Scroll Top

Мирис Медитерана за кухињским столом

miris-mediterana-za-kuhinjskim-stolom
Сличне теме

Кајина препорука грчких рецепата који ће вам инспирисати дан

Многи од нас на сам помен грчке кухиње и јела одмах почну да осећају опојни мирис фино зачињених комадића печеног меса с хрскавим
кромпирићима, свежим поврћем и незаобилазним цацики сосом.

Баш као и сваки други сегмент ове земље, грчка храна је толико фасцинантна и раскошна да би била права штета не испробати што више њихових деликатеса.

Богата свежим воћем и поврћем, рибом и маслиновим уљем, медитеранска исхрана сматра се најздравијом на свету.

Аутор емисије Гастрономад Катарина Каја Петровић препоручује два грчка рецепта која обавезно морате да пробате.

Традиционалне ћуфтице од кромпира из области Загори

-500 г пире кромпира
-2 јаја
-кашичица црног лука у гранулама
-кашичица белог лука у гранулама
-кашичица морске соли
-кашичица црног бибера млевеног
-1/2 мускатног ораха
-400 г фета сира
-веза першуна
-500 мл сунцокретовог уља
-100 г брашна

Салата

-краставац
-1/2 главице црвеног лука
-веза француског першуна
-1/2 кашичице морске соли
-1/2 кашичице медитеранске мешавине
-2 кашике Дијамант начин уља са зачинским биљем

Начин припреме

У припремљен кромпир-пире додати бели и црни лук у гранулама, со, бибер, изрендан мускатни орах, изрендану фету, исецкан першун и два
умућена јаја.

Умешати смесу рукама, па помоћу две кашике направити канеле.

Сваки канел провући кроз брашно, пржити у дубоком уљу, па процедити на убрусу.

Сервирати уз салату направљену од краставца и црвеног лука, исечених на траке, и ситно исецканог першуна, зачињеног морском сољу, медитеранском мешавином и уљем са зачинским биљем.

Advance media

Непогрешиво добра јагњетина на грчки начин

-јагњећи бут
-4 чена белог лука
-4 кашике медитеран уља
-лимун
-кашика сушеног оригана
-кашика мајчине душице
-4 ловорова листа
-кашичица морске соли
-кашичица бибера шарена мешавина

Цацики

-краставац
-чен белог лука
-170 г грчког јогурта
-10 листова нане
-1/2 кашичице морске соли
-кашичица алкохолног сирћета

За послуживање

-сомун
-50 г беби-спанаћа

Начин припреме

Изгњечити бели лук у авану. Помешати с медитеран уљем, лимуновим соком, ориганом, мајчином душицом, зачинити сољу и бибером.

Ставити јагњетину у велику посуду, засећи је на неколико места. Између прореза убацити по један ловоров лист.

Јагњетину премазати пастом и с једне и с друге стране. Оставити је најмање један сат на собној температури или дуже у фрижидеру да се маринира.

Јегњетину пећи један сат на 200°Ц и окренути кад буде напола печена. Краставац с кором изрендати и посолити.

Процедити га, па ставити у посуду с исецканим белим луком, исецканим листовима нане и грчким јогуртом. Додати сирће, промешати и оставити у фрижидеру.

Када се јагњетина испече и цацики охлади, почети са сервирањем. Лепињу пресећи напола, премазати цацикијем, додати беби-спанаћ и танко
сечене шните испечене јагњетине.

На горњу половину сомуна такође премазати цацики, поклопити и послужити.

Advance media
Фото: Александар Деспотовић

Додај коментар: