Scroll Top

Природне лепоте покрај Саве

prirodne-lepote-pokraj-save
Сличне теме

Сурчин, најмлађа београдска општина

За све љубитеље природе и активног одмора, али и зависнике од адреналина, Сурчин пружа богат садржај, од шума и паркова до скијања на води, вожње квадова и јахања

Најмлађа београдска општина – Сурчин, простире се на територији од око 220 квадратних километара, коју својим током запљускује река Сава, чиме омогућава повезивање наутичког и копненог туризма. У томе им у многоме помаже мрежа међународних ауто-путева, прстенови обилазнице око Београда, а изградњом саобраћајница које се укључују на ауто-пут Милош Велики 2023. Сурчин је сада много ближи центру града.

– С разлогом волимо да кажемо да ,,сви путеви воде у Сурчин“ јер је код нас смештен и међународни аеродром ,,Никола Тесла“. Захваљујући овим карактеристикама, у Сурчин можете доћи копненим путем, али и с воде и из ваздуха – објашњава Сања Тројановић, директорка Туристичке организације Сурчин.

Културни садржаји

Сурчин је одавно познат по бројним традиционалним, атрактивним манифестацијама које се одржавају током целе године. Почетак сваке године обележава се 19. јануара богојављенским пливањем за Часни крст на језеру излетишта Бечменска бара, док је летњи период познат по Бојчинском културном лету, културно-уметничком фестивалу који се одржава сваког викенда од маја до октобра. Програм фестивала састоји се од поетских вечери, позоришних представа и музичких концерата.

– Посебан акценат је на плану и развоју нових културних манифестација јер је ГО Сурчин много уложио да се култура дислоцира из центра града у рубна места. О томе сведочи не само наша традиционална манифестација Бојчинско културно лето већ и обнова некадашњих домова културе у Бољевцима, Добановцима и Прогару, као и изградња првог позоришта у Сурчину – додаје директорка ТО.

Летњи период резервисан је и за Међународни дан реке Саве, који се одржава 1. јуна на излетишту Наутичког села Бисер у Бољевцима, а познате манифестације су и Средњи век у Наутичком селу, као и Госпојински дани Сурчина у октобру, који се састоје од фестивала вина, етно-базара и других културно-уметничких догађаја.

Историјско наслеђе

Осим великих културних манифестација, општина Сурчин чува и оживљава своје културно наслеђе кроз обнову и ревитализацију историјских споменика и локалитета. Црква Св. арханђела Гаврила у Прогару, Црква Св. Николе у Добановцима, Црква Св. Саве у Бечмену и бројни други верски објекти сведоче о дугој традицији и историји овог краја.

Као значајан споменик културе и културно добро од великог значаја издваја се и Манастир Фенек у Јакову, посвећен Светој Петки, чије су мошти боравиле овде, а у чији спомен се и данас чува честица моштију. Археолошка налазишта попут Тврдењаве у Добановцима и Мачкаловице у Бечмену сведоче о древној прошлости овог подручја и пружају увид у живот и културу претходних цивилизација.

Када говоримо о култури и значајним објектима, неизоставно је поменути и Музеј ваздухопловства, један од водећих музеја тог типа у свету, који пружа посетиоцима прилику да прошетају кроз читав век авијације.

Активности у природи

Општина Сурчин пружа неисцрпне могућности за све љубитеље природе и активног одмора. Шуме и паркови нуде идеалне стазе за опуштајуће шетње и уживање у нетакнутој природи. За авантуристе и љубитеље адреналина у понуди су различите активности. Скијање на води, разгледање града из ваздуха које омогућава хелидром у Добановицима, вожња картинга на ,,Аутокомерцу“ у Радиофару, вожња квадова кроз пределе сремских села и јахање коња из КК Бојчин или салаш ,,Стремена“, само су неке од активности и искустава који се нуде.

Међу разноврсним туристичким атракцијама које привлаче посетиоце свих узраста и интересовања издваја се Наутичко село Бисер у Бољевцима, прво на овим просторима. Смештено на води, нуди модерно опремљене кућице које пружају удобност и миран боравак, док посетиоци могу уживати у природном амбијенту и благодетима реке Саве. С бројним садржајима попут тераса за сунчање и за ручавање с погледом на воду, као и могућностима за водене спортове, ово село пружа аутентично искуство уз чаробан додир природе.

Излетиште Бечменска бара, на само 15 километара од Београда, представља још једну туристичку дестинацију која очарава својом природном лепотом. Три језера укупне дужине 5,5 километара чине овај рај за пецароше и љубитеље природе и нуде прилику за уживање у миру и тишини нетакнуте природе.

Осим риболова, посетиоцима је омогућено и уживање у спортским активностима попут скијања на води у организацији Савеза за спортове на води Скалар 2000. Уређени парк за децу, шеталиште и ресторан са специјалитетима од рибе употпуњују доживљај природних лепота овог излетишта.

Једна од најзначајнијих дестинација је и Бојчинска шума, заштићено природно добро треће категорије. Бојчинске брвнаре, односно комплекс дрвених кућица у склопу шуме, нуде удобан смештај са свим модерним погодностима, а захваљујући свом рустичном шарму и близини природе, идеално су место за бег од градске вреве и уживање у миру.

Аутентична сремачка кухиња

Овај крај познат је по гастрономској понуди која се одликује разноликошћу и аутентичним укусима сремачке кухиње. Њу чине првенствено специјалитети од мангулице, аутохтоне врсте свиње која је неизоставан део гастрономске баштине овог подручја. Посетиоци имају прилику да пробају разноврсна јела, као што су свињска печења, чварци, кобасице и други деликатесни производи, који се припремају према традиционалним рецептима.

Љубитељи вина могу уживати у дегустацији домаћих вина из локалних винарија. Виногради у околини општине Сурчин производе висококвалитетна вина, која се одликују аутентичним укусом и богатом аромом. Ресторани и кафане у општини Сурчин представљају праву гастро оазу у аутентичном амбијенту. Поред специјалитета од мангулице, из понуде се издвајају рибљи специјалитети, посебно чорбе, као и традиционални колачи попут штрудли, надлацки и колача на кукурузовини.

ЕКСПО 2027

Туристичка организација општине Сурчин непрестано ради на унапређењу туристичке понуде и стварању нових атракција да би привукла што већи број посетилаца. У складу с тим, у плану су амбициозни пројекти, међу којима се издваја пројекат од националног значаја који се очекује у наредних неколико година – ЕКСПО 2027, који подразумева изградњу националног стадиона.

– Наше ангажовање се огледа у организацији догађаја кроз које промовишемо и подстичемо локалну традицију и обичаје. Користимо ,,мале тајне великих кувара“, тачније, сва сазнања, вештине и таленте локалног становништва које желимо да уткамо у сваки наш програм, од туристичког вођења кроз општину до великих и надалеко познатих манифестација – поручује Сања Тројановић.

На крају додаје да је њихов рецепт за успех да, иако се труде да прате нове трендове и уводе нове садржаје, то раде тако да се не нарушава традиција Срема, већ је пласирају и ,,пакују“ на модеран начин.

Фото: Маријана Вучић

Додај коментар: