Scroll Top

150. рођендан Надежде Петровић У Етнографском музеју

150-rodjendan-nadezde-petrovic-u-etnografskom-muzeju
Сличне теме

Поводом 150. рођендана једне од најцењенијих српских сликари и националних хероина, Надежде Петровић, и у циљу подизања свести о значају очувања културног наслеђа и едукације o најзначајнијим личностима које су оставиле незбрисив траг у домаћој култури, Етнографски музеј позива посетиоце на посету јединственој изложби Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић, ауторке Јелене Секуловић.

Колекција етнографских предмета које је Надежда Петровић прикупљала током својих путовања представља снажан израз њених националних осећања, уметничког сензибилитета и романтичарског духа с почетка 20. века.

Изложба Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић расветљава један готово непознат аспект њеног ангажовања на очувању и разумевању
културног наслеђа.

Откривање Надежде као колекционара-етнографа представља новину како за стручну, тако и за ширу јавност.

Публика у Србији има привилегију да први пут, после више од једног века види колекцију етнографских предмета Надежде Петровић, након
премијерног представљања у Лиону 1917.

Посетом изложби, публика има прилику да упозна Надеждин рад на потпуно другачији начин, и тако добије јаснију слику о једној од најзначајнијих српских хероина.

Са становишта значаја самих предмета из Надеждине етнографске заоставштине посебно се истичу примерци изузетне лепоте и занатске вештине, као што су мушки јелек и мисираба и седефли нануле, производ вештих мајстора косовско-метохијских градова.

Појединачни предмети одеће српске провенијенције са територије севера Македоније, као што су: женске кошуље, прегаче, мушке чарапе, тозлуци, мушка капа, учкур и примерци веза представљају значајне сведоке и показатеље особености народне ношње.

Највећи део колекције чине различити примерци изванредног женског накита: прстење, гривне, пафте, наушнице.

Цена улазнице за ову јединствену изложбу је симболичних 150 динара, поводом 150 година од Надеждиног рођења.

Радно време Етнографског музеја је сваког дана, осим среде, од 10 до 20 часова.

Фото: Промо

Додај коментар: