Турски специјалитети на Кајин начин.
На овом одувек мултиетничком простору, трагове постојања оставиле су хришћанска и исламска...
Бојан Станимировић “неконвенционални српски кувар”.
Културно-гастрономски водич.
Кајина препорука за најважнији оброк у току дана
У данашње време велики број људи, журећи на посао, све чешће заборавља да доручкује.
Уколико и доручкује, то буде успут и на брзину, а одабир се скоро увек сведе на неку брзу, обично нездраву, храну.
Дуг радни дан, претрпан пословним обавезама, не оставља много могућности за здраву и разноврсну исхрану, а идеје за доручак увек мањакају.
Аутор емисије „Гастрономад“ Катарина Каја Петровић спремила је укусне рецепте који ће вас подстаћи да размишљате о свом најважнијем оброку у току дана и уврстите га у свакодневну рутину.
Песто сос и поширана јаја с димљеним лососом
Песто сос од влашца
-100 г влашца
-100 г руколе
-50 г першуна
-20 г босиљка
-50 г ораха
-100 г печених лешника
-200 мл медитеранског уља
-кашичица кухињске соли
-50 г пармезана
Поширана јаја с димљеним лососом
-4 јаја
-2 кашике алкохолног сирћета
-кифла
-кашика маргарина са маслацем
-50 г димљеног лососа
-хималајска со
-црни бибер у зрну
Начин припреме
Влашац ситно исецкати, лешнике и бадем изблендати и пармезан нарендати. У посуду за блендање ставити влашац, першун, босиљак и руколу. Додати уље и изблендати штапним миксером. Пребацити песто у већу посуду и у њу додати млевене лешнике и орахе, изрендан пармезан и со. Све заједно промешати.
Напунити шерпицу водом и пустити да прокључа. Када прокључа, смањити температуру да лагано ври и додати сирће. Јаје разбити у малу посуду, у шерпи направити вртлог и у средину убацити јаје. Поширати свако јаје по четири минута.
Кифле пресећи напола и укосо поделити сваку половину на још два дела. Запећи их с обе стране, па премазати маргарином с маслацем, преко ставити по комад димљеног лососа, песто сос и на врх поширано јаје. На крају зачинити хималајском сољу и самлевеним бибером у зрну. Украсити исецканим влашцем и послужити.

Кајина попара
-100 г сланине
-дл медитеран уља
-1/2 векне бајатог хлеба
-100 г старијег сира
-50 г качкаваља
-50 мл јогурта
-50 мл воде
-кашичица димљене слатке млевене паприке
-1/2 кашичице млевеног црног бибера
-1/2 кашичице морске соли
Начин припреме
Сланину пропржити на уљу да испусти маст. Када се испржи, извадити је са стране и у то уље убацити сечен хлеб. Одвојено помешати јогурт и старији сир. Качкаваљ изрендати. Када почне да се лепи за дно шерпе, посути димљеном паприком и одмах налити водом и зачинити. Додати једну половину сира и јогурта, а другу половину додати при сервирању, заједно с качкављем и хрскавом сланином.

Фото: Александар Деспотовић