И током поста можете уживати у здравој и укусној храни
Осим уздржавања од хране током Великог поста, много је важнија она његова унутрашња, невидљива сврха. Васкршњи пост траје 48 дана, а било да постите цео пост или неку седмицу, увек је главно питање шта спремити за ручак. Аутор емисије „Гастрономад“ Kатарина Kаја Петровић препоручује рецепте којима свакако треба да пружите шансу и уврстите их у свој посни јеловник.
Риба на грчки начин
Поврће из рерне
- 400 г кромпира
- 1/2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 1/2 кашичице сушеног оригана
- 1/2 кашичице морске соли
- 1/2 кашичице бибера ша- рене мешавине
- 2 кашике медитеран уља
- 1/2 лимуна
- 2 парадајза
Туна стек
- 300 г туне
- 1/2 кашичице морске соли
- 1/2 кашичице бибера ша- рене мешавине
- кашика медитеран уља
- веза першуна
Нaчин припреме
Загрејати рерну на 180 степени с укљученим вентилатором. Kромпир, ољуштен и исечен на коцке, прелити уљем и зачинити морском сољу. У зачињени кромпир додати црни лук исечен на ребарца, бели лук сечен на листиће, бибер и оригано. Све измешати рукама да се добро сједини. Пећи 15 минута, промешати, па пећи још 15 минута. Након тога додати лимун и парадајз исечен на коцке и вратити у рерну на још 10 минута. Посољен и побиберен филе туне пржити на тигању. Филе туне преполовити и сервирати на поврће из рерне. Послужити уз декорацију першуном.
Печени вегански чизкејк с клементинама и малинама
Kора
- 200 г овсених пахуљица
- 75 г шећера
- 4 кашике кокосовог путера2 кашике сунцокретовог уља
- кашичица карамел ваниле
Фил
- 100 г индијских ораха
- 175 г кокосовог крема
- 150 г веганског меког сира
- кашика кукурузног брашна
- штапића бурбон ваниле
- 70 мл јаворовог сирупа
- 50 г кокосовог уља
- 1/2 лимуна
- прстохват хималајске соли
Декорација
- 2 клементине
- 100 г малина
- 2 кашике шећера
- 100 г кандираних кора клементине
- 50 г пистаћа
Kора: Самлети овсене пахуљице и отопити путер у микроталасној. У блендер ставити пахуљице, шећер и истопљено кокосово уље. Kад се избленда, додати карамел ванилу и промешати. Силиконски калуп подмазати уљем и од направљене смесе направити подлогу и ивице колача. Силиконску посуду ставити у стаклену да би задржала облик и пећи 20 минута у загрејаној рерни на 180 степени. Kад се испече, оставити да се кора охлади.
Фил: Процедити претходно потопљен индијски орах и пребацити га у сецка. Додати кокосову крему, вегански сир, кукурузно брашно, јаворов сируп, сок лимуна и кокосово уље. Kад се све избленда, додати и семенке из штапића ваниле и прстохват морске соли.
Начин припреме
Припремљен фил пресути у охлађену испечену кору и пећи у загрејаној рерни још 40 минута. Kад се испече, оставити да се потпуно стегне и охлади у фрижидеру. Украсити колач припремљеним сирупом од малине и шећера. Посути избленданим пистаћима и кандираном кором клементина. Поређати по врху свеже кришке клементине.
Фото: Александар Деспотовић