позната српска сликар­ ка Надежда Петровић. У граду се налази њена галерија, једна од најстаријих и најзначајнијих установа културе овог типа у Србији. Уколико пролазите поред гимназије, застаните јер се крај ње налази скулптура Надежде Петровић, коју је урадио познати југословенски скулптор Иван Мештровић. У Чачку су рођени бројни људи из света музике, филма, политике, медицине, спорта… Нај­ познатија имена су нам, свакако, Бора Ђорђевић (фронтмен групе Рибља чорба), Соња Савић (глумица) др Драгиша Мишовић, Радмила Бакочевић (оперска певачица) и бројни други.  

Споменуо сам вам Овчар бању, али то није једина бања која се налази у околини Чачка. На око 18 километара од града налази се Атомска бања Горња Трепча, ко­ ја представља јединствену оазу мира и тишине. У туристичкој организацији нам истичу да је боравак у бањи идеална прилика за истраживање и упознавање богате традиције и обичаја овог краја. Отприлике на истој удаље­ ности, у подножју Јелице, нала­ зи се Слатинска бања. У самом центру села Слатина налази се Сеоски чардак, који је проглашен за споменик културе. Изграђен је у 19. веку, а служио је као бо­ гомоља јер ово село никада није имало цркву.

Кажу да је Народни музеј нај­боље место да се упозна истори­ја неког народа или града, зато немојте пропустити прилику да посетите Народни музеј Чачка. У њему се налазе бројни експо­нати (звона, розете, иконе, ста­ри рукописи…) и предмети од изузетног значаја из различи­тих историјских епоха. Музеј је основан 1952, а прва стална поставка је основана годину дана касније, и то у конаку Јо­вана Обреновића (брата кнеза Милоша). Грађевина у којој се налази музеј је друга најстарија грађевина на територији Чач­ка. Изнад улаза сви посетиоци могу видети грб Обреновића у боји и то је једини сачувани грб у Србији. Музеј има три те­матске целине, а пет одељења Народног музеја чувају скоро 20.000 експоната и предмета.

АКТИВАН ОДМОР ИЛИ ОДМОР ЗА НАЈХРАБРИЈЕ Активан одмор је још једна значајна активност у туристичкој понуди Чачка. Осим споменутог видиковца на Каблару, на ра­сполагању вам је још доста активности ако сте љубитељ адрена­лина. На територији општине постоје добри услови за спортски риболов и пловидбу катамараном по реци. За нешто храбрије посетиоце, ту је и алпинизам, као екстремни вид планинарења. Клуб екстремних спортова Армадилло организује часове алпи­ низма за све љубитеље овог хобија. Ни љубитељи параглајдинга неће остати ускраћени јер се стартна позиција за параглајдере налази на врху Овчара. Када се упустите у ову авантуру, биће­ те у прилици да уживате у феноменалном погледу са висине.

ЗЛАТНИ ЛОНАЦ

На почетку текста сам рекао да је Чачак град који може мно­го тога понудити. Споменичко наслеђе је веома богато и надамсе да ми становници Чачка неће замерити ако нешто (случајно) пропустим. Сасвим случајно, иза хотела “Београд”, при копа­њу темеља за стамбено­-пословну зграду, пронађене су грађевине из римског периода ­ римске тер­ме. Овај локалитет је проглашен за споменик културе и налази се под заштитом Народног музеја. Српски војвода Степа Степа­ новић је рођен у Кумодражу, а умро је у Чачку 1929. У самом центру града војводи је подигнут споменик од бронзе, висине 2,45 метара. Вреди споменити још је­ дан споменик, који се налази у порти цркве у Трнави. Реч је о споменику који је подигнут у знак сећања на Хаџи­-Прода­нову буну, изграђен од белог мермера.

Чачак је познат по великом броју манифестација, које има­ ју веома дугу традицију. Веома интересантна манифестација је Купусијада, која се организу­је од 2003. и, као што можете закључити,    манифестација подразумева такмичење у кувању купуса у земљаном лонцу. Манифестација је ра­споређена по категоријама, а најбољи добијају неку од на­града: Златни, Сребрни или Бронзани лонац.

Аутор: Никола Стојковић

Фото: Туристичка организација Чачак

Додај коментар: