Scroll Top

Од рачунара до савршено хекланих лутака

od-rachunara-do-savrsheno-heklanih-luta
Сличне теме

ТАМАРА ИЛИЋ, ОСНИВАЧ БРЕНДА “ŽAKLICA TOYS”, УНИКАТНИХ ИГРАЧАКА ЗА БЕБЕ

Петсто метара плишане вунице, 19 сати рада, много љубави и стрпљења уткано је у једну играчкицу од 50 центимара

Изабери посао који волиш и нећеш морати да радиш ни дана у животу. Чувену изреку кинеског филозофа Конфучија многи су искористили као ветар у леђа приликом покретања сопственог бизниса и многи су у томе и успели. У данашње време, када је тешко пронаћи посао, велики број младих проналази у својим талентима и хобијима потенцијални извор зараде. Тамара Илић (27) образовање и прве пословне кораке посветила је Електротехничком факултету и ИТ струци, али, како једна промена тражи другу, када је затруднела, одлучила је да се посвети више себи и својим хобијима, од којих је настао мали бизнис – ручна израда играчака за бебе “Žaklica toys”.

– Одмалена сам волела да правим нешто, а један од разлога зашто се одмах нисам усмерила ка примењеној уметности био је тај што мој таленат није био конвенционалан. Обично се примети када деца лепо цртају, певају, иду им природни предмети или добро играју спорт. То што сам имала ја, у мом окружењу није било препознато као склоност ка уметности, већ се приписивало више некој мојој досади или разбибризи – каже за Борбу Тамара Илић.

Иако је у једном периоду имала идеју да упише архитектуру, увидела је да цртање, ипак, није грана уметности којој је желела да посвети школовање. С друге стране, математика јој је ишла много добро, те је образовање и усмерила у том смислу, уписавши Електротехнички факултет.

– Док сам студирала, као и када сам почињала да радим у струци, увек ми је фалио тај део где могу да изразим креативност. Зато сам увек маштала да ћу имати свој мали, креативни бизнис једнога дана. Одувек ми је било привлачно све што има везе с плетењем, хеклањем и везом, те сам, игром случаја, сазнала за један од курсева на ком се учи хеклање играчкица за децу и схватила да ће то бити мој нови хоби. С обзиром на то да сам тренутно у другом стању, мотиви и нежне играчкице за бебе подстакли су ме да направим целу колекцију животињица које ће весело дочекати моју бебу – наставља нам причу Тамара Илић.

Њена жеља за креативношћу, али и будућа улога мајке, подстакли су је на промену која је резултирала отварањем малог бизниса – прављење меканих играчкица за малишане. Многи од нас се тешко опредељују на велике промене, поготово оне које немају загарантован успех или оне којима морате да посветите много енергије, одрицања и невероватно много ентузијазма.

Фото: Приватна архива

– Промена подстиче промену, а мени лично био је потребан “прави тренутак” да се на мом приватном плану све посложи и да се у мени створи неки импулс за борбу. У мом случају је то била ствар тренутка у коме сам имала довољно елана, али и храбрости, да покушам. То је врло важно, ти покушаји нас, заправо, доводе до резултата. Када сам затруднела, добила сам нову енергију иако сам курс плетења похађала много раније, то знање је негде тињало у мени и чекало право време – надахњује будућа мама.

Тамарина лична креативност и упорност изнедриле су бренд “Žaklica toys, плетене играчке за најмлађе. Иако је основна идеја била да то буду играчке намењене бебама, немало пута се догодило да наруџбина буде и за старије, који не могу да одоле љупкости ових малих плишаних створења. Што се тиче материјала које користи и времена потребног за израду једне луткице, Тамара истиче да за израду користи велики асортиман различитог конца.

– За израду играчака користим два типа материјала: за кончане играчке конац од 100% памука, а за плишане играчке плишану вуницу. За пуњење употребљавам антиалергијско силиконско пуњење, које је потпуно безбедно за бебе – каже Тамара и додаје да време израде зависи од играчке до играчке.

– За неке једноставније потребно је три-четири сата рада, док ми је за најкомплекснију играчкицу коју сам досад радила било потребно чак 20 сати рада. У принципу, рецепт је следећи: 500 метара плишане вунице, 19 сати рада, много љубави и стрпљења чине једну играчкицу од 50 центиметара – објашњава Тамара.

Лепо је чути приче са срећним крајем, које надахњују, јер управо оне можда некога тргну из учмале свакодневице. Зато верујте у себе и своје снове, ко зна, можда баш вас, иза ћошка и уз мало иницијативе, чека савршен посао.

Новогодишња колекција

У понуди “Žaklica toys” можете пронаћи најразличитије животињице, али и воће и поврће. Тамара предано ради на својим колекцијама, па су асортиман прошириле животи њице из шумске колекције. У духу предстојећих празника, у припреми је и новогодишња колекција коју ће чинити ме двед, ирвас, Снешко Белић и Џинџер мен. Након ове зимске едиције у плану је и сафари колекција играчака. Следећа велика идеја јој је да покрене израду кутија за бебе, коју ће чинити играчка и ћебенце, такође исплетено. Поред овог великог и разноврсног асортимана играчака, уколико по тенцијални купац има неку посебну наруџбину, Тамара радо излази у сусрет и прави играчке по жељи.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: НАТАЛИЈА КУНИЋ

Додај коментар: