Scroll Top

Лепота живота у складу с природом

lepota-zivota-u-skladu-s-prirodom
Сличне теме

Сеоски туризам, све траженији вид туристичке понуде

Златиборска села су аутентична и привлачна гостима због здраве хране и чисте воде, начина живота у ком се чувају традиционалне вредности и топлина сећања на завичај

                   Црква- брвнара у Јабланици

Србија је земља препознатљива по селима, која се последњих година развијају кроз развој туристичке понуде.

Ова чињеница постала је изражена током снажних промена изазваних коронавирусом, када је настала појачана свест о потреби за боравком у природном окружењу.

Сеоски туризам подразумева одрживи, еколошки, економски и социјални развој јер тежи очувању свих оних вредности за добробит будућих генерација.

Његов значај је вишеструк, а првенствено се огледа у очувању природне средине и културе неког места, као и побољшању социоекономске слике одређеног руралног простора.

На њега утиче лепота крајолика, наслеђе, култура, руралне активности, односно живот локалног становништва.

– Сеоска туристичка домаћинства пружају могућност домаћинима из тих села да остваре додатни приход и дугорочну сигурност пружањем туристичких услуга.

На основу искуства домаћина из златиборских села показала се исплативост тог посла, али и неопходност подршке државе.

Посебно треба указати на могућност коришћења подстицајних програма финансирања развоја сеоског туризма из ИПАРД програма ЕУ, којим је предвиђена подршка кроз Меру 7 – диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања усмерен на стварање нових могућности за запошљавање у руралним подручијима, а, самим тим, и смањење зависности од пољопривреде и побољшање квалитета и доступности основних услуга и инфраструктуре – каже у разговору за Борбу Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

              Владимир Живановић

Развој сеоског туризма може у потпуности променити социоекономску слику неког руралног подручја јер подстиче развој пољопривреде и отварање нових радних места, пласирање производа домаће радиности, очување локалне културе, традиције и обичаја, али и изградњу бољих путева и побољшање инфраструктуре.

Према речима Владимира Живановића, села на Златибору су живописна и богата, с квалитетном смештајном понудом, добрим путевима, уз све оне лепе стране сеоског домаћинског живота.

– Златиборска села су аутентична и привлачна за госте, пре свега због очуване природне средине, здраве хране и чисте воде, начина живота у ком се чувају традиционалне вредности и топлина сећања на завичај, лепота живљења и трајања у складу с природом.

Такође, скоро свако село има неки културно-историјски локалитет који се може посетити и тако сазнати нешто о прошлости, као и занимљвим легендама које се испредају у тим крајевима – наглашава Живановић.

              Водопад Гостиље

На питање како изгледају данас села у околини Златибора, да ли су жива током целе године, али и да ли има младих до 30 година који ту желе да
остану, наш саговорник посебно истиче присуство младих људи који учествују у развоју сеоског туризма.

Већина села у околини Златибора поседује изграђену инфраструктуру, што је предуслов за развој сеоског туризма.

Осим понуде смештајних капацитета, бављење сеоским туризмом омогућава домаћинима и продају прехрамбених намирница које производе или
предмета народне радиности.

Живановић посебно наглашава да је једно од најпосећенији села Гостиље, које годишње посети преко 60.000 домаћих и иностраних туриста.

Оно је препознатљиво на туристичкој мапи Србије као нетакнута оаза у планинској природи.

– Понос златиборског краја јесте и Сирогојно, село одавно знано по домаћој радиности, рукотворинама вештих плетиља и јединственом
етно-музеју на отвореном.

Сеоски туризам је заступљен и у Љубишу, Мачкату, Рожанству, Доброселицама, Кривој Реци, Трнови и Шљивовици, који привлаче туристе лепотом природе – каже Живановић.

                                   Сирогојно

Опште је познато да велики број села у Србији има неку манифестацију по којој се разликује од других места јер се ту показују традиција, култура и обичаји карактеристични за мештане тог руралног подручија.

Оне такође доприносе развоју сеоског туризма и привлаче бројне туристе из Србије, али и иностранства.

– У сваком селу се организују разне манифестације којима се промовишу вредности тог села.

То, свакако, повољно утиче на развој сеоског туризма.

Поред манифестација, ту је и велики број туристичких атракција које се налазе у златиборским селима, а које посети велики број туриста.

Свако село поседује садржајну и особену понуду, што заједно представља јединствену туристичку целину – објашњава наш саговорник.

Развој сеоског туризма последњих година у Србији добија све више на значају јер нуди мир, нетакнуту природу, укусну традиционалну храну и
чист ваздух.

Велику пажњу туриста привлаче сеоска туристичка домаћинства у којима је обједињена услуга смештаја и исхране тако да гости, уз здрав боравак на чистом ваздуху, ту могу да уживају и у традиционалним златиборским специјалитетима.

Дакле, да би једно село живело, у њему мора имати и мештана, а ти људи морају од нечег да живе.

С развојем сеоског туризма кроз подршку државе, села имају будућност јер у њима остају млади и способни људи.

аутор Кристина Антић

Фото: ТО Златибор

Додај коментар: