Scroll Top

Лађа спасења

ladja-spasenja
Сличне теме

Студеница – величанствен манастирски комплекс средњовековне Србије

Портали главне Богородичине цркве доприносе његовом богатом изгледу и скоро сви представљају победу добра над злим силама

Фото: turizmoblog.com

Кажу да је мало места где можете осетити такав мир и спокој какав се може пронаћи у Манастиру Студеница и, вероватно због тога, ово место називају и лађом спасења. Ово ми је увек лепа тема, али и тема на коју не знам шта бих пре рекао. У време Немањића нашом земљом се ширила рашка архитектонска школа, а Манастир Студеница остао нам је као један од најзначајнијих споменика културе овог стила. Данас представља изузетан пример средњовековне архитектуре и духовне традиције, која се истиче кроз карактеристичне елементе и стилске одлике.

Специфични облици куполе, лукови и украси, подсећају на утицаје византијске архитектуре, док су декоративни детаљи попут богате пластике и рељефа типични за романички стил. Овај спој стилова јасно указује на повезаност Манастира Студеница са школом која је обликовала архитектонски идентитет Рашке области током средњег века.

Студеница је лоцирана на око 60 километара од Краљева, у долини реке Ибар, која је вековима позната по мало романтичнијој причи краља Уроша и Јелене Анжујске, те је због тога добила име Долина јоргована.

Моћне зидине окружују манастирски комплекс, у оквиру ког се налазе Краљева црква (Црква Светог Јоакима и Ане), Црква Светог Николе, остаци Цркве Светог Јована, Савина библиотека, остаци некадашњих и конаци новијег датума, док је централно место резервисано са монументалну Цркву Пресвете Богородице.

Фото: turizmoblog.com

Богородичина црква

Као своју гробну цркву, Богородичину цркву подигао је велики жупан Стефан Немања у последњим деценијама 12. века. Црква је кроз наредни век осликана, што је у великој мери очувано и данас, и поред свих тешких дешавања која је имала током своје историје (опљачкана, нападнута од стране Турака, страдала у пожару, итд). Квалитетна израда самих фресака, као и врло скупа боја, одговорне су за то што Студеница “одолева вековима”. Кажу да је литар боје коштао као килограм злата.

Богородичина црква је изграђена од белог мермера с планине Радочело, једнобродна је базилика са масивном куполом над главним, централним делом цркве, док њеној лепоти доприносе четири портала, од којих се неки сматрају најлепшим на подручју читаве Европе.

Фото: Тања Бјелић

Знамо да је Студеница одувек била значајна, што говори и колико пажње јој је поклоњено кроз векове за рестаурацију. Можда и најзначајнија рестаурација десила се током 16. века. И данас можете видети разлику у фрескама из 13. и 16. века: оне старије су светлије, насликане на византијскоплавој позадини, са златним словима, а фреске из 16. века на тамнијој плавој позадини, с белим словима.

У четвртој деценији 13. века Богородичина црква је доживела неке промене. Краљ Радослав је дозидао спољашњу припрату, која мало (можда) одудара од амбијента, али захваљујући њој, неки делови Богородичине цркве остали су цели до данас. Можда ћете пронаћи податак да је краљ Радослав сахрањен у припрати, што и није потпуно тачно. Ктитор, поготово краљ, није могао бити сахрањен у припрати, већ се његове мошти налазе у наосу (главном делу цркве) на северној страни. У оквиру припрате се налази један портал и крстионица. Због масивних димензија, у време кад је грађена припрата је представљала велики грађевински подухват. Грандиозна спољашња припрата у унутрашњости нема стубове, што је представљало велики изазов за градитеље тог времена.

Фото: turizmoblog.com

Сат Светог Саве

Портали Богородичине цркве одликују се веома богатом декорацијом, али носе и једну лепу поруку. Скоро сви симболишу победу добра над злим силама.

На левој страни јужног портала можете видети животиње које симболишу лошу страну, док са супротне стране можете видети различите цветове и лијане, који представљају добру страну. Читаво ово место представља пут од лошег ка добром. Из тог разлога је спољашња припрата најнижа, унутрашња је за степеник виша, док је главни део цркве још степеник више у односу на припрату. Када прођете цео тај пут, у олтару вас Исус Христ дочекује раширених руку. Лево од портала, на четири метра висине, налази се Студенички сат. Делимично је оштећен, недостаје му игла, тако да је изгубио намену, али у мермеру се и данас јасно уочавају подеоци, на основу којих се одређивало време. Кажу да је Свети Сава заслужан за конструисање овог сунчаног сата.

Фото: Тања Бјелић

Студенички крст – симбол наде

На северном порталу нема декорације. Разлог за то је што овом страном Сунце не пролази. Овде можете видети једино студенички крст у облику сидра, које представља наду. Један је од 27 признатих крстова у свету и ово је практично заштитни знак Студенице. Десно од северног портала, највише око бифоре (црквени прозор с два отвора), виде се остаци пожара који су Турци подметнули.

Целокупна црква је рестаурирана и том приликом је скинут један слој мермера, тако да данас не можемо с лакоћом видети
цртеже за које је Свети Сава давао инструкције градитељима. Источни портал је представљен студеничком трифором (црквени прозор с три отвора) и, према мом мишљењу, ово је најлепши портал манастирске цркве. Заправо, са мном ће се сложити многи историчари уметности најстаријег континента.

Као и на јужном порталу, са леве стране се налазе животиње које представљају грехове, а у дну се налази лош монах. Са десне стране се налази добар монах и цветови који симболишу добру страну. У лунети трифоре се налазе још четири цвета која симболишу елементе планете Земља: воду, ваздух, ватру и земљу. Лево од ових цветова се налази чудовиште које држи вавилонску блудницу, а насупрот њима је Исус Христ, који има тело и главу петла, а змијски реп.

Западни портал се налази на прелазу из спољашње у унутрашњу припрату. Симболика портала је слична као и на претходним, осим што се у лунети налазе Богородица и арханђели који су дошли да нас избаве из лошег света (мисли се на грехе) у којем живимо.

Фото: Тања Бјелић

Црква Јоакима и Ане

Краљ Милутин, рекавши да ће подићи по једну цркву за сваку годину коју проведе на власти, почетком 14. века подигао је Цркву Јоакима и Ане или Краљеву цркву. Ово је једна од ретких грађевина која је познатија по свом ктитору, него по заштитнику. Као и код Богородичине цркве, и овде су фреске очуване у великој мери. На њима су представљене сцене из живота Исуса Христа и Богородице, као и фреске светаца. Фреска Светог Саве, представљена у уџбеницима за основну школу, урађена је управо по овој у Краљевој цркви. На јужној страни се налази ктиторска композиција на којој су представљени краљ Милутин са моделом цркве у руци и његова жена Симонида.

Фото: Википедија

Остали објекти

Манастир Студеница је скуп векова на једном месту. У свом комплексу има неколико објеката, очуваних или мање очуваних. У оквиру порте можемо видети остатке Цркве Светог Јована. Даље можемо видети Цркву Светог Николе, за коју се претпоставља да је изграђена отприлике кад и спољашна припрата Богородичине цркве, због материјала од ког је направљена.


Боја од полудрагог камена

Лапис лазули је плави полудраги камен, копан у далеком Авганистану, који се касније додатно уситњавао и, према легенди, користио као боја за фреске у Манастиру Студеница.


Аутор: Никола Стојковић, turizmoblog.com

Додај коментар: