Scroll Top

Изложба „Бата у 90 слика“ отворена у Српској читаоници у Иригу

izlozba-bata-u-90-slika-otvorena-u-srpskoj-citaonici-u-irigu
Сличне теме

Путујућа изложба фотографија “Бата у 90 слика” отворена је данас у Српској читаоници у Иригу, а сви заинтересовани поставку ће моћи да виде у наредних десетак дана

Добродошлицу гостима пожелела је директорка Српске читаонице Вера Новковић која је и прогласила изложбу отвореном, а присутнима су се обратили Андрија Јоргић, директор „Борбе“ и Елена Стојановић, аутор изложбе.Изложба „Бата у 90 слика“ приказује део богатог живота и наслеђа Велимира Бате Живојиновића, доајена српске и југословенске кинематографије.

-Бата је био човек из народа, и зато овом путујућом изложбом на неки начин се Бата враћа међу народ. Надамо се да смо успели да кроз ових 90 фотографија дочарамо његов живот и богату каријеру, али и да сачувамо сећање на његове легендарне улоге,истакла је Елена Стојановић.

Након Источног Новог Сарајева, Београда, Бајине Баште, Ужица, Врњачке Бање, Новог Сада и сада Ирига, изложба ће до краја године обићи још градова у Србији, а своје путовање завршити у Пекингу, где чувани Валтер траје као глумачка икона.

-Није било лако направити одабир од 90 фотографија, с обзиром на то да архива „Борбе“ баштини скоро 800 фотографија Бате Живојиновића.Ништа на квалитету се не би изгубило и да направимо три или четири паралелне изложбе. Изузетно ми је драго да смо ову изложбу отворили овде у Иригу, и то баш у Српској читаоници, а посебно ме радује што међу посетиоцима видим и доста припадника млађе генерације, рекао је Јоргић.

Подсећања ради, изложба „Бата у 90 слика“ урађена је у сарадњи „Борбе“ и породице Живојиновић, а уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Фото: Борба

Додај коментар: