Scroll Top

Победник млади мајстор из Корејске компаније у Лесковцу

pobednik-mladi-majstor-iz-korejske-kompanije-u-leskovcu
Сличне теме
Foto Branko Radicevic

Портали главне Богородичине цркве доприносе његовом богатом изгледу и скоро сви представљају...

Богојављенско пливање за Часни крст на језеру у Власотинцу са међународним карактером и најмасовније у Србији

Власотинце- Лесковац 19.01.2024.год.

Шеснаести пут за редом на градском језеру у центру вароши Власотинце на тамошњих плус 16 степени Целзијуса организовано је „Богојављенско пливање“ за Часни крст дар Црквене општине Власотинца.

Победник овог јединственог такмичења је Милан Димитријевић (23) млади електромајстор,на одржавању машина погоина „Јуре“ у Лесковцу,родом из лесковачког села Винарце.

„Пливам у Власотинцу пети пут за редом,и данас сам имао среће да уз божју помоћ победим,јер нисам посебно тренирао…“,рече нам млађани Милан.

У финој прозрачној води чија је подневна температура прелазила једва пет степени такмичило се 118 пливача различите старосне доби: из Лесковца, Власотинца, Ниша, Београда,Бојника,Грделице,Житорађе,Црне Траве, Сурдулице и Куманова,односно из Сверене Македоније …

„Према нашој евиденцији ово је највећи број такмичара пливача одржаних до данас на овом језеру, а незванично највише у односу на друга пливалишта на југу Србије. Организовали смо овом приликом и традиционалну „Пихтијаду“,где је 32 домаћица и домаћина изложило своје најукусније пихтије,по којем деликатесу је Власотинце најпрепознатљиво у Србији“,истакла је у нашем разговору Оливера Цветковић испред Туристичке организације општине Власотинце организатора ових манифестација на „Маричкином кеју“ у Власотинцу.

Најмлађи такмичар пливач био је мали Богдан Стојановић (2) из Власотинца а најстарији пливач Драган Лазић(65) пензионер из Власотинца.

Пливаче и окупљену публику на обали реке Власине,која је по процени организатора била око пет хилљада посетилаца, поздравио је Братислав Петровић председник општине Власотинце у име главног спонзора оба такмичења и Никола Пешић,старешина цркве Силазак Св.духа на апостоле у Власотинцу.

Из порте ове цркве један сат пре поднева када је традиционално пливање кренула је литија улицама Власотинца на челу са великодостојницима Српске православне цркве.

Старешина Црквене општине у Лесковцу јереј Далибор Стефановић са којим смо разговарали са поносом је изнео породични детаљ: „Мој син Симеон је овде међу пливачима. у језерцету,још је млад и пливаће и догодине највероватније јер виодим да је међу десет првопласираних“,рече уз смешак Отац Далибор.

Пливање се традиционално организује захваљујући ангажовању ентузијаста из удружења Св.Гора из Власотинца које са великим успехом предводи тим Србе Такића угледног власотиначког песника.

За време пливања у јетзеру пуштено је са Маричиног кеја 33 белих голубова високолетача, симбол броја година Исусса Христа,што је пропраћено палаузом присутних…

Међу 32 излагача 15-те јубиларне „Пихтијаде“ најукусније пихтије по оцени стручног жирија понудила је Будуимирка Стефановић из Власотинце,као првопласирана испред Весне Стојановић и Данијеле Ђокић. Најмлађа такмичарка пихтијарка је Јана Јововић (10)ученица оближње основне школе у Власотинцу.

Неколико пута за редом у последњих „Пихтијада“ Љиљана Лепојевић пензионерка из Крушевице била је апсолутни победник.

„Ове године ја се такмичим изван конкуренције. Мало сам се „уморила“ од такмичења. Моји успешни рецепти за припрему овог деликатеса од меса имају малу тајну у додатку зачина од лековитог биља које ја сама берем подно пшланине Чемерник и на
обалама Власинског језера скоро сваке године…“

У квалитет њеног специјалитета смо се уверили јер су пихтије под њеним такмичарским редним бројем 15 међу првима поједне…

Током дана у петак 19-ог јанауара на Богојављање пливало се у Јужној Морави код села Јелашница,где је победник међу 20 пливача био мали Лука Крстић из села Кумарево.

У селу Горње Стопање у реци Јабланици запливало је 48 такмичара а победница је била Јована Арсић (10) ученица из Стопања.

Пливало се и у Винарцу, Вучју али и на другим водотоковима у Јабланичком управном округу…

Аутор: Томислав Стевановић

Фото: Томислав Стевановић

Додај коментар: