Scroll Top

Изложба “Колекција као огледало” у Галерији “Надежда Петровић”

izlozba-kolekcija-kao-ogledalo-u-galeriji-nadezda-petrovic
Сличне теме

 Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак и Галерија Матице српске, представљају чачанској публици изложбу Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске, која ће трајати од 02. фебруара до 22. марта 2023. године. Изложба се реализује као уводни програм у оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе 2023. године.На свечаном отварању, у четвртак 2. фебруара публици ће се обратити Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе, док ће изложбу свечано отворити Милун Тодоровић, градоначелник Града Чачка.
У току протекле две године ова репрезентативна изложба гостовала је у Народној галерији Словеније у Љубљани (2020), као и у Галерији Српске академије науке и уметности (САНУ) у Београду (2021/2022), где ју је посетило око 50.000 посетилаца, а потом и у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци (2022).

Изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дела јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века.  Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерија Матице српске у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора Галерије Матице српске – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Урошем Мирићем, и тимом Уметничке галерије „Надежда Петровић“. Координаторка изложбе у Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“ је виша кустоскиња Марија Радисавчевић.

Изложбу су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Чачак.

Додај коментар: