Готово сваки град у Србији овог лета нуди богат садржај, комбинацију добре...
Тајне савршеног поховања.
Лазање и пуњене паприке из Кајине кухиње.
Саша Мишић, инструктор кулинарства о својој новој емисији ,,Софра“
Кајине идеје за Велики пост
Васкршњи или Велики пост време је кад се ослобађамо грешних мисли и поступака и у оквиру породице делимо најлепше тренутке уз посна јела
Велики пост дуго траје, а како време пролази, и идеје за посна јела мањкају. Уколико немате инспирацију шта да кувате, аутор емисије ,,Гастрономад“ Катарина Каја Петровић припремила је лагане рецепте са шпагетима, идеалне за посне дане пред нама.
Шпагети са парадајзом и орасима
-200 г интегралних шпагета
-4 кашике сунцокретовог уља
-600 г патлиџана
-4 чена белог лука
-3 кашике парадајз-пасте
-кашика балзамика
-250 мл повртног темељца
-300 г чери парадајза
-30 г босиљка
-кашика капра
-50 г ораха
-1/2 кашичице црног млевеног бибера
-2 кашичице кухињске соли
Начин припреме
Патлиџан исећи на мало крупније комаде и пржити у шерпи са загрејанимуљем. Пред крај додати и ситно исечен бели лук. Додати балзамико, парадајз пасту, бујон, једну кашичицу соли и бибер. У сланој кључалој води скувати шпагете. Пре цеђења сачувати трикутлаче воде. У шерпу с патлиџаном додати сав чери парадајз пресечен напола и воду укојој се кувала тестенина. У шерпу пребацити и процеђене скуване шпагете и ситно исецкан босиљак и капар. Тостиране орахе ситно исецкати, половину убацити у шерпу, а другу половину сачувати засервирање. Све заједно промешати и сервирати. Посути још мало капра и остатакораха.
![](https://borba-online.rs/wp-content/uploads/2024/03/spageti-s-paradajzom-300x169.jpg)
Пене с кељом
-200 г интегралних пена
-150 г кеља
-чен белог лука
-3 кашике семенки бундеве
-3 кашике нутритивног квасца
-лимун
-1/2 кашичице сувог босиљка
-1/2 везе першуна
Декорација
-15 г црвене паприке
-15 г црвеног лука
-15 г беби кукуруза
Начин припреме
Ставити посуду с водом да проври. Кељ кувати 30 секунди, оцедити и ставити у посуду с леденом водом на пет минута. Поново оцедити и осушити кухињским убрусом. У блендер ставити першун, бели лук, семенке, нутритивни квасац, босиљак, лимунов сок, корицу лимуна и оцеђени кељ. Блендирати док не постане глатко. Уколико је потребно, додати мало воде у којој се кувао кељ. Тестенину додати у кључалу воду и кувати око осам минута, а затим процедити. Готову тестенину прелити сосом и послужити.
![](https://borba-online.rs/wp-content/uploads/2024/03/pene-s-keljom-300x169.jpg)
Фото: Александар Деспотовић