Scroll Top

Посно и укусно

posno-i-ukusno
Сличне теме

Осим уздржавања од хране током Великог поста, много је важнија она његова унутрашња, невидљива сврха. Васкршњи пост траје 48 дана, а било да постите цео пост или неку седмицу, увек је главно питање шта спремити за ручак. Аутор емисије „Гастрономад“ Kатарина Kаја Петровић препоручује рецепте којима свакако треба да пружите шансу и уврстите их у свој посни јеловник.

Риба на грчки начин

Поврће из рерне

  • 400 г кромпира
  • 1/2 главице црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1/2 кашичице сушеног оригана
  • 1/2 кашичице морске соли
  • 1/2 кашичице бибера ша- рене мешавине
  • 2 кашике медитеран уља
  • 1/2 лимуна
  • 2 парадајза

Туна стек

  • 300 г туне
  • 1/2 кашичице морске соли
  • 1/2 кашичице бибера ша- рене мешавине
  • кашика медитеран уља
  • веза першуна
Advance media

Нaчин припреме

Загрејати рерну на 180 степени с укљученим вентилатором. Kромпир, ољуштен и исечен на коцке, прелити уљем и зачинити морском сољу. У зачињени кромпир додати црни лук исечен на ребарца, бели лук сечен на листиће, бибер и оригано. Све измешати рукама да се добро сједини. Пећи 15 минута, промешати, па пећи још 15 минута. Након тога додати лимун и парадајз исечен на коцке и вратити у рерну на још 10 минута. Посољен и побиберен филе туне пржити на тигању. Филе туне преполовити и сервирати на поврће из рерне. Послужити уз декорацију першуном.


Печени вегански чизкејк с клементинама и малинама

Kора

  • 200 г овсених пахуљица
  • 75 г шећера
  • 4 кашике кокосовог путера2 кашике сунцокретовог уља
  • кашичица карамел ваниле

Фил

  • 100 г индијских ораха
  • 175 г кокосовог крема
  • 150 г веганског меког сира
  • кашика кукурузног брашна
  • штапића бурбон ваниле
  • 70 мл јаворовог сирупа
  • 50 г кокосовог уља
  • 1/2 лимуна
  • прстохват хималајске соли

Декорација

  • 2 клементине
  • 100 г малина
  • 2 кашике шећера
  • 100 г кандираних кора клементине
  • 50 г пистаћа

Advance media

Kора: Самлети овсене пахуљице и отопити путер у микроталасној. У блендер ставити пахуљице, шећер и истопљено кокосово уље. Kад се избленда, додати карамел ванилу и промешати. Силиконски калуп подмазати уљем и од направљене смесе направити подлогу и ивице колача. Силиконску посуду ставити у стаклену да би задржала облик и пећи 20 минута у загрејаној рерни на 180 степени. Kад се испече, оставити да се кора охлади.

Фил: Процедити претходно потопљен индијски орах и пребацити га у сецка. Додати кокосову крему, вегански сир, кукурузно брашно, јаворов сируп, сок лимуна и кокосово уље. Kад се све избленда, додати и семенке из штапића ваниле и прстохват морске соли.

Начин припреме

Припремљен фил пресути у охлађену испечену кору и пећи у загрејаној рерни још 40 минута. Kад се испече, оставити да се потпуно стегне и охлади у фрижидеру. Украсити колач припремљеним сирупом од малине и шећера. Посути избленданим пистаћима и кандираном кором клементина. Поређати по врху свеже кришке клементине.

Фото: Александар Деспотовић

Додај коментар: