Scroll Top

Јереван, драгуљ у сенци планине Арарат

jerevan-dragul-u-sentsi-planine-ararat
Сличне теме

РАЗГЛЕДНИЦА ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ ЈЕРМЕНИЈЕ

Прво што ћете приметити јесте чист, просторни и широкогруд град

У подножју свете планине Арарат, где се, према легенди, зауставила Нојева барка, налази се Јерменија, колевка древне цивилизације, земља богате културе и прва држава на свету која је хришћанство прогласила службеном религијом. У престоници Јеревану живи нешто више од милион становника, што је трећина укупне популације Јерменије, а од 1991. ова земља је независна од Совјетског Савеза. Главни град лежи на обалама реке Храздан и представља културно, административно и индустријско седиште Јерменије.

Прво што ћете приметити јесте да Јереван одаје утисак чистог, пространог и широкогрудог града с предивним и широким булеварима и великим трговима. Управо такав је и Трг републике – Храпарак, украшен националном галеријом и музејом, хотелом “Мериот” и музичком фонтаном. Оно што нам је посебно запало за око јесте архитектура с обзиром на то да је основа јерменске градње мекани, вулкански камен – туф, од ког је већина зграда сазидана, а посебност овог камена је у томе што је дуговечан, пропушта ваздух и одржава температуру.

ЈЕДНА ОД ЗГРАДА ВЛАДЕ
ЈЕДАН ОД ПАРКОВА У ЈЕРЕВАНУ

КАСКАДА – НАЈЛЕПШИ ПОГЛЕД НА АРАРАТ

Импозантан споменичко- музејски пројекат из седамдесетих година прошлог века Каскада мами вас да пређете његових 572 степеника и уверићете се да вреди јер с врха гледате Јереван као на длану. Управо с Каскада је најлепши поглед на Арарат.

Недалеко одавде уздиже се монументална зграда опере, званично отворена 1933. Од 1935. у њој се изводи јединствена јерменска опера “Ануш” Армена Тигранијана, која представља велики корак у јерменској оперској историји, а и данас се често налази на репертоару. Јереван је културна престоница, с мноштвом историјских места, споменика различитих епоха, музеја и јединствених здања, као и паркова, којих у Јеревану има заиста много. Незаобилазни за посетиоце су свакако Меморијални комплекс Цицернакаберд, храм Звартнотс, тврђава Еребуни, Парк победе и Споменик Мајци Јерменије, Матенадаран, институ за древне рукописе, Црква Светог Григорија Просветитеља, али и фабрика коњака и маркет “Вернисаж”, најбоље место за куповину оригиналних поклона. Овде ћете наћи слике, иконе, старински накит, предмете за домаћинство, као и ручно израђене шаховске гарнитуре.

ЕЧМИЈАЗДИН – НАЈСТАРИЈА ЦРКВА НА СВЕТУ

У граду Ечмијаздин, центру духовности и вере, налазе се неке од најстаријих базилика, а шетња кроз ово место оставиће вас без даха због своје сакралности и естетике. У овом комплексу, осим музеја и монашких одаја, налази се најстарија црква на свету, подигнута између 301. и 303, Ечмијадзинска катедрала, мајка-црква Јерменске апостолске цркве.

ХРАМ ГАРНИ
МАНАСТИР ГЕГХАРД

ГАРНИ И ГЕГХАРД

Пагански храм Гарни, удаљен 28 км од Јеревана, занимљив је јер припада хеленистичком добу и био је посвећен Митри, богу Сунца. Нешто касније на овом месту је уређена летња резиденција јерменских краљева – непробојно место на рубу литице. У близини храма налазе се остаци римског купатила, остаци цркве из седмог века, као и камен са клинастим писмом из месопотамског периода.

Једно од места које је на нас оставило посебан утисак је манастир Гегхард, који се налази међу живописним и стрмим литицама у уској клисури 40 км од престонице. Неки од храмова су потпуно удубљени у стене, у једном се чак налази и извор с кристално чистом водом. Изградња манастира датира из четвртог века, а у комплексу се налазе многобројни “хачкари” (крст у камену), камене плоче с уклесаним крстом. Иако су дизајнирани по истом обрасцу, сваки је посебан и украшен апстрактним облицима или симболима из природе. Верује се да се овде чувало свето копље којим је Исус био прободен, а које се сада налази у Ечмијадзину.

ЈЕРМЕНСКА КУХИЊА

ДОЛМЕ, ЛАВАШ, ТАН, КОЊАК…

Јерменија је земља богата укусима и традицијом. Оно што је сигурно јесте да за јерменским столом нико неће остати равнодушан, а ни гладан. Роштиљ је овде незаобилазан, затим долме, сир конац и типични кавкаски хлеб лаваш, а популарно пиће тан мешавина је воде и киселог јогурта.

Наићи ћете на много ресторана са занимљивим концептима, а у некима од њих сачекаће вас и традиционална музика и плесачи. Национално воће Јерме- није је кајсија, док је нар главно обележје јерменске нације. Ова земља позната је и по вину и ракији, али је јерменски коњак познат широм света, а ценио га је и сам Винстон Черчил.

МАЛА ЗЕМЉА, ВЕЛИКИ НАРОД

Људи у Јеревану одликују се срдачношћу и гостопримством. На улицама ћете приметити да ходају без журбе, а у току разговора говоре тихо. Јерменке веома воде рачуна о изгледу, а готово сва деца имају невероватно крупне, кестењасте очи.

Веома цене културу и традицију, имају изражен осећај за хумор, а као пријатељи изузетно су привржени, што ћете и осетити сваки пут када вас погледају, наздрављајуи уз чашицу чувеног коњака арарат.

ПРОДАВНИЦА РУЧНО РАЂЕНИХ ШАХОВСКИХ ГАРНИТУРА У МАРКЕТУ “ВЕРНИСАЖ”
ЗГРАДА ОПЕРЕ

Сан сваког путника јесте да посети она места на којима су настајале највеће цивилизације, одигравали се важни историјски догађаји, места које красе древни замкови, цркве и знаменитости које крију хиљаде прича, легенди и мистерија. Оно што је сигурно јесте да, када једном посетите овај топао и гостољубив град, пожелећете да му се стално враћате.

Редакција Борбе посебно захваљује Биљани Шахримањан Обрадовић, председници Јерменске националне заједнице у Србији, која нам је попут стручног водича дочарала овај величанствени град и која нас је приповедањем изненадила шта све крију прошлост и садашњост ове мале земље, а великог народа.

Јермени памте српске пилоте

Меморијал Сломљено крило подиг нут је 1995. у провинцији Армавир у знак сећања на српске пилоте ко ји су страдали 12. децембра 1988. превозећи хуманитарну помоћ из тадашње СФРЈ за Јерменију на кон разорног земљотреса. У осно ви споменика су мермерне плоче с именима наших ваздухопловаца, исписана на српском и јерменском је зику. С обе стране спомен-крила постављени су “хачкари”, а на левом су исклесани ликови две мајке (српске и јерменске), које тугују за изгубљеним синовима. Као знак нераскидиве везе два народа, почетком деведесетих година из Јерменије су послата два “хачкара”, од којих је један постављен у Зему нском парку, док се други налази у Новом Саду, на месту где је некад била јерменска црква.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: