Scroll Top

„Шум, Шумарице“

sum-sumarice
Сличне теме

Октобар, најважнији месец у Крагујевцу

Спомен-парк Крагујевачки октобар организује низ манифестација којима обележава 82 године од стрељања грађана и ђака Крагујевца у Другом светском рату

Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану… Почетак “Крваве бајке”, песме Десанке Максимовић коју данас ђаци уче напамет, најбоље описује најгнуснији злочин који је хиљаде српских породица завио у црно. Тог 21. октобра 1941. у Србији је завладао мук када су Немци зверски убили 7.300 грађана Крагујевца, међу којима је било 300 ђака и њихових наставника.

Други светски рат улазио је у другу годину трајања, а Немци, у жељи да заплаше српски народ и спрече ширење устанка, одлучно су извршили масакр у срцу Шумадије, тадашњем највећем радничком центру. Данас, 82 године касније, Спомен-парк Крагујевачки октобар организује низ комеморативних манифестација у част и славу настрадалом становништву. Централна свечаност “Велики школски час” ове године обележава се јубиларни 60. пут.

– “Велики школски час” традиционално се одржава 21. октобра поред споменика стрељаним ђацима и професорима, који је и откривен на тај дан пре шест деценија. И ове године је наменски писана поема за ову манифестацију „Шум, Шумарице“. Писац је Дарко Цвијетић, редитељ Марко Мисирача, музику је радио Игор Мотл, а глумачки ансамбл чине глумци углавном из Књажевско-српског театра из Крагујевца – каже за Борбу Маријана Станковић, историчар уметности и директор спомен-парка.

Током читавог октобра, почев од 1975, одржавају се и традиционалне музичке свечаности “Октобру хододарје – ОКТОХ”, с концертима камерне музике. Манифестација је отворена 3. октобра концертом ЛП Дуа, 9. октобра наступала је Биљана Горуновић, пијаниста, а 14. Крагујевачки симфонијски оркестар. На затварању 27. октобра у Првој гимназији наступиће Квартет за сва времена.

Дана 20. октобра у 18.30 у Музеју “21. октобар”, у знак сећања на последњу ноћ грађана Крагујевца пред стрељање, организује се уметничка манифестација Бдење. Овогодишњи програм почиње у 18.30, отварањем изложбе 22. Међународног салона антиратне карикатуре, следи промоција поеме “Шум, Шумарице” а у 20.30 концерт Грузијског камерног оркестра и Градског камерног хора Лицеум. Биће приказан и филм поводом 60 година од откривања споменика стрељаним ђацима и професорима, познат као В/3.

Скоро пола века међу ђацима основних и средњих школа спомен-парк организује литерарни и ликовни конкурс “Доста су свету једне Шумарице”, који од прошле године има и фото-категорију. Тема се сваке године бира из поеме за “Велики школски час”, а овогодишња је “Нећу да будем број”.

– Од изабраних ликовних радова крајем новембра организујемо изложбу и пратећи каталог у Музеју “21. октобар”, док се најбољи литерарни радови објављују у зборнику који, симболично, промовишемо уочи празника Светог Саве у јануару – наводи Маријана Станковић. У организацији спомен-парка је и Међународни салон антиратне карикатуре,као бијенална манифестација од 2015. Гран-при и награду од 1.500 евра, коју додељује Међународна асоцијација градова весника мира, ове године добио је карикатуриста Мића Милорадовић.

Фото: Спомен-парк Крагујевачки октобар

Додај коментар: